ubiti iv serija - devojka ispod kisobrana

Kad se dve žene jure po Evropi, biraju najlepša mesta

Snimanje četvrte sezone popularne ženske krimi-sage Ubiti Iv otkazano je zbog korone, a pošto je poznata po snimanju na ekskluzivnim, autentičnim lokacijama, ekipa je odbila snimanje u studiju

Prikazivanje treće sezone serije Ubiti Iv (Killing Eve) počelo je u aprilu, kada je ceo svet ostajao kod kuće, pa su je gledali i mnogi koji možda inače ne bi bili zainteresovani. I naravno, ostali su opčinjeni, kao i dotadašnji obožavaoci i članovi žirija, koji su seriji dodelili brojne nominacije i nagrade. Glumica Sandra Oh, koja tumači naslovnu rolu, dobila je Zlatni globus za glavnu ulogu, a kako je 2006. isto priznanje osvojila tumačeći sporedni lik, postala je prva glumica azijskog porekla koja ima više od jednog Zlatnog globusa. Džodi Komer, koja tumači očaravajućeg ženskog plaćenog ubicu Vilanel, osvojila je nagrade Emi i BAFTA. Tu je i legendarna glumica Fiona Šo, nominovana za nagradu Emi ove godine, u kategoriji najbolje sporedne uloge.

Početak snimanja četvrte sezone, najavljivan za avgust ove godine, ipak je otkazan. Stvar je u tome što su lokacije na kojima se odvija radnja važan elemenat ovog crnohumornog trilera, a zbog pandemije još uvek nije bezbedno da brojna ekipa obilazi turistička mesta u Evropi. Iako je možda bilo moguće da se snima u studijima, ekipa je izabrala odlaganje. „Ne možete da prodajete maglu”, rekla je Suzan Hitkot, scenaristkinja treće sezone.

Fanovi, pored ostalog, pomno prate i ambijente od kojih zastaje dah – londonske pabove, mavarske vile u Barseloni, pariske juvelirnice, rimske letnjikovce

U osnovi, ženska serija

Inače, ova u osnovi ženska serija, rađena na osnovu romana Luka Dženingsa, osim dve glavne junakinje, ima i četiri žene koje jedna drugoj svake sezone predaju komandnu palicu. Scenaristkinja i izvršna producentkinja prve sezone bila je Fibi Valer-Bridž, druge Emerald Fanel, a treće Suzan Hitkot. Lora Nil već je pripremila scenario za četvrtu sezonu, koja će nas odvesti na nova mesta i u nove rizike, kako je to rekla njena prethodnica.

Dok se to ne dogodi, i oni koji su već odgledali seriju, mogu da je gledaju ponovo. Sada, kad znaju šta će biti, mogu da uživaju u prizorima najzanimljivijih i najatraktivnijih lokacija na kojima su snimane prve tri sezone.

„Ne možete da prodajete maglu”, rekla je povodom pauze Suzan Hitkot, scenaristkinja treće sezone

glumica iz serije ubiti iv
Mr Pics © / Shutterstock.com

Kako je serija rađena u produkciji BBC Amerika, ne čudi što su u njoj svoje mesto našle poznate, ali i dalje tajanstvene tačke Velike Britanije. Pab Klepton Hart u Istočnom Londonu, koji na istom mestu postoji još od 18. veka, mesto je vezano za sahranu jednog od likova u seriji. Kad putovanja ponovo postanu bezbedna, i obični turisti moći će pod njegovim visokim svodovima da popiju kriglu odličnog piva koje se pravi u maloj pivnici u sastavu paba.

Od rafiniranog Londona do britanskog sela

Možemo da uđemo i u Skarfs bar Hotela Rouzvud, jednog od najrafiniranijih mesta u Londonu, u kome se u trećoj sezoni serije dešava dramatičan susret. Kasni koktel ovde možemo popiti i u stvarnom životu. Manje poznato lice Londona vidimo dok pratimo Iv koja se skriva u korejskoj četvrti Nju Malden. Nalazi se nedaleko od centra Londona, a od 29 000 stanovnika, 10 000 su Korejci. Tu se nalazi Južnokorejska ambasada, a prvo predstavništvo Samsunga u Evropi otvoreno je baš u Nju Maldenu. Iv, kao Engleskinja azijskog porekla i pripadnica Britanske tajne službe, izabrala je odlično mesto za skrivanje.

Neke od zanimljivih scena snimane su i u Magdalen Koledžu, jednom od najbogatijih od 38 koledža u Oksfordu, a unutrašnjost Engleske mogli smo da vidimo dok smo u prvoj sezoni premirali od straha kad se Vilanel spremala za jedno od svojih ubistava. Pratili smo je obučenu kao devojku sa farme, u idiličnom ambijentu seoskih kuća i zelenih pejzaža Bakingemšira, koji je u Britaniji zaštićen kao oblast izvanredne prirodne lepote.

Prodavnica začina u Barseloni

Glumica Sandra Oh, koja tumači naslovnu rolu, dobila je svoj drugi Zlatni globus za glavnu ulogu

Iako svoju ubilačku profesiju obavlja širom Evrope, Vilanel je poreklom Ruskinja. Međutim, delovi serije u kojima ona obilazi majku, obučenu u haljinu „a la Sara Kej”, nisu snimani u Rusiji već u Rumuniji, i to u selu Viscri, koje je pod zaštitom Uneska.

Završne scene prve sezone, u kojima se Vilanel, Iv, Konstantin i njegova ćerka Irina sreću u moskovskom kafeu Radozni, snimane su u Bukureštu u lobiju koncertne sale Atenaum.

Jedno od svojih zadataka Vilanel je izvršila u prodavnici začina u Barseloni, a kasnije se u tom gradu uselila u luksuzni stan u La Kasa Ramos, gotskoj građevini sa mavarskim uticajima. U Parizu, Vilanel čeka Konstantina na trgu Plas Vandam, u roze haljini od tila i sa crnim martinkama na nogama. Ovaj trg nalazi se u prvom arondismanu u Parizu, a okružuju ga najpoznatije svetske juvelirnice. Između Pariza i Londona Vilanel putuje vozom Eurostar, koji ide preko 300 km na sat i prolazi kroz tunel iskopan ispod Lamanša. Taj voz vidi se u sceni na stanici u kojoj je Vilanel u travazelenom kompletu sa upadljivim veštačkim krznom.

U drugoj sezoni Vilanel je izvršila veoma domišljato ubistvo u Amsterdamu, u čuvenoj Ulici crvenih fenjera. Ako seriju gledamo drugi put, moći ćemo da vidimo ljupke kafee kraj kanala, dok ih Vilanel posle obavljenog posla gotovo i ne primećuje.

Ova, u osnovi ženska serija, rađena na osnovu romana Luka Dženingsa, osim dve glavne junakinje, ima i četiri žene koje jedna drugoj svake sezone predaju komandnu palicu

Susret u vili rimskog cara

Zajedno sa Iv koja prati Vilanel, stižemo i u Rim. Kulminacija druge sezone je njihov susret u ostacima Hadrijanove vile, tridesetak kilometara od Rima, u Tivoliju. Dok se njih dve uvlače u rimske podzemne tunele i katakombe, običnom turisti ostaju samo nadzemni ostaci velelepnog letovališta rimskog cara Hadrijana.

Teško je zaključiti zašto su scene koje se dešavaju u Beču zapravo snimane u Toskani, ali gledaoci ni tako nisu na gubitku. Jedno od prvih pojavljivanja Vilanel, kada ona u kafeu prođe pored nepoznate devojčice i prospe joj njen slatkiš u krilo, snimano je u kafeu Garibaldi u Sijeni. U Toskanu će se Vilanel vratiti i kasnije, u drugoj sezoni, radi „svojih poslova”.

Kulminacija druge sezone je susret dve protagonistkinje u ostacima Hadrijanove vile, tridesetak kilometara od Rima, u Tivoliju

glumica iz serije ubiti iv i reziser
Mr Pics © / Shutterstock.com

Sasvim u duhu onoga što Vilanel radi, neke scene snimane su u kući kraj jezera Snagov, 40 minuta vožnje od Bukurešta. Ono što se u seriji ne vidi, a što kao turista možete posetiti jer se kuća na jezeru izdaje, jeste Snagov manastir, u kome se po predanju čuvaju posmrtni ostaci grofa Vlada Cepeša, čije drugo ime je Drakula.