Par leži na travnjaku. Žena drži buket cveća, partner je mazi po glavi.

Letnje avanture 45 plus – rekapitulacija

Leto je na samom kraju. Sabiraju se utisci sa odmora i razni doživljaji. Da li su moguće avanture posle 45 i kako izgledaju?

Evo nekoliko istinitih priča iz ordinacije i videćete da su mogućnosti velike. Neke od ovih priča su prilično neverovatne, ali i to je potvrda da godine nisu granica.

Granica je ono čime mi same sebe definišemo.

Priča 1 – On će samo promeniti majicu, a ja treba da uradim svemirske pripreme

„Eto doktorka, ove godine sam bila sa drugaricom na moru. I sjajno smo se provele. Negde na polovini letovanja upoznale smo jednog prijatnog čoveka naših godina i primetila sam da se zainteresovao za mene.

Svaki dan smo pili kafu u isto vreme i odlično se zabavljali dobrim pričama i smehom. Osetila sam da je potrebno da načinim korak više. I onda sam počela da razmišljam. Ako zakažem pravi sastanak, moram da napravim frizuru, da odradim detaljnu depilaciju, da kupim novi veš, da uklonim dlake s lica… Od same pomisli na to već me je muka uhvatila, a pogotovo kad sam pomislila da će on možda samo promeniti majicu, a ja treba da uradim svemirske pripreme. A ne znam baš i zašto. I pravo da vam kažem, propustila sam moju letnju avanturu. Stvarno me je mrzelo, a nisam bila sigurna vredi li početi sve to.

Napismo se kafe, ja sam se vratila, a ako je suđeno, potražiće on mene. I da znate, baš mi je bilo lepo. Ništa nisam morala, a ni očekivala. Dvadesete i tridesete mi prođoše u neviđenim akcijama da nešto ne propustim. Sad baš mogu kako hoću, i sviđa mi se.”

Lepa žena u crvenoj haljini pije proseco na palubi jahte.

Priča 2 – Najsrećnija sam što sam imala hrabrosti, pa kako bude

„Ovo leto mi je bilo najbolje u životu. Pozvala me je drugarica iz detinjstva na krstarenje brodom. Nikad nisam bila i baš sam se premišljala, ali pomislila sam da ako sad propustim priliku nikad neću ni videti, ni doživeti tako nešto. Otišle smo na brod i druge večeri na brodu upoznamo kapetana koji se te večeri slikao s putnicima i upoznavao po službenoj dužnosti. Italijan mojih godina. Sutradan nas je potražio i, malo-pomalo, do dvanaestog dana krstarenja moj put pretvorio se u moju najbolju avanturu. Ali, to nije kraj. Nisam se iskrcala dvanaestog dana. Ostala sam još mesec dana kao njegov gost i izgleda da to neće biti samo avantura. Mada, nije ni važno. Za pedest godina, ovo je moj doživljaj života. Najsrećnija sam što sam imala hrabrosti, pa kako bude.”

Par putuje motorom, sa leve strane puta se vidi more.

Priča 3 – Idemo na more motorom, u Grčku

Ispred ordinacije srećem pacijentkinju koja dolazi dugo kod mene, a već je i njena ćerka moj pacijent. Znam da se posle 20, možda i 25 godina braka razvela i da je nedavno počela da se viđa s nekim. Pitam je šta ima novo, a ona mi odgovara da ide da kupi kišno odelo za put. Videvši moj začuđen izraz lica, nastavi da mi objašnjava:

„Idemo na more motorom, u Grčku.”

„Znači, vi definitivno dokazujete da je ljubav slepa i u pedesetim godinama.”

„Ma ne brinite doktorka, već smo išli motorom do mora. To je nešto najbolje što mi se desilo.”

I nestade žena u oblaku radosti i energije, a ja ostadoh prilično zamišljena nasred ulice.

Srećni zagrlejeni par.

Priča 4 – Da vas upoznam. Doktorka, ovo je ljubav mog života!

Ulazi mi u ordinaciju pacijentkinja sa čovekom koji nije njen muž. A znam jako dobro i nju i muža, već više od četvrt veka. Porađala sam je i prošla zajedno s njima kroz razne uspone i padove koji su sastavni deo života. Ćutim i ne znam šta da kažem, i ne pitam ništa. Ona me pogleda i kaže: „Da vas upoznam. Doktorka, ovo je ljubav mog života!”

Ne rekoh ništa pametno. A na tu rečenicu nema ni odgovora, ni komentara.

Neke letnje avanture ni ne počnu, a neke se ne završe nikada.

Da sam imala zadatak da izmislim ove priče nikad se ne bih setila.

Ali, kao i obično, realni život je veći od svake priče.