Eva Mendes

Eva Mendes: Radije ću biti sa ćerkama, nego na crvenom tepihu

Prva latino lepotica koja je dobila glavnu ulogu u holivudskoj romantičnoj komediji, posle 40. posvetila se porodici i zanemarenom talentu za dizajn

Glumica, model, a danas i poslovna žena, Eva Mendes napunila je 48 godina i jedna je od retkih glumica koja se ne žali što u Holivudu nema dobrih uloga za žene njenih godina, već se posvetila razvijanju ranije zanemarivanih talenata. Sama je odlučila da se povuče iz šou-biznisa kad je 2014. rodila prvo dete, ćerku Esmeraldu. Nisu joj baš mnogo verovali, a ni ona se nije zaklinjala. Ali dve godine kasnije rodila je i Amadu i od tada je prvenstveno posvećena porodici. „Ono što ljudi ne znaju o meni je da volim da budem kod kuće. Radije ću biti sa našim devojčicama, nego na crvenom tepihu”, rekla je Eva za magazin Shape.

Otac devojčica i Evin životni partner Rajan Gosling, koji je glumac sa holivudske A-liste, ima slične stavove u vezi sa domom. Za časopis Life and Style izjavio je da nakon što je postao otac porodica ima prioritet nad karijerom.

Sama je odlučila da se povuče iz šou-biznisa kad je 2014. rodila prvo dete, ćerku Esmeraldu

Photo Works / Shutterstock.com

Između glumice i seks-simbola

Mada imaju iste stavove kad je u pitanju porodica, Eva i Rajan su tipičan primer suprotnosti koje se privlače. Ona je raskošna latino lepotica, četvrto i najmlađe dete kubanskih emigranata i jedina koja je rođena u Americi. Šest godina mlađi Rajan u Los Anđeles je došao sa severa. Rođen je i odrastao u Kanadi, u provinciji Ontario. Dok je ona postala prva latino glumica koja je dobila glavnu ulogu u nekoj holivudskoj romantičnoj komediji, on je prvi glumac rođen u Kanadi koji je, posle pauze od 60 godina, nominovan za Oskara.

Kad su počeli vezu 2011. godine, niko im nije davao velike šanse. I zaista, oni se ni do danas nisu zvanično venčali, ali izgleda da je u njihovom domu i dalje sve harmonično.

Nekoliko godina nakon što su sa Kube prebegli u Ameriku, Evini roditelji su se razveli i ona je odrastala sa majkom u predgrađu Los Anđelesa. Počela je da studira marketing, ali je studije napustila kad je dobila prvu ulogu. Desilo se to slučajno, tako što je komšija njene fotografije pokazao agentu, a njemu je trebala baš takva raskošna lepotica. Kosa i mladež na levom obrazu bili su joj zaštitni znaci. „Kad sam bila devojčica govorila sam majci da ću čim napunim 18 godina ići da operišem taj mladež, a sad mi je drago što nisam”, kaže Eva.

Tokom 90-ih Eva Mendes je igrala u više filmova B-produkcije, sve dok nije dobila ulogu ljubavnice lika koga je odigrao Denzel Vošington u filmu Dan obuke iz 2001. Denzel je za tu ulogu dobio Oskara, a film je zaradio više od sto miliona dolara.

Uprkos zaradi i popularnosti, Eva nije bila zadovoljna svojom glumom, pa je ponovo počela da uzima časove. Ipak, i dalje je njena karakteristična lepota bila u prvom planu. Tokom gotovo cele decenije zauzimala je visoka mesta na listama najseksepilnijih žena. „Znam da hodam po tankoj liniji između toga da budem poštovana glumica i onoga što se zove seks-simbol. Teško je njome hodati ako želim da budem prava, kredibilna glumica”, govorila je u vreme svoje najveće popularnosti.

Znam da hodam po tankoj liniji između toga da budem poštovana glumica i onoga što se zove seks-simbol”

Everett Collection / Shutterstock.com

Kao da svako spava sa svakim

Usledile su uloge u filmovima kao što su Paklene ulice, Ghost Rider, Ljubavni terapeut, Rezervni igrači. Paralelno s filmovima, Eva Mendes je snimala reklamne spotove i bila brend ambasador za mnoge bjuti proizvode. Na reklami za Kalvin Klajn parfem Secret Obsession pojavila se gola, pa je ta reklama bila zabranjena u Americi. Tada je Eva izjavljivala da nema ništa protiv golotinje ako je ona funkcionalna, ali je van karijere, u privatnom životu, bila prilično uzdržana. „Svet slavnih zna da bude baš ružan. Izgleda kao da svako spava sa svakim i to je jedan čudan i uvrnut krug. Ne želim da uđem u njega”, izjavljivala je. U to vreme imala je jednu vezu od osam godina, koja se završila bez ikakvih javnih scena.

Kad je upoznala Rajana, on je imao 31, ona 37 godina. Pre toga, Rajan je bio u vezi sa Sandrom Bulok i još nekim zvezdama sa A-liste. Ali je takođe imao mnogo ožiljaka iz detinjstva. Vršnjaci su ga zvali Nevolja (Trouble) i zlostavljali su ga, pa ga je majka povukla iz škole i obrazovala kod kuće. Iz Kanade je u Los Anđeles došao sa 16 godina, a prvu ulogu je dobio na audiciji na kojoj je učestvovalo 17 000 mladića. Od tog honorara je izdržavao porodicu koja je živela u kamp prikolici. Na prvu svečanost dodele Oskara na koju je bio pozvan kao nominovan, došao je sa majkom i sestrom.

DFree / Shutterstock.com

Povratak zanemarenim talentima

Kad su se upoznali, Rajan i Eva bili su momak iz Ontarija i devojka sa Kube koji su ostvarili američki san. Sledeće godine zajedno su igrali u filmu Kuća iza borova, a Eva se još pojavila u kameo ulozi u filmu Izgubljena reka iz 2014, koji je bio Rajanov rediteljski debi. Posle toga, Eva je odlučila da se povuče iz šou-biznisa i posveti se porodici. Što ne znači da od tada ne radi ništa.

Kad su se upoznali, Rajan i Eva bili su momak iz Ontarija i devojka sa Kube koji su ostvarili američki san

Podsetila se onoga što je učila studirajući marketing, iskoristila iskustvo koje je prikupila radeći reklamne kampanje i dala šansu prethodno zanemarivanom talentu za dizajn. Danas se modne kolekcije koje dizajnira dobro prodaju, a ona radi i kao kreativni direktor CIRCA Beauty mejkap linije. U poslednje vreme uspešno se bavi i dizajnom posteljine i drugih kućnih tekstilnih proizvoda. U svet filma nakratko se vratila prošle godine, pozajmljujući glas liku iz animiranog filma. Iako živi u Los Anđelesu, još uvek uspeva da sačuva privatnost svog doma.