devojka u kostimu za bioskop

Filmske haljine koje su nas ostavile bez daha

Mnogo je filmova i mnogo važnih kostima, a ako pamtite haljinu iz nekog od njih to samo znači da se ona našla u pravo vreme na pravom mestu

U poslednjih nekoliko nedelja francuski Vog pokrenuo je lavinu komentara, dovodeći ponovo u centar pažnje čuvenu haljinu iz filma Pokajanje (Atonement). Ova smaragdnozelena haljina iz 2008, ne samo da je ostavila neverovatan utisak na publiku i kritiku, već je donela kostimografkinji Žaklini Daran nominaciju za Oskara i proglašena je za jednu od najupečatljivijih haljina na filmu svih vremena.

Možda je ova ocena malo previše jaka, ili je pamćenje kritike i publike prekratko, ali mi smo, osvrnuvši se svakako i na ovu haljinu, odlučili da vam predstavimo naše favorite – haljine koje su obeležile istoriju filma.

Prohujalo sa vihorom

Kada u romanu Margaret Mičel, Skarlet u očaju i želji da promeni nešto u svome životu i spasi svoje imanje opčinivši Reta Batlera, strgne plišane zavese kako bi sašila haljinu koja će promeniti sve – naša mašta počinje da buja. Kako god da smo čitajući knjigu zamišljali ovaj odevni predmet, kreacija kostimografa Voltera Planketa prevazišla je naša očekivanja.

Haljina od zavese, iz filma Prohujalo sa vihorom, simbol je želje da se kormilo života preuzme u vlastite ruke

Pompezna i lažno uspešna, ona dolazi u zatvorsku ćeliju Reta Batlera, kako bi zauvek promenila svoj život i njihov odnos. Planket je uspeo da u taj momenat, kroz kostim utka i osećaj za finese, blagu koketeriju i komičan efekat ovako preteranog odevnog predmeta koji, uprkos nameri, deluje nevino i donekle naivno. Osim same funkcije u filmu, ova haljina od zavese postaće i vanvremenski simbol želje za uspehom, odvažnosti i odlučnosti da se kormilo života preuzme u vlastite ruke. Uz rečenicu – Misliću o tome sutra, ova haljina postala je najcitiraniji deo filma Prohujalo sa vihorom i visoko se kotira na listi naznačajnijih filmskih haljina svih vremena

Doručak kod Tifanija

Nemoguće je izbeći kliše i odmah na drugo mesto ne svrstati malu crnu Živanšijevu haljinu iz filma Doručak kod Tifanija. Koliko god vam dosadilo da se o nju spotičete na najneočekivanijim mestima, ona se, i pored ostalih izuzetnih kostima iz ovog filma, izdvojila kao simbol elegancije i stila. Najverovatnije, baš zahvaljujući Odri Hepbern. Ono što je, na neki način, povezuje sa haljinom iz prethodnog filma, takođe je želja za uspehom i glad za životom glavnih junakinja.

Nakon filma Doručak kod Tifanija mala crna haljina postala je obavezan komad u ormaru svake žene od stila

Nedugo nakon prikazivanja filma 1961. godine ova haljina će postati obavezan komad u ormaru svake žene od stila, a srećemo je i do današnjeg dana na koktelima širom sveta. Zanimljiva trivija u vezi sa ovom haljinom je to što je originalni primerak prodat posredstvom aukcijske kuće Kristi 2006. za neverovatnih 900.000 dolara.

Kleopatra

Godina je bila 1963, film je bio Kleopatra, a u njemu najpoželjnija glumica u tom trenutku, Elizabet Tejlor. Za potrebe filma nastala je jedna od najornamentalnijih haljina u istoriji kostimografije. Blještavi ogrtač inspirisan je krilima ptice feniks i izrađen je od zlatne kože koja u trakama formira perje, dodatno oblikovano nizovima šljokica i perli. Veoma daleko od realne i istorijski tačne slike Egipta, što u datom momentu za Holivud nije predstavljalo prioritet, ovaj kostim osvojio je publiku širom sveta. Kostimografkinja Rene Konli uspela je da postane dobitnik Oskara za najbolji kostim, što je barem delimično ublažilo negodovanje produkcije zbog probijanja rokova i budžeta za izradu ovih izuzetno komplikovanih kostima.

Kleopatrin zlatni ogrtač doneo je novi sjaj u ormare cele generacije, a te 1963. modne časopise i piste preplavili su komadi nakita inspirisani Egiptom.

Zlatni ogrtač koji je Elizabet Tejlor nosila u filmu Kleopatra uneo je novi sjaj u ormare cele generacije

Sedam godina vernosti

Nakon što je za sobom ostavio najskuplje prodatu haljinu iz filma Doručak kod Tifanija, kostim iz filma Sedam godina vernosti, prodat za 4.600.000 dolara, dokazao je suvereno mesto na tronu najpoželjnijih haljina u istoriji filma. Da li zbog toplog leta, Njujorka, vazduha koji struji iznad njujorškog metroa ili zbog Merilin Monro, ova haljina san je većine muškaraca, ili barem onog dela koji su voljni to da priznaju.

Seksi haljina s belim bretelama i razigrana poza Merilin Monro postale su deo naše kolektivne svesti, uzdižući se iznad statusa ikone i postale su jedan od najlegendarnijih trenutaka u istoriji pop kulture.

Seksi haljina koju je Merilin Monro nosila u filmu Sedam godina vernosti deo je istorije pop kulture

Prljavi ples

Tinejdž fantazija i bela haljina od muslina za poslednju plesnu scenu u filmu Prljavi ples. Momenat kada junakinja konačno od devojčice postaje žena i simbolično oslobađa sebe kroz lepršavo kretanje haljine koja prati pokrete tela, na način na koji to može samo ovaj slojevito iskrojen materijal. Koliko je devojčica stajalo ispred ogledala i pokušavalo, neuspešno, da pokrene haljinu na isti način kao što je to slučaj u filmu?

I u koliko filmova je ovaj ples citiran, što ozbiljno, što sa ironijskim odmakom? Ova haljina jedna je od retkih na našoj listi čiju slavu nije pronela harizma jedne ličnosti, već zajednički činitelj određenog životnog doba.

Da se na kraju vratimo na haljinu s početka naše priče i da odgovorimo šta nju čini tako posebnom. Za razliku od većine gorenavedenih haljina, ovaj kostim prozvod je ujedinjenog rada scenografa, kostimografa i reditelja. Zajedno su polako gradili okolnosti i postavljali scenu tako da zelena, boja ljubomore i hladne vode u toplim letnjim danima, kulminira u datom trenutku. Sa dosta veštine Žaklin Duran i pravog osećaja ostalih saradnika, ova haljina učinila je ovaj film posebnim.

Mnogo je filmova i mnogo važnih kostima. Ovo su samo najeksponiraniji primeri među njima. Ako pamtite haljinu iz nekog od njih, to samo znači da se ona našla u pravo vreme na pravom mestu i ima puno pravo da se nađe i na nekoj vašoj intimnoj listi.