Satelitski snimak, vidi se Saudijska Arabija.

Saudijska Arabija – KRUPNIM KORACIMA ide ka zemlji čuda

Moguće je da će posetioci Saudijsku Arabiju uskoro smatrati jednom od najlepših i najinteresantnijih zemalja na svetu. 

Sigurno se pitate – zašto?

Sve do 2019. godine bila je zatvorena za internacionalne turiste, što je sigurno uticalo da mnoge od njenih prirodnih lepota ostanu netaknute. Ova neobična zemlja Srednjeg istoka obiluje bogatim istorijskim nasleđem, kulturom, izuzetnom hranom, što sve čeka strane turiste da tek otkriju.

Povrh svega, tu je i iskrena ljubaznost, velikodušnost, gostoprimstvo.

A zašto kažemo – zemlja čuda – otkrićete u našem tekstu, preko vizije princa Muhameda bin Salamana.

Inače, plan je da projekti o kojima govorimo u tekstu budu završeni u roku od 10 godina.

Topla destinacija sigurno ima plaže

S obzirom da Saudijska Arabija ima duge obale na Crvenom moru i u Persijskom zalivu, povezujemo je sa letovanjem i plažama. Ali, to baš i nije tako! Zbog verskih i kulturnih ograničenja (oblačenje, ponašanje na plaži, itd.), turistička infrastruktura nije razvijena kao što je to slučaj u drugim zemljama.

Trenutno ima samo nekoliko popularnih plaža koje bismo mogli uvrstiti u plaže na kakve smo mi navikli.

Poznata je plaža Durrah beach u oblasti Džede, koja ima uređenu infrastrukturu i vrlo je popularna.

Tu spada i Half Moon Bay, na oko 30 km od Al Khonbara, na obali Persijskog zaliva. Poznata je po belom pesku i kristalnoj vodi. Za turiste koji se bave ronjenjem, pominje se ostrvo Coral Island blizu grada Yanbu, poznato po živopisnom podvodnom svetu i koralima.

Zimski period ipak nije za plaže već više za obilaske, a uskoro i za neke zimske sportove.

Većina nas Saudijsku Arabiju povezuje sa ekstremno visokim temperaturama i nedostatkom vode. Temperature leti dostižu i 50 stepeni Celzijusa. 

Zime su znatno hladnije, retko se pojavljuju sneg i mraz, i to u unutrašnjosti ili na većim nadmorskim visinama. Najniža temperatura zabeležena do sada je -12 stepeni Celzijusa. Zemlja se prostire na velikoj površini, tako da postoje klimatske razlike u zavisnosti od oblasti.

Svakako se mora imati u vidu da temperature u pustinji noću mogu biti vrlo niske, dok danju porastu.

Kiše ima malo, u južnim delovima pada povremeno.

Iz teksta koji sledi otkrivamo da su velike promene u najavi.

Plan za futurističku transformaciju kroz 15 megaprojekata

Saudijska Arabija najavljuje veći broj ambicioznih projekata koji će uticati da ova zemlja preraste u vrlo snažnog ekonomskog igrača, praveći balans između modernog životnog stila, uživanja, velnesa, biznisa i drugih oblasti. Pri tome, projekti su osmišljeni tako da se očuva priroda i da sve bude prilagođeno zdravom načinu života – well being-u.

Saudijska Arabija postala je sinonim za naftu. Međutim, planiranim investiranjem milijardi dolara u svoju ekonomiju, proširiće se u raznim drugim pravcima, pokrenuće veliki broj novih poslova za razna zanimanja, i tako postati središte ekonomije, trgovine i turizama.

Koji su to projekti od kojih zastaje dah?

  1. Jedan od njih svakako je Red Sea Project koji se razvija na površini od impresivnih 30.000 kvadratnih kilometara, između primorskih gradova Umluj i Al Wajh. Sastojaće se od prirodnog arhipelaga, netaknutih ostrva, pustinjskog dela, planinskih vrhova, kao i arheoloških nalazišta.
  2. Možda ste već čuli za The Line, kao deo gigaprojekta NEOM – linijski grad na severozapadu zemlje, koji će biti razvijen na dužini od 170 km i širini od 200 m, a delove duž linije povezivaće futuristički voz. Pravi grad, sa poslovnim i stambenim objektima, parkovima, delovima za igru i zabavu. Već se može videti rov gde će niknuti pravolinijski grad, koji neće imati ulice, energija će biti 100 odsto iz obnovljivih izvora, a prioritet će biti well-being (blagostanje) i zdravlje.

Inače, naziv NEOM potiče od grčke reči neo – novi, dok je slovo M u nazivu poteklo od prvog slova arapske reči Mustaqbal, koja u prevodu označava budućnost, a i prvo je slovo imena prestolonaslednika, koji je i predsedavajući upravnog odbora za ovaj projekat.

  1. Amaala – letovalište, velnes, rekreativni kompleks na saudijsko-arapskoj rivijeri. 

Ovi vidovi projekata sigurno će pokrenuti hiljade novih poslova, naročito u oblasti turizma, slobodnih aktivnosti, sporta i relaksacije.

  1. Ni Saudijska Arabija nije zaostala u trci da se na njenoj teritoriji podigne najviša zgrada na svetu. Nalazi se u Džedi, i u njoj će biti mesta i za stanovanje, i za firme, a čak će i hotel Four Seasons biti deo ove najviše kule na svetu.
  2. Naravno, kraljevina nastavlja svoju osnovnu delatnost bavljenja naftom, ali je diže na viši nivo, planiranim razvojem King Salman Energy – parka, koji nosi naziv SPARK. Zamišljen je kao industrijski eko-sistem za podršku, efikasni lanac snabdevanja i uopšte – povezivanje svih koji se bave energijom.
  3. Na listi je i istorijski grad Diriyah, kulturna prestonica, udaljen oko dvadesetak minuta severozapadno od Rijada. Biće to destinacija za sve one koji se interesuju za kulturno i istorijsko nasleđe, kupovinu, edukaciju, odmor.

7. A za ljubitelje skijanja, najveće iznenađenje i znatiželju izavala je najava Trojen-e, snežne, planinske, skijaške destinacije za fanove snežnih sportova na visinama od 1.500, pa sve do 2.600 metara, na površini od 60 kvadratnih kilometara. Na projektu se vredno radi, jer se sprema za Zimske azijske igre 2029, koje će imati 32 učesnika, a predviđa se i 700.000 posetilaca. Planira se da u mestu živi oko 7.000 stanovnika, a pretpostavka je da će se pokrenuti i do 10.000 poslova. Neverovatno!

8. AlUla – s njom ćemo vas detaljnije upoznati u blogu koji sledi na našem portalu u narednim nedeljama.

Naveli smo listu od sedam nama najzanimljivijih projekata od 15 predviđenih, koji su neverovatna zamisao. Njihovo ostvarenje nije tako daleko, sudeći po sadašnjim planovima.

Navešćemo i preostale projekte, jer znamo da vas sigurno, posle već predstavljenih, zanima šta je to još moglo da se doda zemlji koja će, ako se sve bude odvijalo po planu, imati potencijal da postane magnet za posetioce. 

Tu je i Qiddiya, futuristički zabavni park, sportski kompleks, sportski bulevar u Rijadu dug 135 km, predviđen za šetnju, vožnju biciklom, pa i jahanje konja. 

Među projektima je i Oxagon, plutajući grad, Sindalah ostrva – projekat koji se razvija na površini od 840.000 kvadratnih metara, zatim metro u Rijadu, jedan od najvećih na svetu, kao i grandiozni Red Sea, internacionalni areodrom.

Osim pomenutih projekata, Saudijska Arabija otvorila je vrata i nekim svetskim manifestacijama.

Tako je 2020. Dakar Rally održan u Saudijskoj Arabiji po prvi put, a potpisan je ugovor na najmanje pet godina. Reli je održan i narednih godina i smatra se uspešnim. Takmičari prelaze oko 7.500 km kroz zemlju, savladavajući vrlo izazovan teren.

Događaj privlači stotine takmičara, a reli prate milioni gledalaca iz celog sveta.

@ Privatna arhiva

Saudijska Arabija je od 2021. godine domaćin Trka Formule 1, koja se održava u Džedi. Prava je atrakcija za fanove ovog sporta, a odaziva joj se i velik broj motorista.

Diriyah je 2019. bio domaćin prvog ikada održanog profesionalnog turnira u tenisu u Saudijskoj Arabiji – Diriyah Tennis Cup na kome su učestvovale i današnje zvezde tenisa. Dok je 2020. godine održan Riyadh Open, ženski turnir u tenisu na kome su takođe učestvovale najbolje teniserke sveta, među ostalim teniserkama koje tek dolaze.

Izvor –     

Arabian Business latest news – 15 Megaprojects, Februar, 2023.