nasmejana zena

Pokloni naših svekrva – diplomatija peglanja pidžame

Ako je ledi Dajana mogla da odbije dijamant iz svekrvine kolekcije, možemo i mi komplet poslužavnika. Ili je ipak bolje da sa svekrvom odigramo emocionalni tango

Već u drugoj godini braka Tanja je počela da se žali na gomile neželjenih poklona kojima je zasipa svekrva. Šta ima loše u poklonima, čudile su se i Tanjina majka i prijateljice.

Čudile su se dok im Tanja nije pokazala figuru čupavog uskršnjeg zeca sa korpicom plastičnih jaja kod nogu. Na postolju oko zečjih šapa bila je zalepljena veštačka trava sa po kojim plastičnim cvetićem. Zajedno sa ušima, zec je bio visok više od 30 santimetara.

Zec je prelio čašu, u kojoj su se već tiskali setovi poslužavnika, kompleti šolja, kutije plavih senki za oči u svim nijansama i čak dva ekspres lonca, tačnije – jedan ekspres lonac i jedna ekspres šerpa.

Savetuje se da napravite spisak stvari kojima vas je vaša svekrva uvredila, ponizila, zadrla preduboko u vaš životni i porodični prostor

Svekrvin dijamant

Može li se odbiti poklon od svekrve, ako nam se ne dopada? Vremena su se promenila, ali su ovakvi nesporazumi mogući u različitim kulturama, bilo da ste s jedne ili s druge strane rampe.

Čak je i ledi Dajana odbila tradiciju da za verenički prsten izabere nešto iz kraljičine kolekcije, već joj je kupljen novi prsten sa čuvenim 12-karatnim plavim safirom obrubljenim sa 14 dijamanata.

Takav izbor naljutio je Dajaninu svekrvu kraljicu jer, ma kako bio skup i poseban, taj prsten je naručen kod juvelira i svako drugi ga je mogao naručiti, naravno, ako je imao dovoljno para. (Taj prsten danas se procenjuje na 400 000 dolara, a na veridbi ga je dobila Kejt Midlton, buduća engleska kraljica.)

Zapravo, stvar je u tome što je Dajana narušila tradiciju po kojoj u verenički prsten mora da bude ugrađen neki od svekrvinih dragulja. Tako, kraljica Elizabeta još uvek nosi verenički prsten sa dijamantom iz tijare majke njenog muža, princa Filipa. Filipova majka, grčka princeza, po rođenju je bila iz porodice Romanov, pa je i pomenuta tijara poticala sa ruskog dvora.

Napadne svekrve najčešće su žene koje nisu zadovoljne svojim životom i nemaju prijatelje svojih godina

„Kad je Dajana mogla da odbije da uzme bilo koji od mnogobrojnih dragulja svoje svekrve, mogu valjda i ja da odbijem zeca”, žalila se duhovito moja prijateljica.

Težak zadatak

I kao što to biva kad se snaja ljuti na svekrvu, obično se obrati mužu i izgovori čuvenu rečenicu: „Reci joj…” Naravno, svi psiholozi se slažu u jednom, kad osetite da vas ponašanje svekrve ugrožava na bilo koji način, najbolje je da to kažete svom mužu i zamolite ga da on razgovara sa svojom majkom.

Ali pre nego što je Tanja išta rekla svom mužu u vezi sa problemom, prvo se zapitala da li je njen muž stvarno zaslužio tako težak zadatak. Psiholozi kažu da takvu stvar od muža možete tražiti samo ako ste stvarno ozbiljno ugroženi.

Kraljica Elizabeta još uvek nosi verenički prsten sa dijamantom iz tijare majke njenog muža, princa Filipa

Amerikanka indijskog porekla Džesi Kaur podseća da uvek imate u vidu kako je ta žena odgajila divnog čoveka kakav je vaš muž. Ona iznosi svoje iskustvo, kad joj je prvi put svekrva iz Indije došla u posetu u Ameriku. Već prve večeri svekrva je pitala: „Ko pegla pidžame mog sina?” Džesi joj je odgovorila: „Čekali smo mamu da to uradi.”

Pošto je poseta potrajala par meseci, Džesi je sve češće kipela, a mama imala sve više primedbi. Kad se požalila mužu, on je odgovorio: „Daj joj šansu.” Naravno, isto je odgovorio i svojoj majci kad se žalila što Džesi ne pegla posteljinu i ne kuva kako treba.

Tada je Džesi shvatila koliko je za njenog muža teška situacija da bude sudija između svoje žene i svoje majke. Prijateljica joj je savetovala da se pretvara dok se ne navikne (Fake it til you make it!)

I onda je počela u sebi da ponavlja: Ja volim svoju svekrvu. To nije bilo baš jednostavno, ali vremenom, uz obostranu dobru volju, Džesi je počela da se raduje svekrvinim posetama.

Jer svekrva stvarno dobro kuva.

Uplatite tri meseca nordijskog hodanja

Uradila je ono što svi psiholozi savetuju: dobro je procenila situaciju. Savetuje se da napravite spisak stvari kojima vas je vaša svekrva uvredila, ponizila, zadrla preduboko u vaš životni i porodični prostor. Ako ih ima pet ili manje, ponavljajte: ja volim svekrvu.

I budite pametni, pa njene nepotrebne poklone distribuirajte dalje… Pri analizi budite blagonakloni i ne gubite iz vida da ste muža birali, a da je njegova majka datost.

Naravno, ako na listi imate šest i više zamerki, moraćete da se upustite u rešavanje odnosa sa svekrvom. Tu pak treba da znate da će biti teže nego što pretpostavljate.

Naravno da je stvar civilizovanog ponašanja da poštujete majku svoga muža, ali poštovati ne znači pokoravati se.

Čak i kad ste svesni da su pokloni sredstvo manipulacije i način da svekrva zauzme u vašem životu više prostora i vremena nego što se vama sviđa, budite mudri i odigrajte emotivni tango.

Napadne svekrve najčešće su žene koje nisu zadovoljne svojim životom i nemaju prijatelje svojih godina.

Pri analizi budite blagonakloni i ne gubite iz vida da ste muža birali, a da je njegova majka datost

Zato je dobar savet da svojoj svekrvi za praznik poklonite člansku kartu nekakvog kluba (penzionera), ili da joj uplatite tri meseca nordijskog hodanja, da joj kupite karte za kuglanu ili bazen. Ma koliko se mi branile da nismo popravljač ni svojih ni partnerovih roditelja, manevarski prostor nam je vrlo sužen.

Ako mi ne popravimo njih, oni mogu ozbiljno da pokvare naš partnerski odnos.