detoksikacija, voda u rukama

Da li znamo šta je detoksikacija

Voda, kroz urin, znoj i stolicu, eliminiše proizvode metabolizma iz organizma. Izgleda da je najjednostavniji način da se detoksikujete – da proverite koliko ste hidrirani. I dobro je što je voda najbolji protivotrov

Nedavno sam bio kod prijateljice koja je stavila nekoliko komadića krastavca u bokal vode, što je navodno dobro za detoksikaciju organizma. Iako je ona farmaceut, čini se da je ipak samo po inerciji primenila nešto što je videla. Ujedno me je to podsetilo koliko smo skloni da činimo razne stvari koje nemaju uvek osnove.

Naime, detoksikacija postoji, ali kao medicinski postupak kod onih koji su otrovani, a tretman se sprovodi u medicinskim ustanovama, sa ciljem spašavanja vitalnih funkcija obolelih. Pošto je moja prva specijalizacija interna medicina sa toksikologijom, verujem da mogu sa velikom sigurnošću da kažem da ceo proces detoksikacije za nas obavljaju jetra, bubrezi, pluća i koža. Kada ne bismo imali te organe i organske sisteme, jednostavno – bili bismo mrtvi.

Toksin koji svi poznajemo

Zato, da bismo bolje razumeli šta znači detoksikacija, iskoristiću primer toksina koji svi poznajemo, a to je alkohol. Njegova detoksikacija se sprovodi u jetri, u dva koraka. Enzimi u jetri prvo pretvaraju alkohol u acetaldehid, vrlo toksičnu supstancu koja oštećuje ćelije jetre.

Detoksikacija postoji, ali kao medicinski postupak kod onih koji su otrovani, a tretman se sprovodi u medicinskim ustanovama

Nakon toga se pretvara u sirćetnu kiselinu, pa u ugljen-dioksid i vodu koje telo eliminiše. Previše pijenja (intoksikaciju) mogu da nadvladaju ovi enzimi i nakupljanje acetaldehida, što će dovesti do oštećenja jetre, ali i muke, povraćanja i crvenila gornjeg dela tela. Zbog toga treba biti umeren. Na primer, unošenje alkohola samo određenim danima može da utiče da se jetra malo odmori. Povremeno konzumiranje pića je neka vrsta detoksikacije i može imati zaštitni efekat.

Jednostavno, ideja da se određenim metodama može detoksikovati organizam i organi učiniti čistim – svojevrsna je zabluda, za čije širenje su u velikoj meri zaslužne razne poznate ličnosti koje lansiraju ili veličaju ove koncepte bez osnove. To je pseudomedicinski koncept, a dovoljno je samo da budete dobro hidrirani.

Voda, kroz urin, znoj i stolicu, eliminiše proizvode metabolizma iz organizma. Izgleda da je najjednostavniji način da se detoksikujete – da proverite koliko ste hidrirani. I dobro je što je voda najbolji protivotrov (antidot).

Kako postupiti

Sa velikom sigurnošću mogu da kažem da ceo proces detoksikacije za nas obavljaju jetra, bubrezi, pluća i koža

I pošto do trovanja zaista može da dođe, mislim da je zarad razumevanja važno da znate kako treba postupiti. Iskoristiću delove iz Kliničke farmakologije, knjige profesora Slobodana Jankovića, koji se odnose na toksikologiju. „Odmah treba preuzeti nespecifične mere koje važe za bilo koje trovanje.

Treba osigurati prohodnost disajnih puteva, a zatim obezbediti disanje i rad srca (masažom srca, veštačkim disanjem) ukoliko je došlo do srčanog zastoja. Naravno, ako je bolesnik otrovan gasom ili parom, intervencija se započinje tek pošto se otrovani iznese iz prostorije u kojoj se nalazio.

Kada se obezbede osnovne fiziološke funkcije, sledeći prioritet je sprečavanje apsorpcije otrova. Ako je otrov proliven po koži i odelu, onda treba odeću odmah skinuti, a kožu oprati vodom i sapunom. Ako je otrov progutan (što je najčešći slučaj), treba ili izazvati povraćanje, ili isprati želudac. Oba postupka imaju najviše efekta ako se preduzmu u roku od jednog časa od unošenja otrova, a vredi ih sprovesti do četiri časa od unošenja otrova…”

Dovoljno je samo da budete dobro hidrirani

Jedan od retkih lekova koji može da pomogne je aktivni ugalj, jer apsorbuje otrov i eliminiše ga fecesom. Laksativi takođe mogu da pomognu, jer ubrzavaju eliminaciju otrova. Ali, suštinski, najviše pomažu antidoti, lekovi koji mogu da neutrališu otrov ili njegov efekat. I tu već počinje ozbiljna medicina, i mislim da nema smisla da pišem dalje, ali važno je da razumemo šta zaista znači detoksikacija.