Košulja bela, a savršena

Do osamdesetih žene su potpuno prisvojile ovaj komad odeće i od njega napravile izazovan i ženstven odevni predmet

Njeno visočanstvo – bela košulja! Jednostavna, čista, izazovna, smerna, muška, a ženska.

Postoji još od srednjeg veka kao jedan od najstarijih odevnih predmeta. Mnogo puta je menjala formu, da bi se u viktorijansko doba odomaćila kao obavezan deo muške odeće.

Slavu ovog odevnog predmeta četrdesetih godina počinju da preuzimaju žene

U modu će je prva, kao njenog zaista dalekog preteču, uvesti Marija Antoaneta, kojoj savremeni ljubitelji trendova duguju jako mnogo, od visoke mode do ženske košulje. Iako je istorija često neslavno prikazuje, njena sklonost ka luksuzu mnogo nam je ostavila u nasleđe. 

Slavno doba

Krajem devetnaestog veka za belu košulju dolazi novo doba slave. Ovoga puta ona će nositi čak i klasni predznak. Pripadnici viših staleža u Engleskoj često su se nazivali vajt kolars ili bele kragne, što je zapravo naglašavalo njihov povlašćeni status. Nosili su ih oni koji nisu imali potrebe da rade, te stoga ništa nije moglo narušiti blistavu belinu košulje.

Četrdesetih godina slavu ovog odevnog predmeta počinju da preuzimaju žene i ona će sve češće biti simbol čistoće, ali neretko i seksepila. Talas na kome će slava bele košulje početi da raste, kao i mnogim drugim slučajevima dolazi, naravno, iz Holivuda. Tako, od kada je Ketrin Hepbern ponela u filmu Praznik, nizaće se poznata lica koja će promovisati slavu blistavo bele bluze. 

Treba svakako uzeti u obzir da uloga bele košulje kroz trendove četrdesetih, pedesetih i šezdesetih nije bila stvar samo modnog izraza. U godinama kada je ženska figura bila veoma objektivizovana kroz pin up i razne druge pokrete, nošenje košulje, a pogotovo bele, kao jasnog simbola muške odeće, bio je svojevrstan profeministički stav.

Žena u muškoj košulji

Nošenje košulje, a pogotovo bele, kao jasnog simbola muške odeće, bio je svojevrstan profeministički stav

Do osamdesetih žene su potpuno prisvojile ovaj komad odeće i od njega napravile izazovan i ženstven odevni predmet. Tako će žena u muškoj košulji, zahvaljujući Kim Basindžer u Devet i po nedelja i Dženifer Grej u Prljavom plesu, postati jedna od najpoželjnijih slika ženske seksualnosti.

I dok su holivudske dive slale poruku da košulja vašeg partnera na vama može biti privlačnija od najizazovnijeg komada iz izloga Viktorija sikret, bela košulja je našla izuzetno široku primenu i u svakodnevnom odevanju. U eri kada je poslovna žena osamdesetih postavljena u novu ulogu na istorijskoj pozornici, druženje s belom košuljom postalo je svakodnevica za većinu žena. Bilo da je nosite uz pantalone, suknju, farmerke, preko kupaćeg kostima, sigurno je par ovih lepotica deo vašeg privatnog vantrendovskog fundusa.

Čime nas je zaveo ovaj čist i jednostavan komad? Čini se zapravo baš time – svojom čistotom i jednostavnošću. Koliko god da vas druga odeća prikriva, bela košulja će zaista pokazati ko ste zapravo vi. Od nje ne možete ništa sakriti. Zato obucite svoju belu košulju, nabacite osmeh i dobru frizuru, i sigurno nećete ostati nezapaženi.

Koliko god da vas druga odeća prikriva, bela košulja će zaista pokazati ko ste zapravo vi