Žena koja nosi naočare za sunce

Određeni odevni predmeti ulivaju energiju i daju moć

Ona menja naš pogled na svet i pogled sveta na nas, napisala je Virdžinija Vulf o odeći i tako sažela ono što smo svi bar ponekad iskusili. Ceo složeni svet mode bazira se upravo na toj vrsti komunikacije između pojedinca i sveta, a 21. vek je ovu pojavu preneo u gotovo sve aspekte života.

Danas, pak, važno je da modu okrenemo u svoju korist, što postižemo kada nosimo ono što nam pomaže da se osećamo moćnije, ali pre svega ono što nam pomaže da više volimo sebe. Iako zvuči kao fraza, znamo da nam određeni odevni predmeti ulivaju dodatnu energiju i bodrost jer nas čine zadovoljnim, a to je već moć!

Crvena je za prvi dejt

Zašto nam se onda često dešava da se ukopamo ispred otvorenog ormana, sa očajničkom konstatacijom da nemamo šta da obučemo? Ta panika proizilazi iz naše želje da izađemo iz zone komfora, da istaknemo neki sasvim poseban aspekt sopstvene ličnosti i očekivanja da nam odeća pomogne u toj komunikaciji.

Mi uglavnom znamo da, ako se, na primer, pojavimo u strogom kostimu ili odelu, insistiramo na svojoj poslovnoj kompetenciji, a ako se pojavimo u komotnom kardiganu, govorimo okolini da smo opušteni i smireni.

Istraživanja psihologa su dokazala da će muškarci ženu u crvenoj haljini smatrati najatraktivnijom, pa pošto nas čini centrom pažnje, seksi i hrabrom, crvena je pravi izbor za prvi dejt. Eksperiment je čak pokazao da će muškarci konobaricama u crvenim majicama davati veće napojnice nego onima u majicama drugih boja, dok žene ostaju ravnodušne na crveno.

Mislite o sebi kao o platnu, a o odeći koju nosite kao o bojama kojima slikate

Boju sezone treba da izaberemo samo ako je važno da pokažemo da smo u trendu. Inače, jezik boja je najjednostavniji način da modu okrenemo u svoju korist. Tako, crnom ćemo poručiti da smo osoba klasičnog stila i sofisticiranosti. Ni malo punije osobe ne treba da budu sasvim u crnom. Pink torbica, cipele u pastelnoj boji ili crveni ram naočara poručuju da uopšte nismo samo klasične.

Definisanje modnog potpisa

Siva je boja koju treba da obučemo ako želimo da istaknemo svoju uravnoteženost i sposobnost balansiranja, ali ćemo samo u sivom izgledati isprano i dosadno. Čitava paleta pink nijansi odavaće mladalački duh, energičnost i duhovitost, dok je žuta – boja inspiracije i pozitivnog pristupa.

U strogom kostimu ili odelu, insistiramo na svojoj poslovnoj kompetenciji, a ako se pojavimo u komotnom kardiganu, govorimo okolini da smo opušteni i smireni

Narandžasta će reći da smo društvena i komunikativna osoba, a zelena da imamo harizmu i smirenost, ali i da nam je važan novac. Braon govori da čvrsto stojimo na zemlji i da smo pouzdani, što je poruka i svih bež tonova. U belom, svetu poručujemo – jasno vidim stvari i spremna sam za novo.

Ako se opet vratimo pred svoj otvoreni orman, prvi korak treba da nam bude definisanje sopstvenog modnog potpisa, na čemu najviše insistiraju stručnjaci. Njega čine oni komadi odeće koje najčešće nosimo i oni koji su već iznošeni, a mi ne želimo da ih bacimo. Upravo ti i takvi komadi su, bez obzira na modne skokove, ono što najviše volimo i koji će nas najtačnije predstaviti.

Dolazi spora estetika

Svoj modni potpis treba da imamo u vidu i kad kupujemo nove komade, a to je, na neki način, i spontano tako. Na kraju, kad već trošimo svoj teško zarađeni ili ušteđeni novac, to nikako ne treba da bude na nešto što ćemo obući samo jednom. A naročito je besmisleno da kupimo nešto što je trendi, mada nam se baš i ne sviđa, jer je to isto kao da izađemo s nekim na sastanak samo zato što se sviđa našim drugaricama.

Jezik boja je najjednostavniji način da modu okrenemo u svoju korist

Poštujući savete psihologa, da je važniji onaj koji nosi, nego ono što se nosi, i dizajneri se sve više okreću udobnosti i praktičnosti, a vladavina komplikovanih delova odeće ubrzano bledi.

U svetu je sve više pobornika pokreta slow fashion. To nije samo modna filozofija, već i filozofija života koja se opire preteranoj ubrzanosti modernog sveta, pa i prebrzom menjanju modnih trendova. Spora estetika (slow aesthetic) ne ogleda se samo u onome što biramo da nosimo, to je takođe i stanje svesti koje prosijava kroz naš izbor.

Ona je vidljiva u tome što se uvek držimo suštine svog stila kad kupujemo nešto novo, što popravljamo i čuvamo ono što imamo, i volimo delove koje dodajemo svojoj kolekciji.