Grease - Olivija Njutn Dzon i Dzon Travolta

Briljantin – omaž malim ženskim pobunama

Kultni mjuzikl, popularan svojevremeno i kod nas, dobija takozvani prikvel, TV seriju koja se bavi događajima koji su mu prethodili i prati pobunu četiri tinejdžerke-musketara

Sve se može reciklirati, pa i dobre filmske priče. Sada su producenti poželeli da evociraju još malo starog sjaja kultnog mjuzikla Briljantin iz 1978, u kome su Olivija Njutn Džon i Džon Travolta odigrali svoje prve velike uloge. Ljubavna priča dvoje maturanata srednje škole Rajdel Haj osvojila je sve generacije i bila veoma popuarna i kod nas, a Briljantin je doneo zaradu koju je tek 1993. premašio Diznijev mjuzikl Snežana i sedam patuljaka.

Serija o Pink Ladies, devojkama iz čuvenog Briljantina, priča o malim pobunama koje su mnogo doprinele borbi za žensku emancipaciju

Na talasu slave snimljen je nastavak Briljantin 2, ali on nije imao gotovo nikakav uspeh.

Došlo se do zaključka da taj neuspeh dolazi otuda što nastavak prati glavne junake u njihovom odraslom životu, posle mature, pa su današnji producenti odlučili da ipak ostanu u srednjoškolskoj tematici i da naprave tkozvani prikvel, u kome će prikazati događaje koji su prethodili glavnoj priči.

Za četiri i po decenije, od Briljantina do danas, bilo je više pokušaja da se reciklira tema slavnog filma. Uostalom, Briljantin je i pisan kao pozorišni mjuzikl, koji je izveden prvi put na Brodveju 1972.

Polazeći od neuspeha nastavka Briljantina koji se bavio odraslim junacima, i procenjujući ukus i interesovanja savremene publike, HBO Max je 2019. hteo da radnja ostane u tinejdžerskom miljeu i da centar događanja bude srednja škola Rajdel Haj u kojoj je kulminirala ljubavna priči Sendi i Denija. Pošto su oni odustali od projekta, stvar je preuzeo Paramaunt Plus. Oni su odlučili da se priča fokusira na Pink Ladies, grupu od četiri drugarice, koje su u originalnoj priči bile podrška jedna drugoj i glavnoj junakinji.

Radi se o 50-im godinama 20. veka, vremenu pre rokenrola i seksualne revolucije, kada se od devojaka u srednjoj školi očekivalo da se drže nametnutih standarda i stereotipnih rodnih uloga. Ove četiri devojke, čuvena Beti Rizo, koje se sećamo u tumačenju Stokard Čening, zatim Džen, Marti i Frenči, osećaju da tu nešto nije u redu, one žele da žive, vole i zabavljaju se onako kako se njima sviđa.

U tim tinejdžerkama lagano sazreva seme bunta, zbog čega dolaze u konflikt ne samo sa odraslima, već i sa većinom svojih vršnjaka. Pošto se svaka ponaosob oseća na neki način izopštena, one se lagano zbližavaju, da bi do kraja školovanja postale grupa nerazdvojnih drugarica čuvenih Pink Ladies, nešto kao tinejdžerke-musketari.

Film Summer Lovinʼ baviće se početkom ljubavne priče Sendi i Denija, njihovim romantičnim susretom u Australiji tokom letnjeg raspusta

One će u Rajdel Haju „ukresati moralnu paniku koja će školu zauvek promeniti”, kako piše Varajeti. Logično je onda što će se TV serija od deset jednosatnih epizoda zvati Briljantin: uspon Pink dama (Grease: Rise of the Pink Ladies). Iako će biti mjuzikl i komedija, ova serija ima priliku ne samo da zabavi, već da bude omaž mnogim mladim devojkama koje su pre pola veka svojim malim pobunama mnogo doprinele borbi za žensku emancipaciju.

Tinejdžerskog miljea držaće se i najavljeni film, koji će se zvati Summer Lovinʼ, i koji će se, kako mu samo ime najavljuje, baviti početkom ljubavne priče Sendi i Denija i njihovim romantičnim susretom u Australiji tokom letnjeg raspusta. Paramaunt još nije potvrdio ko će biti glavni junaci i gde će se film snimati.

I u seriji i u filmu biće mnogo nove muzike, ali i sada evergrin hitova iz Briljantina, kao što je Hopelessly devoted to you.