Ženstvenost za peticu

Uz tradicionalne klasifikacije parfema, postoji i jedna veoma neformalna – generacijska, prema kojoj bi posle četrdesete trebalo da koristimo složene parfeme koji reflektuju našu zrelost

Uz tradicionalnu klasifikaciju mirisa, u kojima uživamo prema aromatičnim grupama, polu, koncentraciji, sezoni, dobu dana, postoji i jedna veoma neformalna – generacijska, o kojoj se sve češće govori.

Mada zaista ne postoji starosna granica kada je reč o izboru parfema, ima onih koji kažu da bi posle četrdesete ili pedesete godine trebalo da koristimo elegantne, sofisticirane, složene parfeme koji reflektuju samopouzdanje, zrelost, pa i status.

Večni klasik

Među zavodljivim mirisima koji bi trebalo da naglase ovu fazu ženstvenosti izbor poznavalaca i medija koji se bave ovom tematikom, po pravilu je i večni klasik – Chanel 5. Početkom ove godine, za novo lice kultne „petice” odabrana je glumica Marion Kotijar (Marion Cotillard). Lepa, talentovana i angažovana Francuskinja tako se priključila krugu poznatih amabasadorki parfema, poput Ali Makgro, Katrin Denev, Nikol Kidman, Odri Totu i drugih, koje već skoro ceo vek odražavaju duh ovog parfema „sa mirisom žene”. Međutim, da li njegova rafiniranost zaista najbolje dolazi do izražaja na koži i u životu zrelih, ostvarenih žena? Pa, to je stvarno pod velikim znakom pitanja, dilema se proverava samo eksperimentalno, u praksi. Kao što smo celog života testirale naše parfeme „sa potpisom”, kada smo htele da odražavaju ono što stvarno jesmo u jednom trenutku.

Lepa, talentovana i angažovana glumica Marion Kotijar priključila se odabranom krugu žena koje odražavaju duh parfema „sa mirisom žene”

Marion Kotijar
© Denis Makarenko / Shutterstock.com

Koko Šanel,  kako Francuzi kažu, „majka” parfema Chanel 5 , koja ga je lansirala bila je i prvo lice ovog parfema – u vreme kada nije imala ni 40 godina.

Takođe, Merilin Monro, neprevaziđeni seks-simbol i žena koja mu je dala oreol neprolazne slave, imala je 26 godina kada je prvi put objavljena njena legendarna izjava da u krevetu nosi samo nekoliko kapi čuvenog klasika.

S druge strane, činjenica je da s godinama upoznajemo složeni jezik parfema i da zahvaljujući tome bolje možemo da prepoznamo arome koje nam prijaju, odražavaju našu ličnost i karakter, pa čak i da oblak koji nas okružuje doživljavamo kao naše drugo ja.

Vintidž šik

Iako se estetika i trendovi vremenom menjaju, postoje parfemi koji su preživeli sve modne ludosti, a u poslednje vreme čak se vraćaju na velika vrata. Reč je o vintidž parfemima koji su sve popularniji, i to ne onih nekoliko preostalih kapi starih više decenija u originalnoj starinskoj bočici, koje čuvamo gotovo sa pijetetom, već o reizdanjima, odnosno novim verzijama nastalim iz više razloga.

S godinama, upoznajemo složeni jezik parfema i možemo da prepoznamo mirise koji odražavaju našu ličnost i karakter

Ove parfeme s patinom i ovenčane legendama mladi otkrivaju tek sada, a mi se uz njih ponovo sećamo bliskih rođaka i maminih prijateljica koje su zanosno mirisale ili, možda, prvih izleta u carstvo parfema. Kada smo, kao devojčice, u tami majčinog ili bakinog budoara pronalazile upravo te bočice, sačuvane sa ljubavlju i tajanstvenom upornošću, dok je na dnu bilo samo par kapi, koje su se gotovo slepile sa staklenim dnom.

Zaokret ka tradicionalnom šiku ne zna za generacijske razlike, a neki ga tumače kao traganje za mirisnim korenima, nekadašnjim emocijama ili kvalitetom, jednom rečju – potrebom da budemo uvek verne sebi.