Nije na koži, a zavodljivo miriše: najlepše aromatične note za dom

Iako su naši prozori u ovo doba godine uglavnom zatvoreni, stan može da odiše svežinom uz pomoć nekoliko malih trikova, sveća ili difuzera

Svaki dom, navodno, miriše na ukućane, međutim ako ovo „pravilo” ne radi za nas, ima mnogo načina da elegantan prostor obogatimo novim aromama.

Kada su prozori uglavnom zatvoreni, dominantne mirise kućnih ljubimaca ili ukusne hrane, na primer, efikasno možemo da uklonimo uz pomoć difuzera, sveća ili osveživača vazduha koje čak možemo sami da pripremimo.

Prirodni mirisi

Miris koji nam se ne dopada možemo na brzinu da „ubijemo” ukoliko u posudu sa vodom dodamo mirisne biljke, na primer ruzmarin, lavandu, nanu, koru od limuna ili mandarine, i malo duže krčkamo. Aromatična para koja se širi domom prilično efikasno potiskuje neželjene mirise.

Dok krčkamo ruzmarin ili lavandu, domom se širi aromatična para koja potiskuje neželjene mirise

Na prirodan način prijatni mirisi širiće se prostorijom i ako na više mesta rasporedimo vaze sa svežim aromatičnim cvećem ili saksije. U neutralisanju neugodnih mirisa od pomoći, znamo već, mogu da budu soda bikarbona, sirće i sok od limuna, naročito kada je reč o posudama za otpatke.

Omiljeno sredstvo za mirisno osvežavanje doma su sveće – sa aromom voća za dan, kuhinju, trpezariju, na primer, ili sa začinskim notama za veče, zimu i prazničnu atmosferu. Ako strepimo zbog sveća, imajući u vidu da mala nesmotrenost može da izazove velike probleme, možda je za nas idealan difuzer koji u intervalima otpušta aromu 24 sata.

Za instant miris omiljene su sveće sa aromom voća za dan, kuhinju, trpezariju, ili sa začinskim notama za veče, zimu i prazničnu atmosferu

Stil i atmosfera

Iako parfeme biramo u skladu sa svojim senzibilitetom, kada je reč o mirisima za dom možemo malo da eksperimentišemo sa neuobičajenim notama, pa čak i da ih usklađujemo sa dekorom i osvetljenjem.

Parfeme biramo u skladu sa senzibilitetom, a mirise za dom možemo da uskladimo sa dizajnom i dekorom prostora

U dnevnom boravku koji odiše čistim linijama, jednostavnošću, u kojem dominiraju prirodne boje, a nameštaj i dekorativni detalji su od metala i stakla, atmosferu mogu da dopune, pa i da zagreju, mirisi citrusa, oštri poput limuna i slatki poput narandže ili mandarine.

Rustični prostor uvek ima dozu romantike. Uz drvo, kamen, tople meke pokrivače, dobro idu drvenasti mirisi – sandalovina i mošus. Zanimljiv boemski dizajn odlikuju neobične kombinacije materijala, boja i šara. Uz ovaj stil, bez obzira na to da li je egzotičan ili ekološki, odlično se slažu raskošni cvetni mirisi, poput jasmina. Vintidž prostor, glamurozan, dramatičan, ženstven, luksuzan, kao stvoren je za mistične orijentalne mirise vanile, tamjana i ambre.