Roditelji sa bebom.

10 najlepših imena za dečake i devojčice

Najlepši period, onaj kada u vaš i život vaše porodice dolazi novi član, obavezno prate i slatke muke zvane „izabrati najlepše ime za dete”. I dok ima onih koji su oduvek znali kako će im se zvati dete, većina budućih roditelja se premišlja i traga za onim imenom koje, u većini slučajeva, sa sobom nosi određenu simboliku.

U našem narodu postoji verovanje da će značenje imena kasnije imati uticaj na karakter i zdravlje deteta. Upravo zbog toga, mnogi biraju imena za koja misle da će detetu doneti najviše dobrobiti.

Kako bismo vam olakšali proces traganja, pripremili smo izbor od deset najlepših imena za dečake i deset najlepših imena za devojčice, uz objašnjenje njihove simbolike.

10 najlepših imena za dečake

Prema zvaničnoj statistici Republičkog zavoda za statistiku, najčešće muško ime u Srbiji je Dragan, dok su roditelji dečacima rođenim u periodu od 2011. do 2022. godine najčešće davali ime Luka. Ipak, izbor je bogat, pa tako od mnoštva imena možete izabrati ono koje je prema vašem mišljenju – najlepše.

Lazar

Staro srpsko ime koje je čest izbor mnogih roditelja, u prevodu sa hebrejskog jezika zapravo znači „Božja pomoć”, „Bog pomaže”, „Bog će pomoći”, „neko ko Bogu pomaže, te je zato Bog uz njega”. Kroz istoriju su ovo ime nosili brojni junaci, kraljevi, hrabri vitezovi, ali i mnoge savremene ličnosti.

Ime Lazar se može naći i u Jevanđelju po Jovanu, gde se navodi da je Lazar bio brat Marije i Marte i čovek koga je, kao svoje poslednje, sedmo čudo, vaskrsao Isus. Ovo je značajno zbog toga što je na ovaj način Isus potvrdio svoje predanje i uvećao broj svojih sledbenika.

Zato ime Lazar simboliše uskrsnuće i pobedu života nad smrću, te ga danas koristimo kada želimo u prenesenom značenju da kažemo da je nešto oživelo, da je preporođeno ili oporavljeno.

Stefan

Ime Stefan je grčkog porekla i varijanta je grčkog imenа Stefаnos (Στέφανος) što znači venаc” ili kruna”. U prenesenom značenju ime znači onaj koji je krunisan, koji je ovenčan”.

Takođe je ime hrišćаnskog svetiteljа i povezano je sa verom i simbolikom venca. U hišćanstvu, venac je simbol nade, večnog života, beskonačnosti i prati hrišćane tokom celog života.

Ime je prisutno na svim jezicima, uz određene varijacije, pa su tako Stevan, Stjepan, Štefan, Stiven, Stefano samo neka od imena koja se koriste u celom svetu.

Po Stefanu Nemanji, u dinastiji Nemanjić, svi kraljevi su svom imenu dodavali i ime Stefan, jer je bilo vrsta titule.

Nikola

Jedno od najrasprostranjenijih muških vlastitih imena jeste ime Nikola. Za ove ime se smatra da ima najdužu tradiciju, a njegova popularnost nikada ne jenjava.

Bilo da je poreklom iz grčkog ili latinskog, Nikola znači „pobednik”, „osoba koja pobeđuje” ili „osoba koja narodu daruje tj. donosi pobedu”.

Deca se igraju napolju.

Ovo ime može da se protumači i kao: „narodni heroj”, „osoba koja voli svoj narod”, „borac za pravdu”, „zaštitnik” ili „onaj koji se žrtvuje i bori za pobedu svog naroda”.

Aleksa

Ime Aleksa je varijanta imena Aleksаndаr, Aleksije i potiče od grčkog imena Aleksandros (gr. Αλέξανδρος, Aléxandros) sa značenjem zaštitnik ljudi” (alexo = zaštita + andros = muževan, muškarac, čovek).

Ime je uglavnom poznato po čuvenom makedonskom vojskovođi i vladaru Aleksandru Velikom. U raznim varijantama, ovo ime je rasprostranjeno širom sveta, međutim ne spada u domen višeznačnih imena, već ima samo jedno tumačenje.

Ime Aleksa je simbol jakog čoveka, borca i pobednika. U istoriji se ime povezivalo sa velikim vojskovođama i osvajačima.

Bogdan

Prema starim verovanjima, muška deca sa imenom Bogdan bila su „pod zaštitom Boga” koji im je darivao dobro zdravlje, sreću i uspeh u životu, ili su bila prvorođena deca koja su „dugo i željno očekivana”, odnosno čiji roditelji nisu dugo mogli da imaju potomstva. U tom slučaju, deca su nosila ovo ime jer su od Boga data”.

Značenje imena Bogdan donosi dečaku mnoštvo dobrih osobina, kao što su ambicija, upornost, staloženost, kontrola nad emocijama, smirenost i samopouzdanje.

Postoje i određene etimološke hipoteze koje idu u prilog tome da je ime Bogdan zapravo poreklom iz starogrčkog jezika, od imena Theodosis, koje je složeno od reči „theos” u značenju Bog; Stvoritelj, i od reči „dosis”, koja znači dati, darovati, pokloniti.

Kosta

Ovo ime možda nije toliko popularno u poslednje vreme, ali svakako ima lepu simboliku. Potiče od grčkog imena Konstantin, čija je skraćena verzija, a preneseno značenje je „onaj koji je istrajan i uporan”.

Takođe, predstavlja „onog koji je poseban i veliki u svojim vrlinama”, osobu koja je „stamena i čvrsta u svojim odlukama”, kao i onoga koji je „jak i dobar oslonac i podrška”, „onaj koji je osoba od reči”.

Prema etimološkim pretpostavkama, ime Kosta je poreklom iz starogrčkog jezika i nastalo je od imena Konstantinos ili pak od reči konstantinus, sa značenjem stalan, trajan, konstantan, stamen, neprolazan, nepromenljiv.

Miljan

Miljan je ime koje je nekada krasilo mnoge dečake, ali ga danas sve ređe čujemo. Staroslovenskog je porekla i veruje se da je nastalo od slovenske reči „mil”, što bi u prenesenom značenju bilo milo” i umiljato”.

Takođe se smatra da je ime Miljan nastalo od imena Milovan i Milosav i češće će se to ime čuti u Crnoj Gori nego u Srbiji. Ipak, u Srbiji je popularnija ženska verzija – Miljana.

Vukašin

Smatra se da ime Vukašin potiče od dve imenice srpskog jezika: „vuk” i „sin”, tako da ga možemo prevesti kao sin vuka ili vukov sin”. Prema nekim izvorima, u skandinavskim zemljama, Vukašin znači ratnik ili branilac.

U davna vremena, kada se verovalo u dejstvo magije, muškoj deci su davali ime Vukašin, kako bi od porodice oteralo zle duhove koji se klone opasnih zveri. Ovo ime za dečaka u sebi nosi jačinu, stamenost, razdraganost, muževnost i snagu da odbije sve negativne sile od sebe…

Maksim

Možda je Maksim donekle i nepravedno zapostavljeno ime. Smatra se da je ime Maksim nastalo od latinske reči, odnosno titule maximus”, što znači najveći.

Maksimus je počasna latinska titula koju su mogli da ponesu samo vojni zapovednici, posebno talentovani stratezi koji su obezbeđivali ratne pobede svojoj otadžbini. Veruje se da roditelji koji svom sinu daju ime Maksim priželjkuju da njihov naslednik bude superioran u odnosu na druge, da ima ogromnu dušu i srce, da bude posvećen svemu što radi i da ga kroz život vodi ogromna želja za pobedom.

Relja

Relja poslednjih godina spada u najpopularnija i najlepša imena za bebe, a postoji nekoliko potencijalnih hipoteza o poreklu ovog imena. Najpoznatija i u etimološkom smislu najpouzdanija je ona o staroslovenskom poreklu imena, od reči hrliti”, u smislu žuriti.

Takođe, ovo ime simbolizuje onoga koji sa radošću ide prema nekome ili nečemu, onog koji juri ili trči. Postoji i pretpostavka o poreklu imena Relja od vlastitog slovenskog imena Hrebljan, koje se danas više ne koristi.

Beba se igra sa igrackama.

Pretpostavlja se da je preneseno značenje muškog imena Relja i „onaj koji je vredan kao zlato”, koji je sjajan, užurban i koji u svojoj iskrenosti i poštenju bude često naivan i brzoplet.

Dečak Relja je pun energije i žara, vredan je poštovanja, strastven je i žustar, ali je i često nepromišljen.

Još neka lepa imena za dečake

Ukusi su zaista različiti i subjektivni, pa tako ono ime koje se nekome dopada, drugi ipak ne bi izabrali za svoje dete. I to je sasvim u redu i razumljivo.

Međutim, osim liste od deset najlepših imena za mušku decu, spremili smo još nekoliko predloga i nadamo se da ćete u nekom od njih pronaći ono pravo za svoju bebu.

Među najlepša imena za dečake definitivno treba da se uvrste i sledeća:

 • Uroš
 • Viktor
 • Vasilije
 • Danilo
 • Andrej
 • Mihajlo
 • Pavle
 • Ognjen
 • Luka
 • Vuk

Naravno, ovde se lista ne završava, jer je svako ime na svoj način lepo i značajno. Mnogi parovi odluče i da svom detetu daju ime po nekom članu porodice ili nekoj njima bitnoj osobi, nevezano od simbolike koju to ime sa sobom nosi.

Nisu retki slučajevi ni da se beba nazove po nekom junaku iz omiljene knjige ili filma, bitnom vladaru ili vojskovođi… Za koje god ime da se odlučite, najbitnije je da se dopada vama i vašem partneru.

10 najlepših imena za devojčice

Poslednjih nekoliko godina primećen je trend davanja deci što kraćih imena, posebno kada su u pitanju devojčice. Tako su već neko vreme najpopularnija imena upravo Mila, Sara, Una, Mia, Tea…

Iako postoje oni koji će se pre opredeliti za tradicionalno (i poduže) ime, neki roditelji razmišljaju o tome kako će se ime slagati s prezimenom, kakav će nadimak dete dobiti… Uz sve to, sve su češća donekle i neobična i nezastupljena imena kao što su Nika, Hera, Oda…

Bilo da želite svojoj princezi da date unikatno, ili pak staro srpsko ime, u nastavku pogledajte spisak deset najlepših imena za devojčice.

Petra

Ime Petra potiče iz starogrčkog jezika i znači kamen” ili stena”, a isto značenje ima i muško ime Petar. Poslednjih godina, uz trend kraćih imena za bebe, Petra je stekla popularnost i danas spada među najlepša imena za devojčice.

U prenesenom značenju, Petra je „žena jaka kao stena”, „odlučna”, „čvrsta”, „nepokolebljiva”, „žena jake volje”, „žena borac”.

Ksenija

Ime Ksenija spada u grupu hrišćanskih imena, a poreklo vuče od grčke reči „xenia”, što u prevodu znači „gostoljubiva, gostoprimljiva, ljubazna”.

Prema nekim etimološkim hipotezama, ime je nastalo od reči poliksena”, što znači nežna, poštena, čista. Zato se smatra da će devojčica koja ponese ovo ime biti ljubazna, nežna, poštena, iskrena i prijateljski nastrojena.

Smatra se da će devojčica kojoj roditelji budu dali ime Ksenija biti veran prijatelj i da će „svima darivati lepu reč i osmeh”.

Teodora

Ovo ime je poreklom iz grčkog jezika i smatra se da potiče od ličnog muškog imena Teodor, a prema nekim tumačenjima je izvedeno od složenice „theos”, što znači Bog i „doron”, odnosno poklon ili dar. U bukvalnom prevodu, ime Teodora se prevodi kao „dar od Boga”.

Devojcica u bazenu sa roze naocarima.

Roditelji su nekada svojim ćerkama davali ovo ime jer su bile dugoočekivane ili pak prvo dete u porodici.

Stefanija

Iako muško ime Stefan spada u neka od najpopularnijih imena, ženska verzija – Stefanija i nije toliko popularno. Od istog muškog imena je izvedeno i ime Stefana.

Ova imena se uglavnom daju deci koja su rođena 9. januara ili dan pre ili kasnije, jer se tada slavi Sveti Stefan. Značenje imena potiče od grčke reči „stefanos”, što znači venac” i kruna”, odnosno ona koja je krunisana ili ovenčana.

Smatra se da je osoba koja nosi ime Stefanija vesela i veoma pažljiva.

Darija

Žensko ime Darija poslednjih godina je vrlo popularno u brojnim slovenskim zemljama, u kojima je izvedeno od reči dar” ili dar sa neba”, odnosno u „prenesenom” značenju: ona koja je dar sa neba”, ona koja je nadarena”, ona koja je poklon svojim roditeljima”, koja ima dara”. Veruje se da su ženske osobe koje ga nose darovane mudrošću i lepotom. Za Dariju se veruje da je ćerka koja je dar ili poklon koji su roditelji željno čekali.

Prema nekim verovanjima, devojčice koje nose ovo ime će uvek imati sreće, jer su darivane snagom i vrlinama.

Isidora

Značenje imena Isidora je po pravilu nedvosmisleno i predstavlja ime za žensku decu koja su ili dugo priželjkivana ili smatrana „darom” od Boga, posebno u slučaju da roditelji duže vreme nisu mogli da imaju potomstvo.

Dakle, Isidora ima značenje – „dar od Boga, „ona koja je poklon i nagrada za oca i majku”, „ona koja donosi sreću i blagostanje”. Isidora je takođe „žena koja je radost, veselje i svetlost”, „ona koja je posebna”, „nagrada”, „poklon”, „sreća”, „plemenita i požrtvovana osoba”.

Iskra

Prema nekim izvorima, ovo ime je slovenskog porekla i simbolizuje devojčice koje su temperamentne i kreativne, koje unose svetlost i pozitivnu energiju i koje kroz život prati sreća.

Preneseno značenje imena može da se posmatra kao – „ona koja je sjajna”, „ona koja je puna energije”, „ona koja obasjava svetlošću i toplinom”, „ona koja svakom greje srce i dušu”.

Takođe, ime opisuje onu koja ima i spoljnu i unutrašnju lepotu, koja je vatrena, tajanstvena, ali i ona koja daje radost i donosi bolju budućnost. Od davnina postoje verovanja da iskre (varnice) koje se stvaraju prilikom sagorevanja drveta u vatri, koje svetlucaju, nose neka bolja vremena i nova radovanja, bogatstvo, bolje zdravlje i dobar život i budućnost.

Natalija

Žensko ime Natalija je latinskog porekla i smatra se da potiče od imena Natalia ili Natalis, ili pak od reči „natalis” koja ima značenje „dan rođenja Isusa Hrista” ili „Božić”, „dan radosti”, „slavlje”, „svetkovina”, „dan sreće”.

Ime Natalija ima i neka druga značenja – „ona koja je rođena radosna”, „žena koja donosi sreću i slavlje”, „srećna i rođena pod srećnom zvezdom”, „ona koja je dar od Boga”, „Božija kći”, „bezgrešna”, „milosna”.

Staša

U osnovi, ime Staša znači uskrsnuće, ali odnosi se na onu koja je pobednica, puna vrlina, iskrena i pravdoljubiva.

Staša je i ona koja se bori protiv neistina i laži, koja se izdiže iznad onoga što je pokvareno i loše.

Za devojčice koje nose ovo ime veruje se da su aktivne, kreativne, pažljive i vesele, ali ponekad i nestabilne.

Selena

Značenje ovog imena je jednostavno, ali izuzetno lepo – Selena znači „Mesec”.

Prema indijskom značenju, ime Selena prevodi se kao „zvezda na nebu”. Simbolično, ime se daje devojčicama kako bi zračile posebnim sjajem.

Još neka lepa imena za devojčice

Izbor lepog imena za devojčicu nije lak posao. Može se desiti i da vam se za vreme trudnoće dopada jedno ime, ali kada ugledate bebu pomislite na drugo i osetite da je to mnogo bolji izbor.

Ukoliko se desi da vam se neka od ponuđenih imena za devojčicu nisu dopala, spremili smo za vas listu od još nekoliko lepih imena. Nadamo se da ćete u nekom od njih pronaći ono pravo!

Roditelji drze u narucju bebu.

Neka od imena koja mogu biti idealna za vašu devojčicu su sledeća:

 • Viktorija
 • Dijana
 • Elena
 • Ivona
 • Lena
 • Lucija
 • Mila
 • Maša
 • Nikolina
 • Simona

Ovde se lista definitivno ne završava, već je izbor mnogo veći. Ipak, imajte na umu da su vaše želje najbitnije i budite spremni da se odbranite od pokušaja okoline da utiče na vašu odluku, odnosno nemojte da podlegnete uticaju ukoliko vam se predlog ne dopada.

Nije neophodno ni da mesecima unapred znate ime za vaše dete, sasvim je u redu ukoliko o tome niste nikada razmišljali. Od svega je ipak najvažnije da dete bude zdravo, a izbor imena će doći sasvim prirodno.