Marion Kotijar glumica, oskarovka

Marion Kotijar: kroz glumu sam srela sebe

Rođena Parižanka, borac za očuvanje prirode i jedina dobitnica Oskara za glumu na francuskom jeziku, novo je zaštitno lice parfema Šanel 5

Parfem Šanel 5 je danas, 100 godina nakon nastanka, globalno razumljiv kulturni koncept, pa se njegovo zaštitno lice uvek bira tako da se taj koncept očuva i obogati.

Kao prva glumica koja je dobila Oskara za ulogu odigranu na francuskom jeziku, Marion Kotijar bila je logičan izbor, i krajem prošle godine pridružila se listi na kojoj su Merilin Monro, Katrin Denev, Ali Makgro, Nikol Kidman, ali i Bred Pit kao jedini muškarac do sada.

Ima bogatu filmsku karijeru, glumila je i na francuskom i na engleskom, uvek neobične žene, od ledi Magbet, do žene koja se druži sa orkama

Denis Makarenko © / Shutterstock.com
Denis Makarenko © / Shutterstock.com

U nedavno lansiranom spotu za parfem Šanel 5, Marion Kotijar igra ženu koja u zlatnoj haljini pleše s partnerom po Mesečevoj površini.

„Ta žena je vedra i slobodno izražava sebe”, kaže Marion.

Spot počinje u Parizu, na mostu preko Sene, na istom mestu gde i životna priča Marion Kotijar.

Nisam razumela odnose među ljudima

Otac joj je bio pozorišni reditelj, a majka glumica i pedagog. Marion je rođena 1972, a potom su došla i dva mlađa brata blizanca, pa joj je detinjstvo bilo ispunjeno stalnom živošću u kući. Međutim, za razliku od braće, Marion je bila dete koje stalno zapitkuje. „Još kad sam imala sedam godina, stalno sam roditelje ispitivala: Odakle smo došli? Zašto sam ovde? Ni sa kim nisam mogla da se identifikujem. U školi su me smatrali vrlo neobičnom. Nisam razumela odnose među ljudima”, rekla je Marion.

U početku ju je više privlačila muzika. Svira klavijature, gitaru, bas gitaru i tamburicu, i peva. „Tu sam devojka za sve”, kaže. Bila je aktivni član benda s kojim je vrlo ozbiljno nastupala i išla na turneje po Evropi. Ipak, osećanje iz detinjstva još je bilo prisutno. „Nikad se ne osećam dobro u grupi ljudi.

Moram jako da se borim da bih prevazišla svoje strahove”, rekla je Marion u intervjuu za Gardijan. A onda je ipak odlučila da studira glumu. „Mislila sam da je to način da pobegnem od sebe, a u stvari kroz glumu sam srela sebe.”

Ima dečka i dvoje dece

Marion Kotijar ima bogatu filmsku karijeru, glumila je i na francuskom i na engleskom, uvek neobične žene, od ledi Magbet, do žene koja se druži sa orkama.

U filmu Saveznici igrala je špijunku iz Drugog svetskog rata i tu joj je partner bio Bred Pit. Posle snimanja, novine su pisale da su Marion i Pit imali aferu, zbog koje se on razišao sa Andželinom Žoli. I Bred i Marion su porekli taj trač, a ona je tom prilikom i objavila da je trudna sa svojim drugim detetom, devojčicom Luiz, rođenom 2017.

Ključna tačka u njenoj karijeri je film Život u ružičastom iz 2007, u kome je odigrala lik slavne francuske šansonjerke Edit Pjaf

Andrea Raffin © / Shutterstock.com
Andrea Raffin © / Shutterstock.com

Marion je od 2003. u vezi sa francuskim glumcem Gijomom Kaneom, sa kojim se poznaje još od početka njihovih karijera. Par ima i starijeg sina Marsela, rođenog 2011. Ipak, kad govori o Gijomu, Marion kaže „moj dečko”.

Ključna tačka u njenoj karijeri je film Život u ružičastom iz 2007, u kome je odigrala lik slavne francuske šansonjerke Edit Pjaf. Iako Marion nije pevala u scenama sa koncerata, uzimala je mnogo časova solo pevanja da bi uvežbala pokrete mišića lica, stav i položaj grudnog koša, kako bi što vernije dočarala „pariskog vrapca”.

Nisam htela da je ostavim samu

Za tu ulogu prvi put je nominovana za Oskara za glavnu ulogu i – dobila ga je. Verujući da je nominacija najviše što može da očekuje za ulogu u francuskom filmu, na francuskom jeziku, nije pripremila nikakav govor. Na svečanoj dodeli Marion je nosila Gotjeovu sirena haljinu, za koju kažu da je jedna od najlepših haljina u istoriji dodele ove nagrade.

Međutim, posle tog vrhunca slave, za Marion nije usledio period opuštenosti i zadovoljstva. Toliko se bila saživela sa ulogom, da nije mogla od nje da se odvoji. „Bilo mi je teško da je napustim. Govorila sam sebi, to je glupo, Edit Pjaf je odavno mrtva, ali bez obzira, nisam htela da je ostavim samu”, kaže Marion.

Na svečanoj dodeli Oskara Marion je nosila Gotjeovu sirena haljinu, za koju kažu da je jedna od najlepših haljina u istoriji dodele ove nagrade

Mesecima posle završetka snimanja Marion je brijala obrve i glavu i nosila periku kao Pjaf. Šest meseci nije išla kući, nije viđala porodicu i prijatelje jer bi mislili da je poludela. Putovala je na ostrvo Bora Bora, išla u Peru na Maču Pikču, gde je učestvovala u šamanskom obredu da bi se očistila. I tada je shvatila zašto ne može da je pusti. „Edit Pjaf je bila napuštena kao dete. Njen najveći strah bio je da bude sama. Najveći strah nas žena je da budemo ostavljene”, kaže Marion Kotijar.

Na osnovu tog iskustva, Marion je kasnije govorila da razume depresiju: „Zato sada mogu da osetim kad sam na lošem mestu i kad sam supertužna i tada odlazim. Kad god ste negde zaglavljeni, treba nešto da promenite, da podignete energiju.”

Zašto ne slušamo mudre ljude

Marion kaže da pošto je sad majka, više ne prihvata tako „proždiruće” projekte. Dovoljno je slavna da može da bira uloge. „Snažna je samo slava koja dugo traje, koja se zasniva na kreaciji, na načinu na koji delimo ono što stvaramo, ono što jesmo”, kaže Marion. Ona nije spremna na mnoge stvari koje drugi glumci rade zbog slave.

Protivnik je botoksa, a nije htela ni da operiše mladež koji ima nasred čela i koji se i pod profesionalnom šminkom vidi u krupnim kadrovima. Ni režiseri, ni marketinški stručnjaci Šanela, očigledno, ne misle da mladež šteti njenoj lepoti.

Kad govori o suprugu Gijomu, Marion kaže „moj dečko”

Featureflash Photo Agency © / Shutterstock.com
Featureflash Photo Agency © / Shutterstock.com

Marion je i aktivni borac za očuvanje prirode, a već dugo je i članica pokreta Grinpis. Kad su u Rusiji neki članovi tog pokreta bili uhapšeni, ona se, sa još nekoliko aktivista, zaključala u kavezu ispred Luvra, da bi izrazila protest.

„Volim prirodu, ali takođe volim ljude. Priroda će nas nadživeti. Jedina stvar koju ćemo uništiti smo mi sami. I životinje. Bolesno je uništavati ono što nas održava u životu. Zašto ne slušamo mudre ljude iz našeg sveta.”

Kao i svaka prava Francuskinja, Marion voli da jede, a u Parizu, na desnoj obali Sene, ima i dva luksuzna restorana Žaža i Glu.