Kardigan – vaša druga koža ove jeseni

Ako želite da poslušate modna predviđanja, a ljubitelj ste udobnih i u isto vreme elegantnih odevnih komada, pravi je trenutak da ponesete kardigan koji bi trebalo da je poprilično dug

Prvi septembar, još od školskih dana, bio je nekako onaj dan koji nam donosi jesen, a jesen je značila nove početke. Po našem skromnom mišljenju, godina počinje u septembru, a završava se početkom jula. Sve između su snoviđenja, neka prijatna, neka letnje topla, u svakom slučaju – pauza na život.

Taj septembar, početak mnogih odlaganih obaveza i planova, zapravo je mesec u kome započinjemo i neke nove, veće nabavke garderobe za predstojeću sezonu. Ne treba ni reći da je mantil nosilac ove zamišljene šoping-liste, jer šta je jesen bez mantila. Tako je bilo sve do ove pomalo drugačije sezone.

Ako želite da poslušate modna predviđanja, a ljubitelj ste udobnih i u isto vreme elegantnih odevnih komada, ovo je trenutak da ponesete kardigan, i to ne bilo kakav. Ove sezone vaš kardigan trebalo bi da je dug, i to poprilično.

Džemper koji se kopča

Ako se pitate šta je kardigan i ova reč vam izvije obrve u čuđenju, odgovor je jednostavan. Kardigan je džemper koji se kopča, a ne navlači preko glave. S obzirom da nam i kardigan i džemper dolaze iz engleskog jezika, a adekvatne zamene nema, koristićemo ovu modno precizniju reč u nastavku naše priče o ovom delu odeće koji je ove godine dobio svojih velikih pet minuta.

© everst / Shutterstock.com

Kao i mnoge stvari koje su se vremenom odomaćile u modnoj industriji, i kardigan je svoje poreklo našao u vojnom okruženju. Ime je dobio po Džejmsu Brudenelu, koji sem što je bio sedmi grof od Kardigana, bio je i general koji je učestvovao u Krimskom ratu. Legenda o događaju i slava koju je general Kardigan stekao nakon rata, doveli su do porasta popularnosti odevnog predmeta. Kako priča kaže, navodno je Brudenel izmislio kardigan, nakon što je primetio da su mu rubovi kaputa slučajno izgoreli u kaminu.

Ime je dobio po Džejmsu Brudenelu koji sem što je bio sedmi grof od Kardigana, bio je i general koji je učestvovao u Krimskom ratu

Šta je zapravo istina, ne možemo znati, ali jedno je sigurno – ženskoj publici vrata za aktivno korišćenje ovog komada otvorila je još jednom Koko Šanel, koja je smatrala da su džemperi koji se navlače preko glave nepraktični, jer kvare damama frizuru.

Dužina igra glavnu ulogu

Ako sada premotamo točak istorije do današnjeg dana, dolazimo do nove popularnosti ovog komada i načina da se nosi u svežim danima koji su pred nama.

Duge pletenine su savršene za one dame koje vole udobne slojeve, pa ako vaš ukus ide u tom pravcu, radovaćete se mogućnosti da odaberete ovakav boho šik stil. Setite se kratkih kardigana od prethodnih par sezona koji su sezali jedva do struka. Ovog puta sve izgleda sasvim drugačije – dužina će sada igrati jednu od glavnih uloga, jer vam daje individualniji izgled, čineći vas sofisticiranijima i kreativnijima.

Koko Šanel je smatrala da su džemperi koji se navlače preko glave nepraktični, jer kvare damama frizuru kada se oblače i svlače.

© S Bekhinov / Shutterstock.com

Ono što nas raduje jeste nepregledan izbor koji pogoduje svakom ličnom modnom izrazu. Možete odabrati model do kolena ili do poda, u krupnom pletivu i boemskim detaljima. Veliki je broj laganih tkanina, uključujući mrežu i čipku. Neki čak podsećaju na duge mantile koji su istovremeno grandž i vrlo damski. Neke dame će izabrati bogate i nabrane komade, druge će voleti astečke šare, dok će mnoge zaljubljenice u urbani izgled odabrati kardigane koji podsećaju na dugačke dukseve sa kapuljačom.

Udobnost na ceni

Čini se da će ovo biti jedan od hrabrijih i zabavnijih trendova za kombinovanje u više sezona. Ako ste skloniji minimalizmu, možete poneti jednostavan jednobojni komad i obogatiti ga svojim upečatljivim nakitom i dodacima.

Šta god da odaberete i kako god da ukomponujete vaš kardigan džemper (mali pleonazam iz milošte), nećete omanuti u jednom. Ova jesen vam više nego bilo koja do sada obećava udobnost, a to je nešto čemu smo posebno postali skloni poslednjih godina.

© Creative Lab / Shutterstock.com

Ne zaboravite, kada god je modni tas u istoriji prevagnuo na stranu komfora, odmah iza toga je bio jako povučen ka sputavajućim i neudobnim stilovima.

Zato, koristite ove retke trenutke i uživajte u prijatnoj jeseni.

Naslovna fotografija © the stock company/ Shutterstock.com