Predrasude prema godinama pobedićemo zajedno

Predrasude prema godinama pobedićemo zajedno

Najproduktivnije godine su tek pred nama, samo je potrebno da u to verujemo. U borbi protiv ejdžizma najvažnije je međusobno razumevanje i saradnja različitih generacija.

Iako se kod nas većina „izama” lako prima, čini mi se da je ejdžizam gotovo neprimetno osvojio veliki prostor. Ako ste pomislili da se radi samo o predrasudama prema starijima, pogrešili ste, jer kod nas postoji podjednako nerazumevanje i za mlade. Možda to i nije bez osnova, jer svet u kome su prave vrednosti izgubile na značaju postaje zatvoren za nove ideje i nikako se drugačije ne može pobediti sem radom. I tu je možda i rešenje jer i najmlađi i najstariji upravo tu posustaju, a trebalo bi da bude obrnuto.

Već sam pisao o sinejdžerima (starijim tinejdžerima), tačnije o novoj realnosti koja daje mogućnost najstarijima da se iskažu na hiljadu načina. Jednostavno, etablirani su, imaju para, mobilni, automobil, ne moraju da se dokazuju, imaju iskustvo i potrebno im je samo da imaju energiju da svoje ideje realizuju. Nevolja je u tome što u tim godinama upravo nedostaje energija. Međutim, uz malo truda, to sve nije problem.

Startap biznis koji podrazumeva udruživanje starih i mladih bio bi rešenje, jer bi se iskustvo i mladost pomešali na pravi način

S druge strane, mladi, u uslovima urušenog obrazovnog sistema i smanjenih mogućnosti, mogu da pobede samo ako imaju ideje i energiju. Mali problem je nedostatak iskustva i finansija, ali zato su brzina, agilnost i mladost na njihovoj strani.

Izveštaj UN

Problem je toliko veliki da su Ujedinjene nacije u obimnom izveštaju pokušale da ukažu na glavne probleme i potencijalna rešenja. Pošto se ejdžizam odnosi na to kako mislimo (stereotipi), kako se osećamo (predrasude) i ponašamo (diskriminacija) prema drugima ili prema sebi na osnovu godina života, verovatno najvažniji aspekt borbe je edukacija.

Niko nije dovoljno star da ne može nešto da započne iz početka

Slajd iz prezentacije UN osmišljene za globalnu kampanju borbe protiv ejdžizma

 S druge strane, čini mi se da je najvažnije međusobno razumevanje i saradnja različitih generacija. Imam utisak da bi došlo do pravog preokreta kada bi se tinejdžeri ujedinili sa sinejdžerima.

Ne znam gde je nestalo poštovanje za starije i kako smo došli do toga da se misli da mlada generacija nema dovoljno kapaciteta i da je nezainteresovana. Danas, velikih broj mladih opstaje upravo zahvaljujući starijoj generaciji, zahvaljujući logistici starijih koji imaju stan i minimalna primanja. Prema svim izveštajima, stariji su se bolje snašli i u teško vreme kao što je pandemija. Zbog svega ostaje pitanje: zašto ne postoji bolja saradnja i razumevanje. Možda bi startap biznis koji podrazumeva udruživanje starih i mladih bio rešenje, jer bi se iskustvo i mladost prožimali na pravi način.

Nova realnost daje mogućnost najstarijima da se iskažu na hiljadu načina

Razmišljajmo drugačije

Način života zaista ne treba da bude ograničenje za starije. Najproduktivnije godine su tek pred nama, samo je potrebno da u to verujemo. Pisao sam o Klintu Istvudu koji je napravio najbolje filmove tek kada se penzionisao i pritom otvorio vrata velikom broju mladih umetnika. Pisao sam i o Kitu Ričardsu koji je još uvek inspiracija tinejdžerima. Pisao sam o našim velikanima glumišta koji su podjednako dobri i u sedamdesetim i osamdesetim. Pominjao sam i neke lekare i istraživače. Svi oni su pokazali da ejdžizam nema značaj, jer su ga svojim delima pobedili.

I na kraju, važno je da „izam” podrazumeva mržnju i neshvatanje onoga što nismo i ne razumemo, a da je ejdžizam verovatno jedini među njima od koga niko od nas ne može da pobegne. Da, na prvi pogled izgleda neverovatno, ali svi ćemo jednom ostariti.

Ne znam gde je nestalo poštovanje za starije i kako smo došli do toga da se misli da mlada generacija nema dovoljno kapaciteta i da su nezainteresovani

Zato je krajnji trenutak da počnemo da razmišljamo drugačije. Samo je potrebno da postavimo novi cilj, jer niko nije dovoljno star da ne može nešto da započne iz početka.