zena stavlja ruz olovkom

Naoštrite olovku malo jače boje

Olovka je gušće pigmentisana od ruža i ne toliko masna. Zato je nanos boje jači, a ako je olovka dobro naoštrena, ivica će biti besprekorna

Usne mogu biti najupečatljiviji deo lica – uz malo truda i poteza uvežbanom rukom. Kao i za svaku dobro izvedenu stvar, potrebno je vežbanje bez publike i trening. Izvlačenjem linije na samoj ivici usana ističemo njihov oblik. Naoštrite olovku malo jače boje – bolje ćete je videti od one prirodnih nijansi. Počnimo od naše prirodne linije i lagano docrtavajmo ili brišimo, u zavisnosti od željenog oblika.

Upotreba olovke za usta je nezamenjiva ako želite da su vam usne lepo i precizno oivičene, sa što manje razmazivanja u borice

Gornju usnu ne morate da povećate celom ivicom, možda da istaknete samo Kupidonov luk malo nagore, ili da ga snizite ako mislite da je previše istaknut ili previsok. Isto tako, ni donju usnu ne morate povećati ili smanjiti celom dužinom; trudite se da vam iscrtane ivice gornje usne budu malo kraće od donje, tako ćete postići blag osmeh.

Senčenjem do punoće

Upotreba olovke za usta je nezamenjiva ako želite da su vam usne lepo i precizno oivičene, sa što manje razmazivanja u borice. Olovka je gušće pigmentisana od ruža i ne toliko masna. Zato je nanos boje jači, a ako je olovka dobro naoštrena, ivica će biti besprekorna. Dok tenirate, pažljivo nanesite ten oko usana, sloj ne sme biti predebeo, i slobodno ga nanesite i na ivice usana, naročito ako menjate oblik.

Punoću usana možete istaći i senčenjem. Olovkom, od ivica prema sredini, obojte usne kao da vam prirodno svetlo pada na njih. Sredina donje usne prima najviše svetla, te je stoga ostavite nepopunjenu; kad nanesete ruž, taj deo možete dodatno da posvetlite tako što ćete naneti sedef ili gloss.

Gloss dodajte samo na središnji deo usana. Ne zaboravite da, ako je previše mastan i tečan, može da se razlije u borice oko usana. Ako imate manju gornju usnu, pored ocrtavanja na spoljnoj ivici, osenčite je malo svetlijom nijansom olovke u istoj boji. Svetle boje optički stvaraju utisak da je površina veća!

Usne ispod maske

Trenutno je, verovatno i zbog nošenja maski, moderno na usne nanositi tintove, tečne pigmente koji imaju malo ili nimalo masnoće. Oni pigmentišu kožu usana bez jakog pokrivanja i u tom slučaju olovka je, u klasičnom smislu, nepotrebna, ali ako želite jači akcenat na usnama, slobodno je stavite, više kao senčenje, manje kao samu ivicu.

Gornju usnu ne morate da povećate celom ivicom, možda da istaknete samo Kupidonov luk malo nagore, ili da ga snizite ako mislite da je previše istaknut ili previsok

Trend je i da se prstom pretapka ruž. Time se gube oštre ivice i dobija prirodniji izgled ruža – nanos boje na usnama treba da bude manji i olovka u tom slučaju nije neophodna. Pretapkavanje prstom radi se i sa jako pigmentisanim gustim ruževima.

Važna je simetrija

Ocrtavanjem usana možemo ispraviti i eventualne nepravilnosti. Kad nanesete olovku na liniju svojih usana, bitno je da proverite njihovu simetriju upoređujući uglove Kupidonovog luka i spoljne uglove usana.

Pogledajte slike starih holivudskih diva ako vam fali inspiracija i primetite koliko su oblik i boja karakteristični za određene epohe.

Punoću usana možete istaći i senčenjem. Olovkom, od ivica prema sredini, obojte usne kao da vam prirodno svetlo pada na njih

Uskladite boje ruža i olovke, tako da budu skoro iste boje. Takođe, boja rumenila i boja ruža morale bi biti slične, ako ne čak i iste boje. Hidrirane i negovane usne uvek izgledaju lepše, bile pod šminkom ili ne.