Gospodin i džukac

Razlika između gospodina i džukca je ne samo u tome što ovaj drugi nema ni mozga, ni stila, nego nema ni samopoštovanja

Srozavanju naše javne scene izgleda da se ne vidi kraj – do sada su njom harale opskurne, primitivne i neverovatno proste osobe, ponikle u raznim rijaliti programima koji počivaju na odsustvu bilo kakvog morala, na psovkama, nasilju i pornografiji – a od kojih su napravljene tabloidne zvezde u nezapamćenoj poplavi društvenog mulja. I, taman kad smo pomislili da nema dalje i da ne može grđe, stvarnost nas je ponovo iznenadila.

Jedan sredovečni muzičar, koji pritom ima nekakvu karijeru, ovih dana puni zabavne stupce domaćih novina i portala pričom o svojim seksualnim trofejima. Tema bi bila ionako jadna, ali je još jadnija jer je taj samozvani pastuv naveo, imenom i prezimenom, žene sa kojima je nekada bio. Poznate žene koje imaju svoje karijere, a sada i svoje porodice.

Paradoks takvog nedžentlmenskog i primitivnog odnosa prema ženama sa kojima je nekada bio u nekom bliskom odnosu, leži u gluposti koja je uvek osnova svakog zla.

Samo glup i džukac pominje javno imena svojih žena, u nameri da ih „upropasti”, „uništi” ili „obruka”, a sve verujući da time hvali sopstveni donžuanski mit.

Iz nedostatka samopoštovanja izvire samo mutna i smrdljiva voda, kao iz zapušenog slivnika

Pošto su, pretpostavlja se, pomenute žene ostavljene i „pedalirane”, a obaveštavanje javnosti o njihovoj „potrošenosti”, valjda treba da lokalnom đilkošu .

„Upropašćavanje” žena ispostavlja se uvek kao teška bolest – lični jad i osećaj nedovoljnosti, upakovan u „kazanovsku” lakoću i cerekanje.

Upravo u toj lakoći i cerekanju leže i zlo i, s njim u vezi, okean gluposti.

Jer, ideja o „brukanju” druge osobe tako što će je javno prozivati da je bila s njim, govori samo o jednoj stvari – da o samom sebi misli da je bruka. I da žene koje navodi treba da se stide što su s njim i prešle ulicu, a kamoli imale nešto više, ali takvi muškarci su toliko glupi da to uopšte ne mogu da shvate.

Gospodin, nikada, ali baš nikada neće pomenuti nijedno ime, a kamoli o tome obaveštavati javnost.

Dakle, razlika između gospodina i džukca je ne samo u tome što ovaj drugi nema ni mozga, ni stila, nego nema ni samopoštovanja.

A iz nedostatka samopoštovanja izvire samo mutna i smrdljiva voda, kao iz zapušenog slivnika.