devojka u crvenoj haljini

Balska haljina bez obaveza

Preporučujemo vam da za doček Nove godine ipak date sve od sebe u kućnim uslovima, jer od sledeće godine tako mnogo očekujemo, pa je red da je dočekamo s poštovanjem

Na pragu je prelazak iz 2020. u 2021. i već je jasno da će ovaj doček biti nešto drugačiji od skoro svakog koji pamtimo za naših života. Bilo je napetih, bilo je tužnih, bilo je bogatih i skromnih, ali ovakav verovatno niko od nas ne pamti.

Pre svega, izbegli smo salvu pitanja koja obično od sredine novembra počinju da bivaju pomalo neprijatan deo svakog kurtoaznog razgovora: „Gde ćete za Novu godinu?” Odgovor nikada nije lako dati, jer i vama u glavi kuva gomila pitanja bez odgovora, koja će biti izvor tenzije u narednom periodu.

Ipak, dajte sve od sebe

Ako bismo bili iskreni sa sobom, većina nas presedela bi veče u prijatnoj kućnoj atmosferi koja je bila simbol praznika u detinjstvu, sve do nemirnog tinejdž doba. Međutim, sagovornik od nas očekuje, ili bar mi mislimo da očekuje, neku spektakularnu izjavu.

Onda na brzinu počinje da se vrši pritisak na partnera, prijatelje i porodicu da se desi nešto čime ćemo moći da pariramo u igri nadmetanja sujetama i da naše slike na društvenim mrežama učinimo što privlačnijim i poželjnijim, jer nama se na ovom dočeku dogodilo nešto što nije nikada nikome.

Izbegli smo salvu pitanja koja obično od sredine novembra počinju da bivaju pomalo neprijatan deo svakog kurtoaznog razgovora: „Gde ćete za Novu godinu?”

Ove godine nećete za doček potrošiti brdo para i toaleta neće biti izazov, iako vam preporučujemo da ipak date sve od sebe u kućnim uslovima, jer od sledeće godine tako mnogo očekujemo, pa je red da je dočekamo s poštovanjem.

Ipak, tema dočeka bila je samo povod da vam poklonimo jednu priču o istorijatu večernjih haljina. Iako nećemo poneti savršenu haljinu baš ove godine, možda je zanimljivo da o njima nešto više saznamo, kao povod za neki zanimljiv razgovor uz šampanjac, u noći dočeka.

Haljina iz bajke

Zamislite princezu, stvarnu ili izmišljenu. Od mlade princeze Viktorije u beloj čipkanoj haljini na dan venčanja, do Pepeljuge koja je svoj modni i ljubavni san dosanjala zahvaljujući vili zaštitnici, ultimativna haljina iz bajke oduvek je bila u vezi sa nekim spektakularnim događajem.

Iako nećemo poneti savršenu haljinu baš ove godine, možda je zanimljivo da o njima nešto više saznamo

Ah, balska haljina! Ona najeteričnija i najfantastičnija od svih komada odeće. Ona koja se pojavljuje u svakom sanjarenju princeze, sa ili bez šarmantnog princa. Jer iskreno, haljina, nažalost, daje od sebe više nego većina modernih prinčeva. Izmaštana haljina dizajnirana za fantastične događaje – svečane plesove, romantična venčanja, glamurozne (i svakako preterane) maturske večeri – balska haljina vam dozvoljava da se poigrate na ivici, ili sa one druge strane, kiča.

Tako je zapravo bilo oduvek, od najranijih pojava, pre nekoliko vekova. Legenda kaže da su francuski revolucionari, stigavši u palatu Tiljerije 1792. godine, krenuli ravno prema garderobi Marije Antoanete, rastrgavši njene razmetljive haljine (naručivala je 300 godišnje, a priča se da nikad nije nosila dvaput istu) na komadiće, ali ne pre nego što su ih žene prvo isprobale. Privlačnost visoke mode pokazala se suviše poželjnom da bi joj se i plemeniti revolucionari mogli odupreti. Tako tvrde pojedini hroničari.

Kraj večernje ekskluzivnosti

Krajem 1940-ih i u ranim šezdesetim, balske haljine su proživljavale svoje poslednje dekade večernje ekskluzivnosti.

Ah, balska haljina! Ona najeteričnija i najfantastičnija od svih komada odeće

Diorov novi izgled – sa oborenom linijom ramena, tananim strukom i punom suknjom, definisao je i večernju modu tog vremena. Nakon ovog perioda pojavilo se mnoštvo opcija u večernjoj odeći. Ravne mini-haljine izrađene od metala, pantalone i blejzeri, sve su to bile punopravne opcije za formalne prilike. Osamdesetih godina prošlog stoleća večernja haljina je nakratko vratila svoj puni sjaj.

Glamur večernje haljine kontrastirao je profesionalnoj odeći nadolazeće generacije poslovnih žena. Doneo je svetle i živopisne boje sa puno svetlucanja, vezova, šljokica i perli. Lakroa je predstavio haljinu s kratkom širokom punom suknjom, sa nadimkom Le Pouf, koja je nestrpljivo kopirana i stavljena na raspolaganje masama. Popularne su bile i kratke široke suknje nazvane mini-krinoline.

Večni predmet želja

Početkom 1990-ih večernje haljine gube na svojoj glamuroznosti i postaju popularne minimalističke slip haljine od mekanih krep tkanina. Sredinom devedesetih ponovo se nose kratke večernje haljine, uskih bretela, čime minimalizam devedesetih postaje još minimalniji.

Bez obaveza, ovog decembra izmaštajte svoju idealnu večernju haljinu, a želimo vam da je i obučete za doček 2022.

Balska haljina danas možda je samo daleki odjek prošlih vremena, ali ovaj najdekadentniji oblik dizajna uvek će biti predmet želja, kreativnosti i fantazija.

Zato, bez obaveza, ovog decembra izmaštajte svoju idealnu večernju haljinu, a želimo vam da je i obučete za doček 2022.