Luis Enrique Rivero Leyva ili kako smo upoznali našeg Kubanca

Verovatno malo ljudi zna da u Srbiji među imigrantima iz drugih zemalja postoji i nekoliko hiljada Kubanaca. Negde sam pročitao da ih ima oko 3.000. I verovatno se oni ne bi videli u toj masi imigranata koji prolaze kroz našu zemlju da se neki od njih nisu zaposlili i dobili privremeni boravak u Srbiji.

U jednom od poznatijih beogradskih restorana radi ih čak troje. I tu smo se sreli sa Luisom, ili tačnije Luis Enrique Rivero Leyva. U kratkom razgovoru saznali smo da je kelner koji nas služi sa Kube, da je akademski slikar i da je sa članovima porodice prebegao sa Kube u Srbiju.

Logično je bilo da pomislimo da smo mu samo usputna stanica, ali razuverio nas je pričom da mu se dopada u Srbiji i da želi tu da ostane. Pošto smo shvatili da ne slika, jer nema štafelaj i sve što mu treba, gotovo refleksna reakcija je bila da mu kupimo sve što mu je potrebno da bi ponovo mogao da stvara.

Oduvek smo smatrali da čoveku najbolje možemo da pomognemo ako mu omogućimo da radi.

Razlozi dolaska u Srbiju

A Luis, ili Kike kako ga zovu prijatelji, završio je Akademiju lepih umetnosti San Alejandro u Havani i nakon toga imao bezbroj izložbi na Kubi. Bez želje da objašnjavam situaciju na Kubi, lako smo razumeli razloge njegovog odlaska. Među slikama koje je doneo mnogo njih je tmurno, ne samo vizuelno već pre svega idejno.

Luis Enrique Rivero Leyva

Očigledno da je nemogućnost normalnog života na Kubi bitno uticala na Luisovo stvaranje, ali i razloge napuštanja Havane.

Bili smo prosto zatečeni konceptom i dubinom svega toga što nam je pokazao, i što bismo nazvali Luisovim mračnim periodom.

Luisov rad Novi predlozi

Pošto Udruženje za sportsku medicinu ima prostor koji je ujedno i galerija, ponudili smo da mu napravimo izložbu. I to je bio pun pogodak. Ovoga puta napravili smo pravu izložbu slika, pošto smo do sada imali samo izložbe fotografija.

Pripeme za izložbu

Uspešna izložba

Promocija je bila na isti dan kada sam promovisao svoju novu knjigu, putopis o ronjenju Do kraja sveta sa koautorkom Minom Tasić iz Toronta. Nije svemu doprinela samo pozitivna atmosfera i prisustvo velikog broja prijatelja, već i Luisov neverovatan opus.

Već prvog dana prodato je nekoliko slika, ali čini se da je najznačajniji bio kontakt koji smo uspostavili sa galeristom iz Slovenije, koji je otkupio pop-art slike i naručio tuce novih.

Svoj i originalan

Predstavljen je portret naše dr Marije Anđelković, koji je opet bio originalan po pristupu. Na moje pitanje – kakvi su to predmeti oko nje, Luis je rekao – predmeti koji samo stoje i ne nameću se. U svakom slučaju, uvek je ostao svoj i originalan.

Portret dr Marije Anđelković koji je uradio kubanski umetnik

Naš prostor je od tada i Luisov atelje, a prava je radost videti kako njegovo slikanje napreduje i rađaju se nova dela, a Luis radi ono što voli.

Ako zapratite Luisov Instagram nalog uverićete se i sami https://www.instagram.com/kike_artecubano/

Ilustracije u tekstu © Privatna arhiva