Barbi look mejkup

Barbi svet – uticaj na modu

Nekima od nas barbike nisu naročito obeležile detinjstvo. Iako je svet, i to posebno američki kontinent, osvajala još od sredine pedesetih, nas, decu socijal-romantizma na prostorima SFRJ, ova lutka je zaobišla ili pak susrela čak u tinejdžerskom dobu.

Stoga nam je generacija mlađih sestara koje su barbi svet prepoznavale kao nešto atraktivno, probudila ideju da smo možda nešto propustile.

Iako smo veoma brzo postale sigurne da to nije slučaj, već koju godinu kasnije, ćerke devojčica rođenih 1960-ih, 70-ih i ranih 80-ih, bile su zatrpane barbikama i njihovim jeftinijim srodnicama kineske proizvodnje.

Najpoznatija lutka na svetu - glava plavokose Barbi

Stiže film

Ovih dana podiže se medijska tenzija oko dolaska prvog Barbi igranog filma. I dok nam se sa stranica časopisa i ekrana osmehuje Margo Robi u roze odevnim kombinacijama, ne možemo da ne postavimo pitanje da li je pinkmanija u protekle dve godine u uskoj vezi sa najavama filma.

Da ne zaboravimo, o ovom filmu se priča i slike sa seta cure u javnost već duži vremenski period.

Film će, bez obzira na njegov kvalitet o kome još uvek ne možemo dati sud, biti veliki marketinški podsticaj za ponovni rast prodaje ove lutke oko koje se diže prašina već decenijama unazad. Posebno je zanimljivo videti njenu poziciju u društvenom kontekstu u kojem je bila optuživana za razne grehove kada je u pitanju emancipacija žena i njihova percepcija sopstvenog tela.

Barbi devojka u roza pidžami, sa roza povezom za oči

Barbikor – viralni trend

Da li znate šta je barbikor (Barbiecore)? Ukratko, ovo je viralni trend koji je osvojio mreže, a inspirisan je estetikom sveta čuvene lutke barbi.

Ružičasta estetika postala je glavna modna tema tokom 2022, ali obući je u njenoj toplijoj nijansi – novi je trend ovog leta.

Sada, kada je objavljen zvanični trejler za Barbi, izvesno je da će se sve što je roze zadržati još neko vreme, od odeće pa sve do najsitnijih asesoara. Od ružičastih, plastičnih torbica i papuča sa petom, do rolera i minđuša, barbiecore ima sve predispozicije da bude noseći letnji trend, barem kada su influenseri i njihovi sledbenici u pitanju.

Kako je sve počelo?

Barbi je privlačila pažnju otkad se pojavila na policama 1959, ali lutka kompanije Mattel ušla je u svet mode i pop kulture na više načina tokom vremena.

Pevačica Niki Minaž sinonim je za plastičnu lutku od početka svoje karijere, čak je svoju bazu obožavalaca nazivala Barbz. Osim toga, slavne ličnosti, od sportista do muzičara, neretko su se oprobavali sa vlastitim plastičnim pandanima, što dosta govori samo po sebi o uticaju ove lutke.

Roza papučice na Barbikinm nogama

Dok su kolekcija Valentino i iščekivanje filma Barbi naterali mnoge da odnedavno primete porast ružičaste estetike, barbiecore je u porastu već poslednjih nekoliko godina.

Stotine barbiecore tabli na Pinterestu kreirano je od 2019, a odnedavno je taj pojam na TikToku jedan od najuticajnijih haštagova sa gotovo 15 miliona pregleda.

Barbi za sve

Barbi lutka imala je i ličnu evoluciju otkako je kreirana 1959. godine i kroz dolazeće godine je (delimično pod pritiskom javnosti) postajala sve inkluzivnija. Dok je prva crna barbika, Kristi, predstavljena 1969. godine, i sama je Barbi dobila novi pristup i zakoračila u 21. vek kroz kampanju #TheDollEvolves, 2016. godine.

Sada se može kupiti sa oblinama, sitnim i visokim stasom, kao i raznim tonovima kože i kose. Od 2020. linija Barbie Fashionistas sadrži 176 lutaka, muških i ženskih, sa devet različitih tipova tela, 35 nijansi kože i 94 frizure. Godine 2022. kompanija igračaka proširila je svoju raznoliku liniju Fashionistas i dodala lutku sa slušnim aparatima, lutku s protetičkom nogom, kao i lutku Ken s vitiligom.

Bilo da se kao mali niste razdvajali od svoje barbike ili ona uopšte nije bila deo vašeg sveta, ova lutka, ali pre svega kompanija koja iza nje stoji, odličan je primer kako veliki biznisi, kada odgovore na sud javnosti, mogu da kreiraju nove vrednosti i učestvuju u kreiranju malo ravnopravnijeg sveta.

Zato, bravo za Barbi 21. veka, koja je prešla dalek put od svoje bake, davnih šezdesetih godina 20. veka.