Eni Lenoks

Eni Lenoks i dr Mič Beser: Brak je moje srećno mesto

Najbolja bela pevačica soula našla je sreću u trećem braku, sa doktorom s kojim je ne spaja samo ljubav već i zajednički cilj – borba protiv HIV-a u Africi

Rođeni su iste godine, potiču iz različitih miljea, vodili su sasvim različite živote, sa različitih strana stigli su do iste ideje i ta ideja ih je spojila. U šestoj deceniji života sklopili su brak za koji ona kaže da je njihovo „srećno mesto”.

Ona je Eni Lenoks, krhka i uvek kratko ošišana Škotkinja moćnog glasa. Postala je selebriti kad je kao frontmen grupe Juritmiks otpevala Slatki snovi sastoje se od ovoga (Sweet dreams are made of this). Zapravo, grupu Juritmiks činili su samo Eni i Dejv Stjuart, sa kojim je bila u kratkoj ljubavnoj vezi. O tom trenutku, ona kaže: „Želeli smo da uđemo i vrata su počela da se otvaraju.”

Između folka i klasike, odlučila se za rok

Ipak, tom otvaranju, osim talenta, prethodili su i veliki rad i znanje. Iako je rođena u radničkoj porodici i odrastala u stančiću u blizini klanice (zbog čega je danas vegetarijanka), dobila je vrhunsko muzičko obrazovanje. Kao devojčica, na lokalnom takmičenju, pobedila je pevajući jednu škotsku narodnu pesmu, posle čega su roditelji odlučili da je upišu na klavir. Eni im je bila jedino dete, pa su nekako uspeli to da priušte. Ona se kasnije zaljubila u flautu, koju je zajedno sa solo pevanjem završila na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu.

Sadašnjeg muža slavna Škotkinja upoznala je kada je htela da donira novac njegovoj organizaciji koja se bori protiv HIV-a

Potom, objedinjujući u sebi narodnu muziku svog nasleđa i klasiku svog obrazovanja, Eni se opredelila za moderan izraz, i postala najbolja bela pevačica soula i jedna od najboljih pevačica roka svih vremena. Ima jednog Oskara, četiri Gremija, i još mnogo drugih nagrada. Njeno bogatstvo danas se procenjuje na 30 miliona funti.

Posle Juritmiksa, Eni je nastavila solističku karijeru. Kad su Dejva Stjuarta nedavno pitali kako se seća Eni iz njihovog najkreativnijeg perioda, on je odgovorio da je ona „divna tuga”. I Eni priznaje da je u to vreme živela u stalnom stanju melanholije koja je proizilazila iz kreativne hipersenzibilnosti. „Ali, ja više nisam ta osoba. Danas sam srećnija nego u mladosti, a brak je moje srećno mesto”, kaže Eni i misli na svoj treći, sadašnji brak.

Globalna feministkinja

Do te treće sreće, Eni su delile decenije. Prvo je kratko bila udata za Rada Ramana, potom je u drugom braku sa izraelskim producentom rodila ćerke Tali i Lolu, i oba puta se povlačila sa scene na dve godine da bi se posvetila deci. Drugi brak potrajao je 12 godina.

Beser, koji je završio medicinu na Harvardu i specijalizirao ginekologiju i akušerstvo, pokrenuo je fondaciju sa samo 7.000 dolara

Oduvek je važila za osobu koja krši pravila, na sceni i u životu htela je da bude ravnopravni partner. Sebe opisuje kao „globalnu feministkinju”, objašnjavajući da to znači da se kao žena identifikuje i sa ženama „izvan našeg zapadnog mehura”.

„Tek kad sam otišla u Afriku, shvatila sam šta je stvarno siromaštvo”, kaže Eni. Posle raspada drugog braka, zajedno sa svojim prijateljima iz sveta muzike, posvetila se humanitarnom radu. Nosila je majice na kojima piše da je HIV pozitivna, ogorčena činjenicom da je bogati svet, posle prvog talasa, izgubio svako interesovanje za borbu protiv te opasne bolesti. Posvećuje se tome sa strašću, jer je posebno iritira činjenica da osim što je opasna i zarazna, ova bolest sa sobom nosi i sramotu.

Sa Harvarda u Afriku

Tako, tokom jednog boravka u Južnoafričkoj Republici, u Johanesburgu, pažnju joj je privukla organizacija mothers2mothers, koja je fokusirana na to da pomogne HIV pozitivnim majkama da ne prenesu virus na svoju decu. Eni je znala da su toj organizaciji Dejvid Bekam i Elton Džon donirali po milion dolara i da je njen osnivač dobio medalju od američkog predsednika Buša. Htela je da i ona donira, ali je rešila da se lično uveri kako stvar funkcioniše.

Venčanje para koji su spojila zajednička interesovanja priređeno je u Londonu, na brodu koji je plovio Temzom

Zato je otišla u posetu osnivaču organizacije, doktoru Miču Beseru. Od njega Eni saznaje frapantne podatke: da od 320 miliona zaraženih HIV-om, dve trećine živi u Podsaharskoj Africi, gde živi i 90 odsto HIV pozitivnih trudnica. Doktor Beser joj objašnjava da u bogatim zemljama samo dva odsto pozitivnih trudnica prenese virus na bebu, dok je taj procenat u Podsaharskoj Africi 40 odsto.

Doktor Beser, koji je završio medicinu na Harvardu i specijalizirao ginekologiju i akušerstvo, mogao je mirno i uspešno da se bavi svojim poslom gde god je hteo, a on je ipak pokrenuo fondaciju sa samo 7.000 dolara. Mič priča kako je najveći problem s kojim se suočio po dolasku u Južnu Afriku bio nedostatak medicinskog osoblja, lekara i sestara. „Jedna medicinska sestra ima svega nekoliko minuta da HIV pozitivnoj trudnici objasni kako treba da se ponaša, šta da radi, kako da koristi lekove, da bi zaštititila svoju bebu od zaražavanja“, objašnjava doktor.

Od zajedničkog cilja do braka

Na početku, najveći problem bila mu je komunikacija, jer nije znao lokalne jezike. Ali, kako problemi u sebi obično sadrže i klicu rešenja, našao je prevodioca u ženi po imenu Elejn. Ona je i sama bila HIV pozitivna majka, koja je prošla kroz program i uspela da sačuva svoje dete. „Razgovarajući s njom, shvatio sam da majke koje su uspešno prebrodile prvi period posle porođaja i sačuvale svoju decu mogu da budu najbolji aktivisti i da na najbolji način prenesu svoje iskustvo na druge trudnice”, kaže Mič.

Par Lenoks-Beser posvećen je M2M organizaciji i borbi protiv prenošenja HIV-a s majke na dete

Eni je bila oduševljena onim što je čula. „Osećala sam da je to baš ono što i ja mislim da treba da se radi”, kaže Eni. Između njih dvoje stvorilo se veliko prijateljstvo, ali zajednička strast podstakla je i nešto više. Međutim, Mič je bio oženjen, a sinovi su mu bili tek tinejdžeri. Ipak, posle godinu dana, Mič se razveo, a nedugo zatim, oženio se sa Eni. Venčanje je obavljeno u Londonu, na brodu koji je plovio Temzom. Od tada, par je posvećen M2M organizaciji i borbi protiv prenošenja HIV-a s majke na dete.

Osim toga, Eni ima i organizaciju Circle, koja povezuje žene sličnih pogleda na svet i motiviše ih da se zainteresuju za rešavanje gorućih problema u siromašnim zemljama. „Da budem iskrena, ne mogu da budem ravnodušna prema problemima s kojima se suočavamo kao ljudska bića, i u nerazvijenim i u razvijenim zemljama”, kaže Eni Lenoks, koja je u trećem braku našla svoje srećno mesto.