rumenilo na modelu

Rumenilo – od osnove do savršene svežine

Poslednjih godina u modi je korišćenje veoma pokrivnih tenova. Prirodno rumenilo se prekrije u potpunosti, pa je samim tim potrebno ponovo pronaći prave pozicije i boje za dodavanje

Poznati srpski glumac često mi je tražio da mu dodam još malo zdravlja, misleći upravo na rumenilo. Sigurna sam da ste sve čule priče naših baka o tome kako su devojke nekad štipale obraze i grickale usne kako bi izgledale rumeno, jer su rumeni obrazi značili zdravlje, osim estetike.

Koristile su i obojen papir koji je trljanjem ostavljao crveni trag na koži, još ranije koristili su se različiti pigmenti. Sad imamo na raspolaganju mnogo različitih proizvoda kojima na lice dodajemo svežinu i zdrav izgled.

Za razliku od suvih rumenila, kremasti se mogu naneti na lice i bez teniranja, jer dobro prianjaju na kožu, čak i bez tena ili prajmera

Prirodan izgled

Najčešće su u upotrebi mekani presovani pigmenti u kutijicama, sa ili bez ogledalca. Kremasta rumenila pakuju se u različitim varijantama: kao karmini, samo u većim stikovima na izvlačenje, u tubama ili u kutijicama. Pre nekoliko godina pojavila su se i tečna rumenila ili tintovi.

To su jako tečni, ali dovoljno intenzivno pigmentisani proizvodi, koji daju veoma prirodan izgled. Pošto je u pitanju blago obojena tečnost, koža je dobro upije, pa se ne vidi da postoji nanos bilo čega na licu, a boja je prisutna. Posebno za poslednju vrstu rumenila, moramo naći pravi ton ako želimo da se šminka ne primeti i da izgleda potpuno prirodno.

Tintovi su jako tečni, ali dovoljno intenzivno pigmentisani proizvodi koji daju veoma prirodan izgled

Kako je poslednjih godina u modi korišćenje jako pokrivnih tenova, prirodno rumenilo se prekrije u potpunosti, pa je samim tim potrebno ponovo pronaći prave pozicije i boje za dodavanje rumenila na lice.

Suva, kremasta, tečna rumenila

Suva rumenila variraju od blago do jako pigmentisanih, proizvode se u širokoj paleti boja, a količina sedefa u proizvodu varira od potpuno mat do veoma sedefastih. Nanose se četkom nakon teniranja i obavezno nakon puderisanja. Taj je detalj bitan kako biste mogle lepo i ujednačeno da ga razmažete na obraze. Za razliku od suvih rumenila, kremasti se mogu naneti na lice i bez teniranja, jer dobro prianjaju na kožu, čak i bez tena ili prajmera.

Moguće ih je naneti i prstima ili drugom stranom sunđera kojim ste nanele ten. Uvek prvo tapkanjem prstima skinite višak boje na ruku i odande uzimajte boju ako morate da je dodate na obraze. Nekad će vam se činiti da je rumenilo prejake, preintenzivne boje, ali ako je nijansa prava, bitno je samo da ga pravilno nanesete. Izuzetno je važno da budete lake ruke kad nanosite rumenilo.

Suva rumenila variraju od blago do jako pigmentisanih, a proizvode se u širokoj paleti boja

Uvek je lako dodati još, ali skidanje ili ublažavanje intenziteta je teško, trljate bespotrebno kožu, a i oduzima previše vremena. Ublažavanje preintenzivno nanetog rumenila bolje je izvesti dodavanjem tena preko rumenila, nego trljanjem obraza da ga skinete. Trljanjem će i koža pocrveneti, pa nećete znati kad ste ga dovoljno skinule.

Tečna rumenila ili tintovi idealni su ako ne koristite ten. Posebno moramo da pazimo pri nanošenju, da ga razmažemo pre nego što se upije u kožu, jer ćemo inače završiti sa flekavim nanosom. Svakako preporučujem da ga ne aplicirate prvi put kad vam se žuri ili se spremate za neku posebnu priliku.

Obavezno ga probajte na miru i prvo na ruci, pa onda na licu. Ako se uvežbate i nađete nijansu koja vam odgovara, uvek ćete izgledati prirodno sveže, zdrave i mlade.

Sledeći put više o pozicijama i bojama rumenila.