bafta nagrada

BAFTA – povratak klasici

Dominantni stil na dodeli BAFTA nagrada odražavao je i šire stavove o modi i svetu u kojem smo se zatekli. Neki su pokušavali da odevnim kombinacijama pobegnu od sivila realnosti, dok su drugi vratili klasičan stil na velika vrata

Svet, po mnogo čemu, više nije i neće biti sasvim isto mesto, ni nalik onome koje smo ostavili u sada već dalekoj i nestvarnoj 2019. godini.

Kao što ste svi nesumnjivo svesni, pravi gubitnici kovid ere su uposlenici u svim oblicima industrije zabave. U toj podeli karata, udar promena su, bez izuzetka, osetile sve svečane dodele nagrada. Jednom kada je glamur dostigao vrhunac iz kojeg je delovalo da se nema kud dalje, preko noći je povučena ručna.

Od nominovanih se zahtevalo i zahteva da se doteraju sa posebnom pažnjom i posvećenošću, samo kako bi sedeli u vlastitoj dnevnoj sobi, u kojoj bi, ispred laptopa, trebalo da sa maksimalnim uzbuđenjem prenesu svoje impresije na jednako zbunjen auditorijum kod svojih kuća.

Dodela nagrada Gremi bila je svedena i realno nezanimljiva, dok je dodelu Zlatnih globusa obeležio značajan broj tehničkih poteškoća. Ovogodišnja dodela Oskara je u startu najavljena kao manifestacija sa politikom – bez Zoom-a, ali su organizatori veoma brzo došli da saznanja da je praktično nemoguće naterati kandidate da putuju u inostranstvo tokom pandemije, samo kako bi satima sedeli i nadali se nagradi koju verovatno neće ni dobiti.

Svi smo nesumnjivo svesni da su pravi gubitnici kovid ere uposlenici u svim oblicima industrije zabave

Priredba za sladokusce

Ovoga puta, ranog aprila 2021, u našem fokusu je dodela BAFTA nagrada. Već sama činjenica da u aprilu pričamo o ovim prestižnim nagradama, izuzetno je neočekivana. BAFTA, jedan od najvećih godišnjih događaja filmske i televizijske industrije, deo „velike četvorke” crvenog tepiha (Gremi, Zlatni globus, Oskar, BAFTA), slavi uspehe najvećih stvaralaca kinematografije iz celoga sveta, stavljajući dodatni akcenat na britansku video-produkciju. Za ovaj događaj je posebno značajno to što se uvek održava krajem januara, a četrnaest dana pre dodele Oskara.

Ova manifestacija je, takođe, jedna od omiljenih modnim sladokuscima, jer najavljuje ko je od dizajnera ove godine u fokusu stilista i samim tim zaslužuje svoje mesto na A-listi.

BAFTA je jedan od najvećih godišnjih događaja filmske i televizijske industrije

Ovogodišnja BAFTA održana je proteklog vikenda, u svetu koji kao da se do sada navikao na ceremonije u kojima se radnja i stil plasiraju između voditelja na mestu održavanja i nominovanih koji se ukjučuju od kuće ili možda iz hotelske sobe. Ipak, Kloi Džao uspela je da iznenadi i preko noći postane miljenica ljubitelja opuštenog stila, u duhu mesta sa kojeg se uključila – svog doma. Dobitnica nagrade za najbolju režiju za film Nomadlend, odlučila se za jednostavnu kariranu košulju i možda zauvek stavila znak pitanja na pravila oblačenja na crvenom tepihu.

Siguran šik

Ipak glavni utisak ovogodišnjeg događaja bio je veliki povratak crne boje u oficijelnu večernju toaletu. Uprkos mišljenju da je crna boja zabranjena u digitalnoj eri mode koja promoviše instagramične roze, crvene i zlatne, na ovom crvenom tepihu bila je popularna, a mi bismo rekli i uljudna, s obzirom na kontekst u kome se ceo svet našao.

Neki su je čitali kao izraz žalosti za princom Filipom, drugi su je povezivali sa #metoo zatamnjenjem na Zlatnom globusu 2018. godine, ali konačni utisak bio je želja da se prenese poruka. Čisto na nivou odevanja, i kada ne bismo posmatrali potencijalnu ideju prenošenja poruka, crna boja još uvek predstavlja relativno siguran šik.

Žene, uključujući Felisiti Džouns, Fibi Dinevor, Sofi Kukson i Rouz Bern, nosile su crno.

Ova manifestacija jedna je od omiljenih modnim sladokuscima, jer najavljuje ko je od dizajnera ove godine u fokusu stilista

Ipak, gde je crna, tu je i bela, jer minimalizam uvek spaja ove dve boje. Kosar Ali, možda i najubedljivija miljenica publike kada je BAFTA crveni tepih u pitanju, nosila je slojeve belog tila u izvedbi brenda McQueen. I pobednici, glumci Danijel Kaluja i Emerald Fenel, takođe su se odlučili za bele odevne kombinacije.

Dobitnica nagrade za najbolju režiju za film Nomadlend, odlučila se za jednostavnu kariranu košulju i možda zauvek stavila znak pitanja na pravila oblačenja na crvenom tepihu

Sve u svemu, može se reći da je dominantni stil dodele BAFTA nagrada odražavao i šire stavove o modi i svetu u kojem smo se zatekli. Neki su pokušavali da odevnim kombinacijama pobegnu od sivila realnosti, dok su drugi vratili klasičan stil na velika vrata.

Deluje nam, sa strane gledano, da kada svet zapadne u haos, mir tražimo u nekim prepoznatljivim i jednostavnim vrednostima. Videćemo šta će nam, za koji dan, doneti ceremonija dodele Oskara po ovom pitanju i kakav će biti modni stav američkog kontinenta.