Hju Grant

Praznično bindžovanje ruske salate i Hjua Granta

Praznici su protekli u znaku virtuelnih putovanja u Njujork, London ili svemir, u društvu izabranika sa A-liste, a sad nas čeka odvikavanje od bindžovanja

U redu ispred apoteke držimo razmak, ali se čuje šta gospođa ispred govori u telefon. „Ih, ja se nauživala po Njujorku… Ma ne, ne odjednom, u tri dana. Aha, sa Hjuom Grantom…” Nisam se samo ja iz reda okrenula i nepristojno gledala u gospođu koja je u ovim okolnostima provela tri dana u Njujorku sa Hjuom Grantom. Ko zna dokle bih ostala tako, otvorenih usta, da u sledećoj rečenici gospođa nije pomenula Nikol Kidman.

Anketa među komšinicama i drugaricama pokazala je šarolik izbor serija koje su se gledale u jednom komadu po nekoliko sati, ili pažljivo raspoređene na tri neradna dana

Serije umesto prazničnog putovanja

To je, dakle! Bindžovalo se za praznike, produžene, kako to kod nas inače biva, a u pandemijskim okolnostima prilično dosadnjikave. Nije moglo da se putuje, javni dočeci i okupljanja zabranjeni, kućni skupovi visokorizični. Zato ne čudi što su se bindžovanja latili i oni koji to inače ne rade. Anketa među komšinicama i drugaricama pokazala je šarolik izbor serija koje su se gledale u jednom komadu po nekoliko sati, ili pažljivo raspoređene na tri neradna dana, kao što je to gospođa iz reda uradila sa serijom Slom.

Nisam baš pedantno sabirala bodove, ali na listi praznične gledanosti vrlo visoko se kotirala serija Killing Eve (Ubiti Iv), u kojoj doduše nema tako atraktivnih muških zvezda, ali se radnja događa na fascinantnim lokacijama u Londonu, Firenci, Rimu… S tom serijom žena se sita naputuje, a zgodno je i ako je udata. Jer, ipak, ne možete pored rođenog muža uzdisati za Hjuom Grantom ili tako nekim.

Dame koje su nove u bindžovanju iskoristile su praznike da odgledaju ono što su propustile, a predstavlja mast hev, dakle klasik za svaku bindžerku koja drži do sebe: Moju genijalnu prijateljicu i Sluškinjinu priču.

Bindžovanje je u osnovi preterivanje

One koje su se zaželele mora, putovale su na Krf sa Darelovima. Kuma Vera je stari vuk bindžovanja, pa je za ove praznike izabrala Damin gambit, a da se mama s kojom živi ne bi bunila, odlučila se za poslednju sezonu Krune, koju prate zajedno.

Bindžovanje znači preterivanje

Bindžovanje je zaista doživelo svoje zlatne trenutke u vreme pandemijskih praznika, a i cele prethodne godine nas je spasavalo tokom lokdauna, omogućavalo nam da se udaljimo od uznemiravajuće stvarnosti, da nahranimo mozak barem virtuelno, kad je većina drugih zadovoljstava bila limitirana.

Ali, kao i svako sredstvo koje nam omogućava kratkotrajni beg od stvarnosti i neophodan odmor od nje, bindžovanje mora da se drži pod kontrolom. Za njega važi isto što i za vatru, da je dobar sluga, a loš gospodar. Jer, praznici brzo prođu, a navike i proširen struk dugo ostaju. Ako zbog bindžovanja počnemo da zanemarujemo svoje zdrave navike, da propuštamo termine za vežbanje, da otaljavamo obaveze ili, ne daj bože, počnemo da zanemarujemo partnera i druge ukućane, krećemo u susret ozbiljnim problemima.

Bindžovanje praseta ili ćurke je čista klasika, a kulminacija je dolazila sa bindžovanjem kolača i torti

Jer, bindžovanje je, u osnovi, preterivanje. Reč potiče iz engleskog jezika i tamo označava baš to – preterivanje, ne samo u gledanju serija, nego i u jelu, piću i svemu drugom. Ispada tako da praznično bindžovanje kod nas nije ništa novo. Pa i do sad smo mi redovno za Novu godinu bindžovale sarmu i rusku salatu, dok je muški deo populacije preferirao bindžovanje kratkih i dugačkih pića.

Bindžovanje praseta ili ćurke bilo je čista klasika, a kulminacija je dolazila sa bindžovanjem kolača i torti. E sad, ako smo barem nešto od ovih tradicionalnih bindžovanja zamenili Krunom ili Zvezdanim stazama, postigli smo kakav-takav balans. Ali, ako smo na tradicionalna bindžovanja dodali i serije, pred nama je trnovit put.

Postpraznično skidanje s bindžovanja

Kažu, da bi se otklonile naslage od tri dana totalnog bindžovanja, potrebna su tri meseca stroge prehrambene discipline. Ali, bez panike! Psiholozi upozoravaju da ne treba osećati krivicu. Taj osećaj tražiće da se utešimo i posegnemo i za ono malo preostale ruske salate i samo još jednu kratku, od šest epizoda.

Vrlo je važno da sa odvikavanjem počnemo prvog radnog dana posle praznika. U slučaju da nastupi kriza, pomaže isto što i kod odvikavanja od pušenja: kad god nam padne na pamet da se „samo malo” ulogujemo, treba da popijemo punu čašu vode i da sačekamo pet minuta.

Kao i svako sredstvo koje nam omogućava kratkotrajni beg od stvarnosti i neophodan odmor od nje, bindžovanje mora da se drži pod kontrolom

Ako nas ni tada ne prođe, treba probati kratku šetnju ili malo vežbanja. Pomaže i ako obećamo sebi da ćemo seriju za koju nam je komšinica rekla da je fenomenalna odgledati kad skinemo prva dva kilograma, ili kad završimo projekat koji odugovlačimo, ili kad prepakujemo ormane, što nas odavno mrzi.

I uvek možemo da podsetimo sebe da sledeći praznik i nije baš tako daleko. Pa ako do tada bude moglo bezbedno da se putuje, druži, izlazi i okuplja, lako ćemo. A ako ipak ne bude moglo, imamo dovoljno vremena da izaberemo serije kojima ćemo se častiti, ali i da smislimo šta ćemo uz njih grickati. Pošto nam je bindžovanja sarme dosta do sledeće godine.