Mokasine ispred automobila

Mokasine su ponovo među nama

U svojoj suštini, klasična mokasina, ona prva od koje je sve krenulo, zapravo je torbica za nogu – omotač iz jednog komada, koji obgrli stopalo,a koji je na risu najčešće zašiven kožnim učkurom.

Mokasine, ili loafers, ako za njima tragate na internetu, ili college shoes (popularne koledžice iz osamdesetih), vratile su se u velikom stilu ove zime. Činilo se da je njihovo vreme prošlo sa zlatnim Pradinim zaletom devedesetih, kada je delovalo da ne izgledate pristalo za ozbiljan poslovni svet bez para ovih ikoničnih cipela. Legende o kombinaciji njihove poslovne etikecije i neverovatne udobnosti ispredale su se širom poslovnog sveta koji je, u to vreme, još uvek učio kako da postane globalan.

Mokasine su deo istorije odevanja koji seže najdalje u istoriju čovenčastva, rame uz rame sa sandalama

Onda su ih, početkom 21. veka, štikle, platoi, špicevi, perje i štras oterali na marginu modnog postojanja do te mere da su, kao stidljivi i ne baš šarmantni rođaci na nekom zabavnom okupljanju, presedele u ćošku punih dvadeset godina. Borile su se one u prethodnoj dekadi, i nekolicina brendova pokušavala je da ih vrati kroz pomalo začudne plišane verzije ili varijacije u formi papuča s krznom, ali širu popularnost nisu uspevale da postignu.

Mogli bismo da kažemo da su mokasine deo zaveštanja koje su starosedeoci severnoameričkog kontinenta ostavili svetu

Mokasine u vremeplovu

Pre nego što se vratimo u ovaj trenutak u vremenu, hajde da malo otputujemo kroz istoriju odevanja, da vidimo koliko daleko sežu koreni ovog asesoara. Mogli bismo da kažemo da su mokasine deo zaveštanja koje su starosedeoci severnoameričkog kontinenta ostavili svetu. Prvi kolonisti su preuzeli ovaj udoban komad obuće i preko njih on je našao put do Starog sveta, gde je prošao brojne transformacije da bi postao Prada ili Guči simbol stila.

U svojoj suštini, klasična mokasina, ona prva od koje je sve krenulo, zapravo je torbica za nogu – omotač iz jednog komada, koji obgrli stopalo,a koji je na risu najčešće zašiven kožnim učkurom. U pojedinim slučajevima, a to su oni koji su nam bitni jer se na njih oslanja današnja mokasina, sa gornje strane je dodat još jedan komad kože i ova dva dela su spojena na obodu cipele.

Ako ćemo pravo, sem oblika, ova obuća drevnih indijanskih plemena ne razlikuje se mnogo od bilo kog tradicionalnog tipa obuće, pa čak i našeg opanka, jer do izuma novih tehnologija nije bilo boljeg načina za proizvodnju.

U svojoj suštini, klasična mokasina, ona prva od koje je sve krenulo, zapravo je torbica za nogu – omotač iz jednog komada, koji obgrli stopalo, a koji je na risu najčešće zašiven kožnim učkurom

Kako je tehnologija napredovala ove su cipele dobijale čvršći i stabilniji đon i polako su se popele na manju petu, a mnogo kasnije i na visoku štiklu. To što, sve do osamdesetih, nisu viđene kao cipele kojima visoka peta pripada, delimično je i zato što su prvenstveno imale reputaciju udobne obuće za pešačenje. Uostalom, njihovo englesko ime loafer koren i ima u nemačkoj reči landläufer koja bi trebalo da predstavlja istraživača ili vagabunda, u svakom slučaju osobu kojoj je kretanje u krvi.

Za svoga veka, od kada su prešle Atlantik, ove cipele su imale mnoge grupe i podvrste, ali je jedno ostalo isto – zajedničko ime mokasina. Bez obzira da li je to tip mekane mokasine koju je brend Sebago lansirao odmah nakon Drugog svetskog rata (obuća koju danas prepoznajemo kao zaštitni znak vlasnika jahti u ekskluzivnim letovalištima) ili tvrđa forma sa jezikom i ukrasnim kaišem preko risa, one su deo istorije odevanja koji seže najdalje u istoriju čovenčastva, rame uz rame sa sandalama.

Sve do osamdesetih mokasine nisu viđene kao cipele kojima pripada visoka peta, delimično i zato što su prvenstveno imale reputaciju udobne obuće za pešačenje

Veliki povratak

Ove zime one su se vratile u kombinaciji koja je možda do sada najprimamljivija velikom broju modnih poklonika. Ukrstivši tradicionalni kroj mokasine sa grubim đonom vojne ili motociklističke čizme, dobili smo cipelu koja može da nas lagano i udobno transportuje po gradu dok je u isto vreme pristala i uz večernju haljinu i svakodnevnu odeću.

Ako na ovaj zabavni komad dodamo zanimljive dodatke u obliku predimenzioniranih lanaca, neobičnih kaiševa, kombinacije kože i tekstila i, na kraju, varijacije u bojama, dobili smo, nakon mnogo vremena, mokasinu koja više ne donosi sa sobom poruku ozbiljnosti već nas poziva da se igramo i zabavimo.

Iako smo mislili da će se mokasine sporo ili na marginama vraćati u modni svet, ovaj neočekavani povratak pozdravljamo i kažemo: Dobro došle!