Muž ili muk

Prostor samo za sebe, draži novog flerta, slobodno raspolaganje novcem – samo su neke od stvari na kojima udate žene zavide singl drugaricama, koje pak ne vole kad ih u stanu dočeka tišina

Svima nam se čini da je u tuđem dvorištu trava zelenija. I sa nekadašnjih ženskih skupova i iz miliona sati telefoniranja, na šta su se u najvećoj meri svela ženska druženja prethodnih meseci, izvodi se jasan i nedvosmislen zaključak: one koje su singl, čak i kad je to slobodan izbor, zavide udatima u podjednakoj meri u kojoj udate zavide slobodnima.

Psiholozi smatraju da je život u dobrom braku (i dovoljno dobar je prihvatljivo!) zdraviji nego samački život. A ipak, nema kafe uz koju ne iskrsnu žalbe udatih. Pa dobro, šta to tebi fali, pitaće neudata.

Odgovor nije tako jednostavan i nije uvek isti. Najčešće, problem udate nije u tome što joj nešto nedostaje, već u tome što ima viškove. Na primer, višak muških čarapa ostavljenih tamo gde im mesto nije može ženu potpuno da izbaci iz ravnoteže. A kad se na to požali svojoj neudatoj prijateljici, ova se tome slatko smeje.

Kad tišina postane vrednost

Ono na čemu većina udatih žena zavidi svojim singl drugaricama može se sažeti u rečenicu: Gde ostaviš, tu i nađeš. Osim što se bori sa viškom čarapa, udata žena se bori i sa viškom sudova, viškom stvari na stočiću u dnevnoj sobi, viškom novina i svih drugih muških stvari.

Ako je tačno ono što je napisao Oskar Vajld, da žena u brak ulazi iz radoznalosti, onda je logično da sa svakom okruglom godišnjicom ta radoznalost malaksava

A kad se tome dodaju i dečje stvari, udata žena često oseća da će je taj višak zatrpati. Zato ona svojoj neudatoj prijateljici zavidi na minimalizmu u njenom životnom prostoru.

Dve trećine razvoda pokreću žene

Uzaludni su svi razumni saveti neudatih drugarica: udate žene, po pravilu, nikada ne nauče da ignorišu višak predmeta svojih ukućana. Visoko mesto na ovoj listi zauzima tišina. Dok će se većina neudatih baš na to žaliti kao na neprijatnu stavku svoga položaja i upozoravati da nije baš veselo svaki put se vratiti u stan u kome vlada muk, udata će samo čežnjivo uzdisati.

Makar jedno popodne u tišini da odmorim mozak, vajkaće se. Mali broj udatih žena može da se pohvali da ima deo prostora samo za sebe, ili kako je govorila Virdžinija Vulf „sopstvenu sobu”.

Samo svojim najpoverljivijim singl prijateljicama udata žena će se požaliti da joj nedostaju prilike da ponovo oseti uzbuđenje pri upoznavanju novih muškaraca.

Odgovornost koja se od porodične žene očekuje u segmentima slobodnog raspolaganja sopstvenim vremenom i novcem, često je iznad individualnih kapaciteta

Tačno je, ni najbolji muž, posle 15 ili 20 godina braka, ne može više da bude nov. A svako voli da obuče nešto novo. Ako je tačno ono što je napisao Oskar Vajld, da žena u brak ulazi iz radoznalosti, onda je logično da sa svakom okruglom godišnjicom ta radoznalost malaksava.

Nova poznanstva i novi flertovi su ono na čemu udate žene najviše zavide svojim singl prijateljicama. Čak i kad im ni na kraj pameti ne pada da se same upuste u avanturu, udate žene se rado uživljavaju i u najbezazlenije susrete svojih singl drugarica.

Zašto su japanske udovice srećne

Primedbama tipa „nemam dovoljno vremena da se viđam s mamom i drugaricama” treba dodati i mnogo ozbiljniju stvar na kojoj udate žene zavide svojim singl drugaricama – slobodno raspolaganje sopstvenim vremenom i novcem.

Uzaludni su svi razumni saveti neudatih drugarica: udate žene, po pravilu, nikada ne nauče da ignorišu višak predmeta svojih ukućana

Odgovornost koja se od porodične žene očekuje u tim segmentima često je iznad individualnih kapaciteta. U Japanu je izvršeno ispitivanje o životu udovica i čak 62 odsto njih reklo je da su srećne. Jesu u japanskim porodicama tradicionalne uloge polova u porodici još uvek dominantne, ali podatak ipak navodi na razmišljanje.

U tu sliku uklapaju se i rezultati istraživanja, objavljeni u Gardijanu 2019, prema kojima najsrećniju podgrupu u populaciji čine „neudate žene bez dece”, o čemu smo već pisali.

Nova poznanstva i novi flertovi su ono na čemu udate žene najviše zavide svojim singl prijateljicama

Izgleda da ono na šta se žale udate žene i na čemu zavide svojim singl prijateljicama ne treba shvatiti ni olako, ni sa humorističke tačke gledišta. Kao i svaki veliki dugoročni projekat, brak i porodica traže mnogo truda i odricanja, skopčani su sa stresovima i frustracijama.

Uprkos rodnoj ravnopravnosti i poodmakloj emancipaciji, još uvek u najvećem broju brakova teret oko svakodnevnog života zajednice uvek nekako prevagne na žensku stranu. Možda upravo zato dve trećine razvoda pokreću žene.

U odbranu muževa ipak treba dodati tvrdnju bračnog terapeuta Mišel Vajner-Dejvis, da razvedeni muškarci postaju odlični muževi svojoj drugoj ženi, naročito ako je i ženi to drugi brak. Svi ipak nešto naučimo iz prethodnih grešaka.