Panorama raskošnih modela na izložbi italijanske mode u Etnografskom muzeju

Italija je u modi, moda je u Etnografskom muzeju u Beogradu

Od pedesetih godina prošlog veka potrošači i konzumenti počinju Italiju da uzimaju za ozbiljno kada se radi o stilu i visokoj modi.

Prošle su sedamdeset i dve godine otkako je, 12. februara 1951. godine, preduzetnik Đovani Batista Đorđini u svojoj vili Torijani u Firenci organizovao sada već legendarnu „Prvu italijansku reviju visoke mode”, modnu reviju održanu pred šest američkih kupaca, koja je prvi put upotrebila odrednicu kvaliteta poznatu kao: Made in Italy.

U godinama koje su usledile ovo će postati međunarodni simbol veštine i kvaliteta proizvodnje. Ovaj predznak vrhunske izrade i duh slatkog života (dolce vita) posleratne Italije, kao i povremeni izleti ka zvezdama Holivuda, okosnica su izložbe Italija u modi koja je svoj dom u narednim nedeljama našla u zdanju Etnografskog muzeja.

Duh dolče vite u Beogradu

Nakon što je svoju premijeru imala u Seulu, u februaru tekuće godine, ova izložba je za svoju sledeću stanicu odabrala Beograd, koji je tih pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina netremice svoj pogled upirao baš prema Italiji, svojim prvim komšijama, zemlji koja je dugo bila omiljena modna destinacija stanovnika bivše Jugoslavije.

Stefano Dominela, kustos izložbe i autor koncepta, predsednik je Sekcije za tekstil, odeću, modu i dizajn udruženja UnIndustria (Unija industrijalaca i privrednika), u okviru koje je 2018. godine osnovao „Klub kreativnosti”, sa glavnom idejom da podrži mlade dizajnere, stavljajući fokus na kult „lepe i kvalitetne izrade”, između ostalog i sa ciljem njihove internacionalne promocije.

Šta nas očekuje na izložbi

Izložba, koja se može posetiti od 16. maja, slavi duh inspiracije velikih majstora visoke mode i pret-a-porter-a – od esencijalne elegancije 1950-ih do nekonvencionalnosti 60-ih, prolazeći kroz revolucionarne sedamdesete pa naviše, ka progresivnim umetničkim karijerama 1980-ih.

Na izložbi će biti prikazano 50 kreacija iz modnih arhiva najvažnijih italijanskih modnih kuća: Giorgio Armani, Gianfranco Ferre (Fondacija Fere), Walter Albini, Antonio Marras, Raniero Gattinoni, Guillermo Mariotto, Emilio Pucci, Fendi, Alberta Ferretti, Missoni, Franco Moschino, Rocco Barocco, Roberto Capucci, Valentino Garavani, Etro, Max Mara, SportMax, Sorelle Fontana, Antonelli, Albertina, Irene Galitzine, Enrico Coveri, Tita Rossi, Battilocchi, Gianni Versace, Blumarine, Roberto Cavalli, Krizia, Mariella Burani, Prada, Pino Lancetti, Jole Veneziani, Simonetta Visconti, Germana Marucelli Carosa, kao i originalne haljine koje su nosile holivudske zvezde (Odri Hepbern, Lana Tarner, Kim Novak, Anita Ekberg…).

Deo izložene kolekcije je na otvaranju prikazan u formi revije i to je bila jedna od retkih prilika da se ovi modeli velikana modne scene vide u pokretu.

Izložbu su otvorili direktor Etnografskog muzeja Marko Krstić, direktorka i vlasnica agencije Fabrika Vesna Mandić, ambasador Italije u Beogradu Luka Gori, kustos izložbe Stefano Dominela i Danijela Vanušić, pomoćnica ministarke kulture, zadužena za kulturno nasleđe i digitalizaciju.

Italija i na filmu

Ono što beogradsku postavku čini jedinstvenom svakako je i saradnja koja je tokom trajanja izložbe ostvarena sa Jugoslovenskom kinotekom. Za ovu priliku Kinoteka je iz svoje arhive pripremila za prikazivanje filmove italijanske kinematografije iz kojih su pojedini kostimi prikazani u okviru aktuelne izložbe u Etnografskom muzeju.

Tako da narednih dana, pre nego što uđete na izložbu, možete deo Italije osetiti i kroz filmove šezdesetih i sedamdesetih, u bioskopu koji se, što je posebno zgodno, nalazi baš preko puta zdanja muzeja.

Na repertoaru će biti: Kaktusov cvet (SAD, 1969), Sladak život (ITA/FRA, 1960), Rat i mir, I i II deo (ITA/SAD, 1956), Imitacija života (SAD, 1959), Evropa 51 (ITA, 1951) i, kao poslastica za kraj, domaći film koji nosi duh vremena kada smo bili očarani Italijom – Ljubav i moda (JUG, 1960).

Italija je u modi i moda je u Beogradu do 1. juna.

*

Sve objavljene fotografije su vlasništvo Modne agencije Fabrika.