Grupa žena, različite konfekcijske veličine

Evolucija ženske figure kroz vekove – rađanje mršavih Venera

Samo nasumični pregled slika u muzejima Rajks i Stedelijk u Amsterdamu, podsetio me je na enigmu vezanu za evoluciju ženske figure kroz vekove. Zaista nije lako objasniti šta se promenilo u shvatanju ljudi, pa da vekovni trend putenosti više ne postoji. Kao profesor koji predaje i sportsku medicinu, ne mogu da objasnim kako se indeks telesne mase (BMI), sa 25 kg/m² sa slika velikih majstora, sveo na današnjih 18 kg/m².

Čak i da grešim u brojevima, slike velikih majstora poslednjih nekoliko vekova, pa i apstraktnih umetnika 20. veka, pokazuju ideale koji danas više ne postoje. Uzmimo recimo Tintoretovu čuvenu sliku Suzana i starci.

© Jacopo Robusti, called Tintoretto – Susanna and Elders – Google Art Project

Zatim, kao ilustraciju za ovu temu, pogledajte slike Jana van Skorela Umiruća Kleopatra .

Ili, Venera u krevetu Lamberta Sustrisa.

© Rijksmuseum Amsterdam

Žene se vekovima nisu zvanično merile

Kad gledate grafikon indeksa telesne mase napravljen za vojnike, jer žene vekovima nisu zvanično merene, odnosno ne postoji evidencija o kretanju njihove telesne težine, nedvosmisleno je da je indeks telesne mase porastao sa 20 na 24 kg/m² za 150 godina.

Grafikon kretanja indeksa telesne mase od 1850. do 1980. godine. Podaci se odnose na vojne kadete. WPC= Vest Point kadeti; SC = studenti koji pohađaju vojnu akademiju Citadel u Čarlstonu, SC; US = nacionalni uzorak. Težine se odnose na muškarca koji je visok 177,8 cm.

Kako je onda došlo do toga da je slika o ženama pretrpela suštinsku promenu, jer su žene sveta, od početka veka do Merilin Monro (19,1 kg/m²) i Kejt Mos (16 kg/m²), prešle put od 25 kg/m² do 18 kg/m², što predstavlja gotovo nemoguć ideal.

Kejt Mos, kraljica heroinskog šika © The Image Worx / Shutterstock.com

Toliko nemoguć, da je doveo do ozbiljnog porasta anksioznosti i negativne slike o telu među ženama i devojkama.

Univerzalno nezadovoljstvo

Nezadovoljstvo težinom je skoro univerzalno među ženama, dok je dijeta sveprisutna širom sveta, gde god je ovakva medijska kultura dominantna. Rezultat svega je i masovno širenje ranije retkih poremećaja u ishrani i drugih zdravstvenih problema.

Iako smo i sami mislili da je problem anoreksije, nervoze ili gubitka apetita u čijoj je osnovi teško izlečivo psihijatrijsko oboljenje, relativno mali, ispostavilo se da nije. Tokom borbe na različitim nivoima, izgubili smo koleginicu zbog ove opake bolesti. Jednostavno, borba za malu telesnu težinu išla je dotle dok se nisu oglasili i parlamenti nekih država (Italija, Izrael), reagujući na smrt mladih devojaka koje su rigoroznim dijetama pokušavale da budu ispod svakog minimuma i dosegnu manekensku pistu.

Za one koji su zaboravili, dovoljno je da malo odgledaju Fashion TV i videće da je nametnuta androgina devojka, sa malim grudima, ravnom figurom i kraćom kosom.

Ni Kim Kardašijan ne diže prosek

Čini se da ni dolazak selebritija poput Kim Kardašijan nije mnogo vratio stvar, jer je i ona, da bi se dopala javnosti, držala rigoroznu dijetu da bi ušla u Merlinkinu haljinu . Ako pogledate, videćete da sa svojim indeksom telesne mase od 22,4 kg/m² nije mogla da dostigne 19,1 kg/m² Merilin Monro.

I bez obzira što su od drugog svetskog rata sve američke lepotice imale mali indeks telesne mase: Barbara Stenvik (18,5), Širli Meklejn (18,8), Elizabet Tejlor (20,5), populacija je postajala sve gojaznija, tako da je medijan na kraju 20. i na početku 21.veka bio u zoni gojaznosti, odnosno preko 25 kg/m².

Širli Meklejn i Liza Mineli 1992. © Bart Sherkow / Shutterstock.com

Poređenja radi, prosečna Amerikanka je imala BMI od 25,2 kg/m² 60-ih godina, 24,9 kg/m² 70-ih, 25 kg/m² 80-ih i 26,3 kg/m² 90-ih, da bi tokom 2000-ih BMI narastao na 27,5 kg/m².

Grafikon distribucije BMI među odraslim ženama u SAD, iz Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani (NHANES), 1999–2004.

Očigledno da je nametnut imidž nedostižan većini žena, pa ni agresivne medijske modne kampanje ne mogu ništa da promene.

Tačnije, dovode do kontrakampanja u kojoj žene pokušavaju da se izbore sa niskim indeksom telesne mase. Tako sada postoji A plus size i modne revije sa ženama koje imaju indeks telesne mase iznad očekivanog.

Tema je nepresušna, ali mene ipak za kraj interesuje šta bi rekli svetski majstori slikarstva da danas slikaju ženske aktove, jer se izgleda ništa nije mnogo promenilo kroz vekove, samo percepcija publike.

Referenca

Pruim, R. (2015) NHANES: Data from the US National Health and NutritionExamination Study. The R Foundation for Statistical Computing. Available at:https://cran.r-project.org/package=NHANES. [rDN]Puhl, R. & Brownell, K. D. (2001)
(PDF) Household-level financial uncertainty could be the primary driver of the global obesity epidemic. Available from: https://www.researchgate.net/publication/317018796_Household-level_financial_uncertainty_could_be_the_primary_driver_of_the_global_obesity_epidemic [accessed Dec 07 2022].