Buket od suvog cveća

Tri života lavande – aranžmani od suvog cveća

Suve cvetne kompozicije enterijeru daju šarm i mekoću. Osim cveća iz rođendanskog buketa ili vrta, možemo da sušimo i poljsko cveće, dok je u punom sjaju ili kad napravi plod

Aranžmani od suvog cveća mogu da osveže moderne enterijere u skandinavskom, boho, seoskom ili vintidž stilu, kao i bilo koji prostor u kojem preovlađuju boje zemlje, drveta, pastelna bež, siva, puder roze ili, na primer, bela boja. Za razliku od svežeg cveća, suvo je otporno na toplotne talase, bilo da ih emituju sunce ili grejna tela.

Uz malo strpljenja cveće možemo lako same da osušimo. Za maksimalni efekat važan je izbor cvetnih vrsta, kako bismo prostoriji dale romantičan ili, možda, pomalo scenski izgled.

Izvor materijala za naše cvetne kompozicije su rođendanski ili romantični buketi, bašte, livade… Osim plemenitih ruža, hortenzija, lavande, možemo da sušimo čičak, trave i drugo poljsko cveće, dok je u punom sjaju ili kad napravi plod.

Feniranje i „lakiranje”

Ima više načina da se cveće osuši, a najjednostavniji je da se ostavi u vazi bez vode. Na prirodan način cveće može da se osuši između dva lista papira koji se zatim stavljaju među stranice enciklopedije ili neke druge debele knjige.

Ova tehnika većini je verovatno poznata, ipak, da se podsetimo, papiri se menjaju svaka tri dana, a cveće je suvo posle tri nedelje. Inače, zbog pritiska (u debeloj knjizi) cvetovi manje gube boju.

Za maksimalni efekat važan je izbor cvetnih vrsta, kako bismo prostoru dale romantičan ili, možda, pomalo dramatičan izgled

Veće količine cveća najpraktičnije je sušiti na otvorenom. Sa stabljika cveća najpre treba poskidati listove i trnje, a zatim šest do osam stabljika povezati u snop koncem, rafijom ili gumicom. Ovakav buket okači se naopako, na suvom, promajnom i mračnom mestu, odnosno što dalje od svetlosti da cveće ne bi promenilo boju.

Sušenje traje uglavnom dve-tri nedelje. Ako je reč o veoma velikim cvetovima, bolje se suše pojedinačno. Tokom sušenja na otvorenom, buketi mogu da se umotaju u novine kako bi se zaštitili od svetlosti i prašine. Inače, za sušenje na vazduhu najpogodnije je plavo i žuto cveće, jer najmanje gubi boju.

Ako volimo suve bukete, ali ih izbegavamo kao skupljače prašine, možemo osušeno cveće da isprskamo lakom za kosu ili da ga održavamo uz pomoć fena za kosu podešenog na hladno.

Veće količine cveća najpraktičnije je sušiti na otvorenom – na suvom, promajnom i mračnom mestu

Raskošna hortenzija i egzotični lotos

Raskošni cvetovi hortenzije pogodni su za sušenje, a prostoru mogu da daju romantičnu i retro notu. Za sušenje, hortenzija se bere tokom sunčanog dana, dok je u punom cvatu. Makazama se odsecaju najlepše cvetne kugle sa stabljikama od desetak centimetara, uklanja im se lišće, a stabljike povezuju u snop i stavljaju da vise naopako.

Hortenzije ovako mogu da se osuše čak i u stanu, ali nikako u kupatilu ili kuhinji. No, ovo cveće može da se osuši dobro i u vazi, tako što se buket (sa kratkim stabljikama) stavi u plitku i široku vazu, sa malo vode na dnu. Za oko mesec dana voda će ispariti i iz vaze i iz cveća.

Plavo i žuto cveće najpogodnije je za sušenje na vazduhu, jer najmanje bledi

Pupoljci ruža pripremaju se za sušenje tako što im se skinu lišće i trnje, zatim se povežu u snopove (od tri do pet stabljika) i okače naopako. Suše se od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

U suvim buketima možda najatraktivnije izgledaju mahune lotosa. Beru se dok su zelene, okrenu naopako i suše na suvom, promajnom i prohladnom mestu, sve dok potpuno ne očvrsnu. Za razliku od ove egzotične biljke, mediteranska lavanda se odomaćila kod nas. Listići sa ove mirisne biljke ne moraju da se skidaju pre sušenja, a u snopove, koje treba okačiti naopako, stavlja se desetak stabljika. Buketi se proveravaju na dva-tri dana da se slučajno ne pojavi buđ.

Suše se najmanje nedelju dana, a često i znatno duže. Lavanda može da se suši i na pamučnoj tkanini, krpi ili papiru, poput začinskog bilja. Ako suvi buket lavande u vazi počne da gubi sjaj, možemo da joj udahnemo i treći život tako što ćemo da poskidamo mirisne cvetiće sa stabljika, spakujemo ih u platnene kesice i stavimo u garderobere.