Nagrada Oskar.

Oskar 2024: mnogo očekivanih nominacija, ali i iznenađenja

Prestižna nagrada Oskar uvek podigne najviše prašine u svetu filma, a juče su objavljene i ovogodišnje nominacije. Ceremonija dodele će se održati 10. marta u Los Anđelesu, a filmovi Openhajmer (Oppenheimer) i Jadna stvorenja (Poor Things) predvode sa 13, odnosno 11 nominacija.

Ove godine su uvedene i određene promene pravila, pa je tako sada dozvoljeno da u kategoriji najboljeg filma bude nominovano čak 10 ostvarenja. Takođe, ovo je i prva godina u kojoj za najbolji film važe pravila povezana sa diverzitetom, odnosno uključivanjem rasnih i etničkih grupa koje nisu dovoljno predstavljene, kao i žena, LGBTQ+ osoba i ljudi sa bilo kakvim disabilitetom.

Odmah iza ostvarenja Jorgosa Lantimosa, koji je na dodeli Zlatnog globusa dobio nagradu za najbolji igrani film u kategoriji komedija, nalaze se filmovi Ubistva pod cvetnim mesecom (Killers of the Flower Moon) sa 10 nominacija i Barbi (Barbie) sa 8. Na petom mestu je film Maestro sa 7 nominacija, a Američka fikcija (American Fiction), Anatomija pada (Anatomy of a Fall), The Holdovers i Zona interesa (The Zone of Interest) su osvojili po pet nominacija.

Ni ove godine nisu izostala iznenađenja

Iako je dosta toga očekivano, ni ove godine nisu izostala iznenađenja, pa tako Margo Robi nije nominovana za ulogu u filmu Barbi, a ni Greta Gervig nije dobila nominaciju za najbolju režiju.

Osim toga, u kategoriji za najboljeg glavnog glumca nije se našao Leonardo Dikaprio, a nominaciju za najbolju režiju nije dobio Bredli Kuper.

Film Prošli životi (Past Lives) takođe nije prošao toliko dobro koliko se očekivalo, a The Zone of Interest je iznenadio mnogobrojnim nominacijama.

Pozitivno iznenađenje je nominacija Amerike Ferere za najbolju sporednu žensku ulogu, a nominacija Lili Gledston takođe predstavlja važnu tačku kada su u pitanju Oskari.

Jedan od najvećih gubitnika je Ridli Skot, čiji film Napoleon uopšte nije prošao slavno.

S druge strane, njegov kolega Martin Skorseze nominovan je za desetog Oskara za režiju, čime je pretekao Stivena Spilberga. Skorsezovo ostvarenje Ubistva pod cvetnim mesecom je među nominovanima za najbolje ostvarenje.

Nominovani za glavne ženske i muške uloge

Vrlo očekivano, Kilijan Marfi (Cillian Murphy) je nominovan u kategoriji za najboljeg glavnog glumca za film Openhajmer. U istoj kategoriji su nominovani Bredli Kuper (Bradley Cooper) za film Maestro, Kolman Domingo (Colman Domingo) za film Rastin (Rustin), Pol Đamati (Paul Giamatti) za film The Holdovers i Džefri Rajt (Jeffrey Wright) za film Američka fikcija (American Fiction).

Što se tiče nominacija u kategoriji za najbolju glavnu glumicu, nominovano je njih pet. U pitanju su Anet Bening (Annette Bening) za film Najad (Nyad), Lili Gledston (Lily Gladstone) za glumu u filmu Ubistva pod cvetnim mesecom, Sandra Hiler (Sandra Hüller) za film Anatomija pada, Keri Maligan (Carey Mulligan) za film Maestro i Ema Stoun (Emma Stone) za ulogu u filmu Jadna stvorenja.