mini tasna jacquemus

Jacquemus – modni fenomen koji je osvojio instagram

Ako postoji iko ko zna da iskoristi snagu društvenih medija, to je Simon Porte Jacquemus (Simon Porte Žakmis). Od predimenzioniranog slamenog šešira do minijaturne torbe, kreacije mladog dizajnera svuda su na društvenim mrežama, a on među obožavateljima broji niz uticajnih ličnosti

Kako se broj sati provedenih na društvenim mrežama uvećava, tako je sve veći broj imena Instagram fenomena koji nam postaju poznati, a da nismo sasvim sigurni kako su dospeli u naše živote. Neki nestanu, neki ostaju povremeno, a neke počinjemo da pratimo sa posebnom znatiželjom.

Na sličan način, poslednjih godina na Instagramu, povremeno je počelo da se pojavljuje jedno ime, za koje dugo nakon toga nismo mogli da kažemo da li je dizajner ili influenser ili nešto treće. Zapravo, ono što je njegova glavna odlika, to je da pripada generaciji milenijalaca. Generaciji koja mreže koristi kreativno, kao prazno slikarsko platno, kreirajući više ili manje zabavne nove svetove na svojim onlajn nalozima. U pitanju je Žakmis, ime koje u originalu – Jacquemus – zvuči tako francuski poetično.

Žakmis uzima tipične francuske koncepte, poput bretonskih pruga, i sa njima se vešto igra

Život kao inspiracija

Ako postoji iko ko zna da iskoristi snagu društvenih medija, to je Simon Porte Žakmis. Od predimenzioniranog slamenog šešira do minijaturne torbe, kreacije mladog dizajnera svuda su na društvenim mrežama, a on među svojim obožavateljima broji čitav niz poznatih i uticajnih ličnosti, uključujući Rijanu, Belu Hadid i mnoge druge. Osnovao je sopstveni brend kad mu je bilo svega devetnaest godina.

Žakmis uzima tipične francuske koncepte, poput bretonskih pruga, i sa njima se vešto igra, radeći u prostoru između komercijalnog i konceptualnog. Kao jednu od svojih referentnih tačaka navodi japanski brend Kom de garson (Comme des Garcons).

Ekstravagantni veliki šešir La Bomba postao je jedan od Žakmisovih najprodavanijih komada

Stvarajući uspeh u Gradu svetlosti, radio je sve protiveći se konvencijama – slušajući svoje prijatelje i svoje srce, ne razmišljajući ni trenutak o udvaranju korporacijskoj podršci. Umesto da se upusti u posao na stari način – steći diplomu, učiti kod velikog dizajnera i korak po korak graditi modnu etiketu, Žakmis je na scenu izbio vrlo pametno, tražeći nove obrasce. Inspirisao se sopstvenim životom, slično kao Gotje mnogo godina pre njega, ali sa senzibilitetom novog veka.

Žakmisov pristup je jednostavan – on nepogrešivo shvata šta dobro izgleda u društvenim medijima. Primer za to je njegov izuzetno veliki šešir La Bomba. Francuz je priznao da njegov tim nije verovao da će ekstravagantni šešir biti takav prodajni uspeh, ali umesto toga La Bomba je razneo internet i postao jedan od Žakmisovih najprodavanijih komada. „Ako izgleda slatko na Instagramu, prodavaće se”, objasnio je dizajner. „Takav je, naprosto, svet u kome živimo.”

Revija u polju lavande

U samom startu Žakmis je sve karte stavio na društvene medije, a pokazalo se da ima pravo. I dok u vreme korone modni poslenici traže način da prezentuju svoje kolekcije, on je još prošle godine reviju povodom deset godina rada izmestio u polje lavande na jugu Francuske. Instagram su preplavile fotografije sa defilea po tepihu ljubičaste boje, okruženog cvetnom livadom.

„Ono što radim je pričanje priče. Želim stvoriti stil života”, tvrdi Žakmis i na volšeban način zaista to i postiže

Nakon toga usledilo je i otvaranje dva restorana – Citron i Oursin, koji su neobično brzo postali stecište ljubitelja fotogeničnih mesta, čiji broj se iz dana u dan neverovatnom brzinom uvećava. „Ono što radim je pričanje priče. Želim stvoriti stil života.” tvrdi Žakmis i na neki volšeban način zaista to i postiže.

Ako do sada niste bili u prilici da pogledate njegove izazove, koje je delio sa svojim pratiocima tokom trajanja karantina, ili niste videli reviju u polju lavande, pa zatim i aktuelnu reviju iz jula ove godine, možda je trenutak da „bacite pogled” na ovaj profil, koji na jedan sasvim autentičan način priča priču modnog brenda nove generacije i koji marketing doživljava sa sasvim novom svežinom. Uostalom, ako ste se igrali sa pačvork slaganjem slika, od po tri u redu, kako bi činile celinu na vašem profilu, imajte u vidu da je Žakmis bio jedan od prvih koji je to učinio.