Ledno penjanje – Maria Tolokonina na vrhu sveta

Na Svetskom kupu u Saas-Fee-u sedam puta je intonirana ruska himna jer je sportistkinja iz te zemlje pobedila u svim disciplinama i na svim nivoima takmičenja u lednom penjanju

Dok Hanifa Jusufi (planinarka iz Avganistana) nikada nije šutnula loptu, dotle je Maria Tolokonina (planinarka iz Rusije) rasla u porodici gde je penjanje jedna od najvažnijih aktivnosti. Dok je Hanifa retko bila van kuće bez muškog člana porodice, dotle je Maria trenirala sa najboljim penjačima Rusije. Hanifa je postala prva žena Avganistana koja se krajem 2019. popela na najviši vrh svoje zemlje – Noshak (7,492 m), a Maria je početkom 2020, nakon mnogo šampionata i svetskih kupova, osvojila za svoju zemlju sva priznanja na svetu u lednom penjanju i u svim konkurencijama bila prva.

Od ranog detinjstva bila sam na treninzima svoje majke, tako da se nije postavljalo pitanje koji sport ću izabrati

© Prof.dr Nenad Dikić

Mariu sam upoznao pre više od 10 godina na svetskim kupovima u lednom penjanju. Već tada je bila impresivna njena posvećenost sportu koji objektivno sportisti ne donosi ni pare ni položaj, već samo dobru zabavu i druženje. Ove godine, krajem januara, Maria Tolokonina bila je prva u svim disciplinama i na svim nivoima takmičenja i radovalo me što sam mogao da popričam s njom o lednom penjanju.

Na Svetskom kupu u Saas-Fee-u, s Vama na podijumu, sedam puta slušali smo rusku himnu? Kako ste se osećali u tim trenucima?

– Veličanstveno! Volim svoju zemlju i svoj grad u kome mi je omogućeno da treniram. Kad himna Rusije svira, osećam se ponosno. Plačem od sreće jer sam uspela da pobedim za svoju rodnu zemlju, za porodicu i bliske prijatelje.

Podučavam sve sportiste da vode fer borbu

https://www.instagram.com/p/B7lMejgIv60/

Kada ste počeli da vežbate penjanje po ledu i zašto ste se odlučili za taj sport?

– Moji roditelji su alpinisti, mama je trener penjanja i penjanja po ledu. Od ranog detinjstva bila sam na treninzima svoje majke, tako da se nije postavljalo pitanje koji ću sport izabrati. Veoma sam srećna zbog toga, jer penjanje po ledu je moj život.

Verujem da nema prepreka ako želite da radite ono što volite. Morate naći vremena da učinite sve!

https://www.instagram.com/p/B7wru82IBmp/

U međuvremenu ste rodili dvoje dece. Kako porodične obaveze idu s prvom pozicijom u ukupnom poretku u lednom penjanju?

– Kada smo suprug i ja planirali dete, znala sam da ću se vratiti sportu. Porodica me je podržala. Bilo je teško, ponekad mi se činilo da se neću izboriti, ali sve je ispalo kako treba. Sa svojim drugim sinom sam već znala šta da radim, tako da sam se brzo vratila u svoju najbolju sportsku formu. Bilo je jednostavnije, ali ništa manje teško nego s prvim. Sada mi je veoma drago što imam porodicu, dva sina, a moj omiljeni posao je ostao sport.

Ruski sport je u krizi kada je reč o dopingu. Da li vidite neki problem u lednom penjanju?

– Ne vidim probleme u penjanju po ledu, pošto se borimo za čist sport. Podučavam sve svoje sportiste da vode fer borbu. Nadam se da u budućnosti ovaj problem neće uticati na nas.

Vaš otac je bio jedan od najvećih ruskih penjača. Da li je to teret ili prednost?

– Moj otac je ceo svoj život bio zaokupljen njegovom omiljenom aktivnošću. Planinarenje je njegov život. Zaista mi je nedostajao kada sam bila mala. Međutim, mislim da sam tu njegovu lekciju naučila, i kada nešto volim prepustim se tome u potpunosti. Sada sam podjednako motivisana u svom poslu, u svom sportu.

Sada ste aktivni penjač i trener. Vaša poruka damama koje bi želele da vežbaju penjanje po ledu?

– Verujem da nema prepreka ako želite da radite ono što volite. Morate naći vremena da učinite sve. Ne možete to da odložite, to morate odmah. Potražite podršku od porodice i prijatelja. Uvek idite napred! Verujte samo u najbolje! Sve će ispasti kako treba!

Ovaj tekst prvenstveno je namenjen Mariji Tolokoninoj, ali prosto nisam mogao da ne spomenem neverovatan uspeh Hanife Jusufi.

Na kraju, možda je sve to moguće samo na planini, jer – planina – je ženskog roda!