Nasmejana žena u najboljim godinama

Kako se 2022. odrazila na žensko zdravlje i intimu

Prošla je još jedna godina i razmišljam po čemu je bila drugačija i šta je dominiralo u oblasti reproduktivnog zdravlja.

U ovoj godini još uvek smo u ordinacijama osećali posledice epidemije kovida-19. Čitave godine su još uvek dolazile žene koje nisu bile na kontroli od pre epidemije.

Kao da su nam dve godine potpuno izbrisane iz kalendara. Kad dođu na kontrolu i shvate da nisu uradile pregled od 2018. ili 2019, stvarno se iznenade.

Ova pauza je dovela do toga da su neki mali problemi postali veći, a da je neke pacijentkinje trebalo ponovo podstaći na preglede i kontrole. Generalno, posledice su još tu i nadam se da će ova godina poslati te traume u zaborav.

Ono što je veoma značajno u ovoj godini, to je mogućnost dobijanja HPV vakcine za svu decu uzrasta od 9 pa sve do 19 godina o državnom trošku.

HPV vakcina – da sledeća generacija bude zdrava

Svake godine u Srbiji 1500 žena oboli od karcinoma grlića materice, a više od 500 ih umre. To je zaista zastrašujuća statistika, a vakcina ima mogućnost da sve to promeni.

U Australiji, gde je od 2006. ovo obavezna vakcina za dečake i devojčice od 9 do 12 godina, rak grlića materice skoro da ne postoji.

Sada i mi imamo mogućnost da uradimo to isto i da ovu strašnu bolest pošaljemo u istoriju.

Koče nas mnoge predrasude, nedostatak informacija, antivakseri… Sve to zajedno predstavlja prepreku da iskoristimo mogućnost da sledeća generacija bude zdrava.

Pogotovo brine podatak da kod nas, među mladima između 17 i 23 godine, ima više od 80 odsto zaraženih humanim papiloma virusom, tako da nam je neki preokret neophodan. Zbog toga su udruženja pacijenata i udruženja žena formirala pokret koji zajedno sa državnim institucijama radi na edukaciji i informisanju o značaju ove vakcine.

Prve vakcine su ovde primila deca i unuci pacijentkinja koje su imale ovu bolest. One su i najaktivnije u ovoj priči. Čitava ova akcija je, za mene, jedan od najznačajnih događaja u protekloj godini. I zaista se nadam da će ova godina pokazati prve dobre rezultate.

Starije dame brinu o promenama

U toku ove godine nisam bila zadovoljna informisanošću i korišćenjem kontracepcije kod najmlađih pacijentkinja. Uprkos internetu, ne napredujemo kako bi trebalo i veliki broj mladih devojaka ne vodi dovoljno računa o svom zdravlju.

Što se tiče generacije 45 plus, ove godine su se najznačajnije promene dogodile na tržištu preparata za negu vagine i vaginalnih probiotika. Pojavilo se mnogo novih preparata, kao nikada pre.

Sve veći broj žena shvata da za promene koje se dešavaju ima rešenja i postaju aktivnije.

Definitivno, u ovoj godini je starija generacija bila aktivnija i zahtevnija, na najbolji način.

Volela bih da ova 2023. donese nekoliko važnih promena.

Želela bih da niko ne zaboravi ove godine svoj redovni pregled, da novu mladu generaciju naučimo više o važnosti reproduktivnog zdravlja, da ih naučimo kontracepciji i da seks nisu porno-filmovi i da shvate kako da budu odgovorni prema sebi.

Trudnoća je radost

Bilo bi lepo kada bi 2023. značajan broj dece primio HPV vakcinu.

Trudnicama bih poželela da budu mnogo opuštenije i da trudnoću ne doživljavaju kao bolest, već kao radost.

Za nas 45 plus, da nastavimo ove pozitivne promene, da shvatimo da godine nisu granica za ljubav, za seks i dobra osećanja.

Nova godina, nove želje i mali korak napred – biće veliki uspeh.