nalakirani nokti na rukama koje su u pesku

Pustite mašti na volju, nalakirajte nokte u bojama leta

Negovane, uredne ruke i stopala nisu pitanje mode, već odraz žene koja brine o sebi, dok je lak za nokte ukras, i ako nije besprekoran – bolje da ga nema

Osamdesetih sam bila presrećna kad su, u jednoj maloj privatnoj parfimeriji, mogli da se kupe raznobojni lakovi za nokte. Ubrzo sam imala pun neseser svih mogućih boja i provodila sate isprobavajući razne kombinacije. Svaki nokat imao je različit crtež, a među četkicama koje sam koristila bile su i one najtanje, slikarske.

Svaki period nosi sa sobom novu modu, koja neizostavno zahvata i nokte. Menjaju se oblik i boja noktiju, a u poslednje vreme sve češće su zastupljeni nokti koji mogu biti i prava umetnička dela. Kao i kod svega, postoje i smisleniji i preterani trendovi, ali negovane, uredne ruke i stopala nisu pitanje mode, već odraz žene koja brine o sebi. Pre svega bih se osvrnula na boju i oblik noktiju, radije nego na tehnike učvršćivanja i izlivanja, koje su sve brojnije.

Igra bojama

U skladu s modnim trendovima menjaju se oblik i boja noktiju, a na njima su sada često prava umetnička dela

lakovi za nokte

U prodaji je mnogo lakova za nokte, različitih ne samo po boji nego i po teksturi, vremenu sušenja, efektima, a na kraju i po pakovanju i aplikatoru. Nađite sebi prihvatljivu vrstu spram željenog izgleda, a imajući u vidu i četkicu kojom se nanosi. Ako niste spretne ili vam lakiranje noktiju nije jača strana, možete posetiti i neki od salona kojih sad ima priličan broj.

Većina žena ima omiljenu boju noktiju, ali mislim da je leto idealno da biramo lakove jarkih boja, ili da izađemo iz svoje zone komfora. Stopala koja krijemo čitavu godinu sada se vide u punom sjaju, u sandalama ili japankama. Na noktima negovanih stopala isprobajte boje koje će se slagati sa vašom omiljenom haljinom ili sandalama.

Većina žena ima omiljenu boju noktiju, ali leto je idealno za lakove jarkih boja

narandzasti nokti drze narandzasti cvet

Uskladite boje laka na nogama i rukama; ali, to ne moraju da budu iste boje. Ako na noktima na rukama imate neki poseban dizajn, na nokte na nogama stavite neku sličnu boju, ali možda nijansu–dve tamniju. Ili stavite lak iste nijanse, a različitog sjaja, tako da jedan bude mat, a drugi svetlucav. Ukoliko želite često da menjate boje laka, odlučite se samo za običan lak, bez uzorka, a gel lak stavite u slučaju da neko vreme nećete menjati boju.

Sedef i šljokice

Pre eventualnog odlaska na letovanje razmislite da li u mestu u koje putujete ima salona za sređivanje noktiju. Da li će vaši izliveni nokti izdržati do povratka, jer osim što nije lepo kad izrastu, nije ni praktično. Posavetujte se sa svojom manikirkom/pedikirkom o tome šta možete same da uradite da nokti izdrže do ponovne posete salonu.

Lakovi sa sedefom teže se skidaju, ali zato se nokti lakše premažu još jednim slojem, ako ste u žurbi

nokti na nogama

Jake boje lakova mogu obojiti nokat; nanošenjem baze i pravilnim skidanjem laka neće ostati ni obojena koža oko nokta, ni obojeni nokat. Za brzo sušenje i sjajan izgled možete naneti i završni prozirni sloj. Ne ustručavajte se da koristite sedefaste lakove i šljokice! Lakovi sa sedefom teže se skidaju sa noktiju i biće vam potrebno malo više vremena za to, ali se zato lakše premažu još jednim slojem, ako ste u žurbi i želite da obnovite boju ili „dolakirate” izrasli deo nokta, a nemate vremena za skidanje i ponovno nanošenje.

Uz preplanuli ten probajte lak koji retko kad koristite – možda se prijatno iznenadite

nalakirani nokti na nogama

Potražite u ormaru i neki lak koji vam se dopao u radnji, međutim, kad ste ga nanele na nokte – baš i nije. Probajte ga uz preplanuli ten, možda se iznenadite. Svakako, ne gomilajte lakove za nokte koje ne koristite, oni imaju vek trajanja, iako duži od neke šminke. Za kraj, samo da vas podsetim da je lak ukras i ako nije besprekoran, bolje da ga nema.