devojka u srebrnoj haljini

Chanel No. 5 – jedan jedini

Moglo se pretpostaviti koliko gospođa ima godina. Taman toliko da joj je Chanel 5 bio stvar prestiža i uvek sigurnog izbora. Jeste da je imala farmerke i tanku ljubičastu jaknu, sređenu kosu i naočari za sunce, ali vešt ulični trgovac imao je oštro oko

Sedeći na kafi koju smo zaslužili sada kada je malo otoplilo, zamirisalo na proleće koje ni prošle godine nismo imali, a još se nije nagrnulo na kafiće, prisustvovala sam antologijskoj sceni. Bračni par, pristojnih godina, ispija kafu i sluša ulične džez muzičare. Prolećna idila.

Prilazi im simpatičan preprodavac sa ruksakom na leđima i gomilom naočara za sunce. „Hoćete jedne kradene naočari po skupoj ceni?”, pita nasmejan. Gospođa ljubazno, ali nasmejano, odbija. Nije prošlo dva minuta, eto njega ponovo. „A Chanel 5?” Tu gospođa nije izdržala nego je prsnula u smeh.

Okrenula se i pitala, onako bez reda, ljude oko sebe „Da li mi je pročitao godine, ili je Chanel zaista večan?” Sem zaista prijatnog smeha okupljenih, nije dobila drugi odgovor. Naravno, parfem nije kupila.

Verujem da nema žene koja se ne bi obradovala ovom parfemu. Ako ni zbog čega drugog, zbog poštovanja koje njenom ukusu ukazuje onaj ko poklanja

Oštro oko

Moglo se pretpostaviti koliko gospođa ima godina. Taman toliko da joj je Chanel 5 bio stvar prestiža i uvek sigurnog izbora. Jeste da je imala farmerke i tanku ljubičastu jaknu, sređenu kosu i naočari za sunce, ali vešt ulični trgovac imao je oštro oko.

Čini se mnogo oštrije od onolikih očiju koje pogreše. Ili daju koju godinu manje, ili daju koju više. Zar je moguće da se godine baš toliko vide? Da li je moguće da se Chanel 5 toliko izjednačava sa godinama? Da li su vršnjaci, da li je to zaštitni znak onih gospođa koje su umele da izaberu, budu lojalne i zadrže kako duh tog vremena, tako i svoj lični stil?

Duh vremena je podrazumevao da se prepoznajete ne samo „po koraku”  ili „po suknjici”, nego i po negovanom stilu koji nije bio podložan brzim i nekada ne baš ukusnim promenama.

Umele su gospođe tog vremena da uštede na nečemu drugom, ali su uvek imale mere u izboru parfema i, što je još važnije, u količini parfema koju bi stavljale na sebe. Nikada nisu mirisale kao pokretna parfimerija. Valjalo je da im se približite kako bi vas dotakao rafiniran miris parfema koji su koristile.

I naravno, parfem je bio za izlazak, posebne prilike, veče, a ne za jutro i hodnik ofisa kroz koji je nemoguće proći od kombinacije agresivno jakih različitih parfema. Tada i tako je Chanel 5 suvereno vladao. Donosili su ga poslovni ljudi sa putovanja iz tada famoznih duty-free šopova.

Zar je moguće da se godine baš toliko vide? Da li je moguće da se Chanel 5 toliko izjednačava sa godinama

Nekada je nabavljan iz onih malih, gotovo potpuno iščezlih parfimerijskih dućana gde su majstori, sledeći svoj njuh, pravili ne baš uspešne kopije. Ali, ličio je, i to je bilo baš važno. Ima i sada ponegde takvih dućana, recimo na Dorćolu. Teško ih je naći, ali eto, prodaju parfeme koje sami spravljaju i dan-danas. Tek kasnije je Chanel 5 mogao da se kupi i kod nas.

Armija muških obožavatelja

Druga mogućnost, koju takođe valja razmotriti, je večitost Chanel-a 5. Znamo da je Koko Šanel (Coco Chanel) bila umetnica, ne kreatorka, da njena mala crna haljina i danas suvereno vlada u svetu elegantnih žena kojima je važnije kako se osećaju i na koji način ih drugi vide, od toga koliko je dubok izrez na dekolteu ili leđima, ili koliko je dubok izrez da bi se videla noga.

Važniji im je materijal, kostimčić, onaj kratki sako koji može da se obuče i na farmerke i uz nisku bisera da glamurozni efekat. To je bila Coco i to su bili njeni modeli, nosivi i večiti i danas. Tako i njeni parfemi. Napravila je ona još mnogo parfema, jedan bolji od drugog, svaki sa nekom svojom porukom i svaki sa armijom obožavateljki među ženama. I muškarcima.

Ne samo da ih vole na ženama, vole i muške varijante kojih, takođe, ima bezbroj. Uzgred, znam žene koje koriste muške parfeme jer im, verovali ili ne, bolje pristaju. Tako je i Chanel No 5, uprkos vremenu za penziju, još uvek aktuelan. Ponovo je lansirana verzija neodoljivog klasika, koja osvaja dame trećeg milenijuma.

Verujem da nema žene koja mu se ne bi obradovala. Ako ni zbog čega drugog, zbog poštovanja koje njenom ukusu ukazuje onaj ko poklanja.

„Da li mi je pročitao godine, ili je Chanel zaista večan?”

Tako dođosmo do pokušaja da odgovorimo na pitanje ove gospođe. Verovatno je i jedno i drugo tačno. U svakom slučaju, prolećno sunce, simpatičan i pronicljiv preprodavac i beskrajno iskrena i šarmantna gospođa, ulepšali su jedno podne u Beogradu. Svima koji su bili tu oko njih, a i njima samima.

Od kada se nismo tako lepo i zdravo smejali.