Mit o ženskim nogama – šta je sve važnije od dužine

Prema nekim merenjima, procenat koji se odnosi na dužinu noge za jedan odsto veći je kod žena (45 odsto) nego kod muškarca (44 odsto), u populacionoj grupi od 18 do 45 godina

Noge Žaklin Bise dugo su za mene bile neprikosnovene. Verovatno zato što je tema bila ronilačka. U filmu Dubina (The Deep) njene noge prosto su bile najlepše noge glumica svih vremena. Žaklin nikada nije previše volela taj publicitet, čak je jednom rekla da su žene na slikarskim platnima mnogo više seksi, a da se ni o jednoj ne priča s toliko strasti. Međutim, mislim da je tu pogrešila, jer su mnoge poznate slike pojam seksualnosti, ali ne zbog mokre majice, već pre svega zbog tela i nogu.

Upravo mit da ženske noge moraju da budu lepe uticao je na izmišljanje velikog broja vežbi, ne bi li žene dostigle željeni izgled

Prilikom poseta ćerki u Beču imao sam priliku da više puta vidim Klimtovu sliku Danaja na kojoj je prikazana lepa Danaja pošto je Zevs obljubio. Nakon toga rodio se Persej, o kome postoji mnogo legendi, ali suština nije u tome već u kompoziciji na kojoj se vidi seksualni čin, iako nigde nema Zevsa. Meni je nekako uvek na slici dominirala Danajina noga. Ne samo zato što zauzima pola slike, već upravo zbog toga što je prikazana nekako prirodno i realno, i po mnogima apsolutno erotski. (Da biste videli sliku morate da kliknete ovde)

Neatraktivne posledice sedenja

Ipak, ključno pitanje za mnoge je anatomija ženske noge i šta je idealno –izvajane noge Žaklin Bise ili simbolički prikazana Danajina noga. Izgleda da danas preovladava potpuno drugačiji oblik nogu, nekako opušten i neatraktivan, kao posledica sedenja. Neko od mojih kolega rekao je da je danas sedenje novo pušenje. Ali, ni sedenje nije problem koliko neverovatna fizička neaktivnost ljudi.

Neko od mojih kolega rekao je da je danas sedenje novo pušenje. Ali, ni sedenje nije problem koliko neverovatna fizička neaktivnost

Žaklin Bize © s_bukley / Shutterstock.com

To se najlakše može videti segmentnim merenjem telesnih masti korišćenjem obične vage sa bioimpedancom. Distribucija masti je ta koja promeni oblik i utiče na izgled nogu, kao i na pojavu određenih nepravilnosti, kao što je celulit, strije i slično. I tako dolazimo do neverovatnog procvata fitnes industrije i kozmetologije. Upravo mit da ženske noge moraju da budu lepe uticao je na izmišljanje velikog broja vežbi, ne bi li žene dostigle željeni izgled. Ipak, za mnoge je razlog neprihvatanja vežbanja strah od dobijanja glomaznih bedara i listova.

Stajanje, a ne sedenje

Glomazne noge uglavnom nastaju zbog masnoće, a ne zbog vežbanja, što neki upoređuju sa efektom snežne pahulje koja se uvećava kao i masti

Zato zapostavljaju trening snage. A istina je potpuno drugačija – glomazne noge uglavnom nastaju zbog masnoće, što neki upoređuju sa efektom snežne pahulje koja se uvećava kao i masti, i tako utiču na funkciju i snagu mišića.

I konačno, dolazimo do glavnog saveta, a to je stajanje. Mišići nogu tada drže celokupnu telesnu težinu, jer je većina mišića uključena u izometrijsku kontrakciju, pošto se suprotstavljaju zemljinoj teži. Stajanje od dva sata može biti ekvivalent trčanju od preko tri kilometra. Prema različitim podacima iz literature, dok sedite sagoreva oko 96 kalorija na sat (kod prosečne žene od 70 kilograma), a dok stojite –147 kalorija.

Prema različitim podacima iz literature, dok sedite sagoreva oko 96 kalorija na sat (kod prosečne žene od 70 kilograma), a dok stojite – 147 kalorija!

Na kraju, čuveno pitanje dužine nogu koje zavisi od genetike, ma šta radili. Jednostavno, neke osobe imaju izraženo duge noge, bez obzira na ishranu, vežbanje, sedenje… Prema nekim merenjima, procenat koji se odnosi na noge za jedan odsto veći je kod žena (45 odsto) nego kod muškarca (44 odsto) u populacionoj grupi od 18 do 45 godina. Tu nauka od Leonarda da Vinčija nije mnogo napredovala, čak mi se čini nije se ni zainteresovala za problem. Iako meni lično nedostaje Vitruvijan model za žene, kada se vratim na Klimtovu sliku, imam osećaj da mit ženskih nogu ne počiva ni na dužni ni na obliku, već na držanju i pojavi.