Sam Aronov © / Shutterstock.com

Mej Mask, modna influenserka: Divno je imati 73 godine

U 69. je postala ambasador poznatog brenda, u 60. je imala četiri bilborda na Tajms skveru, po struci je nutricionista. Ima troje dece, od kojih je jedno Ilon Mask, i 12 unuka

Influenserka u svetu lepote, Mej Mask, napunila je 73 godine i razoružava ekscentričnim mejkapom na fotografijama koje prate njen intervju u meksičkom Harpers bazaru. Uz te fotografije, na svom instagram profilu je dopisala: „Divno je imati 73 godine”. Trenutno je aktivna u kampanji promovisanja novog antiejdžing proizvoda kompanije Cover Girl.

Mej Mask, koja je modelingom počela da se bavi kad je imala 15 godina, živi je dokaz da se i u toj profesiji može trajati – do penzije, a i posle. Kompanija Cover Girl izabrala je Mej za svog ambasadora lepote kad je ona imala 69 godina. A u svojim ranim šezdesetim, Mej je imala četiri bilborda sa svojim likom na najpoznatijoj raskrsnici na svetu – Tajms skveru, usred Menhetna. Danas je najstariji model koji radi svetske turneje revija visoke mode.

Priznaje da nije lako mnogo puta u životu kretati iz početka, ali da nikada nije prekasno da se ponovo počne, naročito danas uz pomoć društvenih medija


lev radin © / Shutterstock.com

Oslanja se na nauku

Na svečanosti povodom Dana ćerki, 26. septembra, Mej se u glamuroznom izdanju pojavila sa ćerkom Toskom, koja ima 47 godina. Mej ima i sina Kimbala (49), koji je uspešan u ugostiteljskom poslu u Južnoj Africi, a najpoznatiji je njen najstariji sini Ilon (50). Od svoje troje dece Mej ima i 12 unuka.

Njen sin Ilon Mask, najbogatiji, ili jedan od najbogatijih ljudi na svetu, vlasnik kompanija Tesla i Space X, posvetio se ostvarenju svoje dečačke želje da putuje na Mars.

Baš kao što Ilon koristi nauku da bi ostvario svoj san, i njegova majka Mej se oslanja na nauku u svojoj više od 50 godina dugoj karijeri nutricioniste, kojom se bavi paralelno sa modelingom.

Mej Mask je najstariji model koji radi svetske turneje revija visoke mode


Aleksandr Dyskin © / Shutterstock.com

Paralelna karijera – nutricionizam

Mej nije nutricionista-amater. Studirala je nauku o ishrani u Južnoj Africi i odmah po diplomiranju pokrenula svoj biznis, paralelno podižući troje dece. Sve vreme je pratila nova naučna dostignuća, pa je u 34. godini odbranila i magistarski rad. Međutim, kad se u ranim 40-im, posle razvoda, iz Južne Afrike vratila u Kanadu, u kojoj je rođena, morala je ponovo da polaže ispite da bi potvrdila svoje diplome, što je i učinila na Univerzitetu u Torontu.

Kad je napunila 48 godina, odlučila je da se preseli u San Francisko, gde su joj deca studirala. Da bi u Sjedinjenim Državama nastavila svoj biznis, opet je morala da polaže američke ispite za dijetetičare. U 51. se preselila u Njujork, ali je težište aktivnosti tu prebacila na konsalting i predavanja iz oblasti pravilne ishrane.

Iako priznaje da nije lako toliko puta u životu kretati iz početka, ona svima poručuje da nikada nije prekasno da se ponovo počne, naročito danas uz pomoć društvenih medija.

Na osnovu svojih predavanja, 1996. godine objavila je knjigu Osećati se fantastično, koja je u milion primeraka bila priložena uz kutije cerealija. Nedavno je objavila i knjigu Žena pravi plan, koja je, kako kaže, knjiga saveta i lekcija koje je naučila „živeći opasno, pažljivo”.

Nedavno je objavila i knjigu Žena pravi plan, koja je, kako kaže, knjiga saveta i lekcija koje je naučila „živeći opasno, pažljivo”

Važno je da volimo ono što jedemo

Vodeći se naukom, Mej se drži načina ishrane sa pet obroka. Kaže da obično za doručak jede žitarice sa visokim sadržajem vlakana sa mlekom od jedan odsto masti. Zatim dolazi užina od voća i jogurta, a za ručak salata i hleb od celog zrna ili suši. Poslepodnevna užina je kafa late i voće, a glavni obrok oko šest popodne supa od pasulja, kuvano povrće sa proteinima ili skrob u vidu krompira, pirinča ili hleba od celog zrna. „Nikad se nisam držala restriktivnih dijeta. Ja verujem u nauku”, izričita je Mej.

Međutim, Mej kaže da je morala sebe da nauči da ne govori o ishrani u većim društvima jer „danas svako ima svoju teoriju šta je dobro”. Ona odobrava mediteransku ishranu, zatim DASH dijetu sa niskim unosom natrijuma namenjenu snižavanju krvnog pritiska i fleksitarijansku dijetu, pretežno zasnovanu na hrani biljnog porekla.

Naravno, Mej voli slatkiše, čokoladu i keks, ali ne voli da ih ima u kući jer „ih odmah potamani”. „Da bismo se zdravo hranili”, kaže Mej Mask, „moramo da koristimo zdrav razum i da volimo ono što jedemo.” Nedavno je ipak počela da koristi i jedan dodatak ishrani na bazi grejpfruta, jer on „optimizira izvore energije unutar naših ćelija”.

Od kozmetičkih sredstava za ženu u zrelim godinama ističe balsam za usne, jer se one s godinama posebno isušuju


lev radin © / Shutterstock.com

Najvažnija je zaštita od sunca

O dobroj nezi kože Mej ima dosta saveta. Prvo u čemu je izričita je zaštita od sunca. „Ja se uopšte ne izlažem suncu. Kad izlazim napolje, nosim šešir. Zaštita od sunca je najvažnija za kožu. Druga stvar je ishrana bazirana na žitaricama od celog zrna, voću i povrću, orašastim plodovima i ribi.” Dama sa mnogo šešira, kako je zovu zbog načina na koji čuva svoj ten, od kozmetičkih sredstava za ženu u zrelim godinama ističe balsam za usne, jer se one s godinama posebno isušuju.

Pošto kao model često dobija kozmetička sredstva, nervira je kad iz onoga što piše ne može da razume čemu služi. Zato koristi Diorov preparat na kome jasno piše – noćna krema. I uvek ističe da je uveče najvažnije čišćenje kože lica i vrata od šminke i svega onoga što se na njoj nataložilo preko dana