zene

Seksepil i duboka mladost – ljubav prema sebi nije sebična

Ženske zvezde sve upornije svesno ruše predrasude da je samo mlado telo lepo. Poziraju obnažene  u humanitarne svrhe ili da bi osnažile neki od svojih društvenih angažmana

U humanitarne svrhe, ili da bi poduprle neki od svojih društvenih angažmana koji je često u vezi sa osnaživanjem žena, mnoge svetski poznate dame pozirale su pred kamerom nage.

U doba kada nagi selfiji sa Instagrama kruže internetom, ovaj trend možda ne bi bio zanimljiv da nije reč o ženama koje imaju više od 40 godina, a neke i koju deceniju više.

Ovaj trend može se razumeti kao određeni bunt i osvojeno pravo da se ne podleže normama i seksističkoj definiciji lepote, ili da se one koriguju i stvore nove.

Ova vrsta selfija sasvim sigurno skreće autisitični tok narcisističke selfi kulture ka sofisticiranijim porukama, koje emitiju slike (zrele) ženske lepote sa stavom, a malo je važno da li je na selfiju kostim iz jednog, dva ili nijednog dela.

Samouverene i sa „jastučićima”

Rušeći predrasude da je samo mlado telo lepo, pred kameru su samouvereno stale holivudske zvezde Gvinet Paltrou, Dženifer Aniston, Džulijana Mur…

Oskarovka Helen Miren igrala je uloge velikih dama i kraljica zahvaljujući prirodnoj otmenosti, a nije zazirala od scena u kojima se na platnu pojavljuje obnažena.

Oskarovka Helen Miren igrala je uloge velikih dama, a bez zazora je pokazala kožu u najboljim godinama

Tejlor Hekford i Helen Miren – Tinseltown © / Shutterstock.com

Godine 2007. proglašena je za najseksepilniju damu u godinama, a 2011. za „telo godine”, nakon što je objavljena njena oproštajna obnažena umetnička fotografija na kojoj, u kadi, pozira pred objektivom nemačkog umetničkog fotografa Jirgena Telera.

Ova velika dama svetske kinematografije 2015. najavila je zvanično penzionisanje kada je o ovoj vrsti angažmana reč, i našalila se da će ubuduće u njenim „jastučićima” moći da uživa samo njen suprug (podsetimo, reč je o reditelju Tejloru Hakfordu).

Slavljenička odeća

Gvinet Paltrou nedavno je pokazala da se ne plaši godina, pa je na Instagramu, povodom 48. rođendana, osvanula njena slavljenička fotografija bez odeće, koja je „zasmetala” samo njenoj ćerki.

Glumica i manekenka Hajdi Klum izjavila je da se danas oseća sigurnije u vezi sa fotografijama na kojima pokazuje svoju obnaženu lepotu, nego onda kada je imala dvadeset godina.

Gvinet Paltrou pokazala je da za nju ne postoji starosna granica, a fotografije bez odeće iznenadile su samo njenu ćerku

Na spisku zvezda koje su odlučile da i u najboljim godinama pokažu malo više darova prirode su i: Dženifer Lopez (setimo se povratka čuvene zelene haljine), Maraja Keri, Madona.

Glumica Hale Beri je uz jednu od obnaženih fotografija na Instagramu podsetila na citat o slobodi Nine Simon, čuvene pevačice, kompozitorke i aktivistkinje za ljudska prava.

Ove godine, ponovo je svoj Inastagram profil obasjala izuzetno ženstvenom fotografijom, uz komentar kako ljubav prema sebi nikada nije sebična.

Hale Beri je uz jednu od fotografija na Instagramu podsetila na citat Nine Simon o slobodi

Bez roka trajanja

Supermodel Sindi Kroford tokom karijere bila je mnogo puta u situaciji da ovako reklamira određene brendove, a bez zazora je to učinila i u šestoj deceniji. Ona je ponosno pokazala svoje telo, naglašavajući kako je važno dobro se osećati u sopstvenoj koži.

„Kada je to obnaženost prestala da se smatra lepom – da li na nama piše rok upotrebe”, izjavila je čuvena lepotica i poslovna žena. Zanimljiva je i njena opaska o tome da je, imajući u vidu sopstveni izgled iz perioda kada je snimila naslovnice za Plejboj, 1988. i 1998, trebalo više da se fotografiše bez odeće.

„Svakako neću biti mlađa i želim da slavim ono što sam danas”, izjavila je Kroford za magazin Porter Edit prošle godine, komentarišući fotografije koje snima i u šestoj deceniji.

Sindi Kroford i u šestoj deceniji ponosno pokazuje svoje telo, a smatra da je trebalo mnogo više to da praktikuje u mladosti

Bez retuširanja

Aktivistički razlozi su argument koji ističe mnoštvo novih zvezda filmske industrije i šou-biznisa, objavljujući na Instagramu provokativne selfije.

Emili Ratajkovski čini to, na primer, jer podržava pravo žena da izraze svoju seksualnost. Bela Torn i Demi Lovato na taj način demonstriraju da se protive retuširanju fotografija.

Bivša Spajsica Mel Bi objavila je fotografiju u toplesu da bi podstakla žene širom sveta da prihvate svoje nedostatke, dok je Majli Sajrus pozirala naga u kampanji za istraživanje melanoma.