buket cveca

Vaza i buket kamilice kao remek-delo

U našim domovima vaze suptilno šalju poruku o nama, vreme je da iskoristimo prolećne darove i osvežimo ih

Priroda je u proleće veličanstvena i velikodušna, a ako u dom unesemo samo jedan cvet ili grančicu preplaviće nas neočekivana radost svaki put kad nam pogled padne na remek-delo koje kratko traje, ali u sinergiji sa vazom trenutno transformiše životni prostor.

Iako postoje zlatna pravila za aranžiranje cveća, šteta je propustiti sezonu u traganju za idealnom vazom i buketom, jer se nekada i skromnim cvetom uronjenim u običnu teglu postiže maksimalni efekat.

Efektni kontrasti

Kako odabrati „pravu” vazu? Možda nije loše početi od toga da je ona ukras i da tako treba da funkcioniše, puna ili prazna, dok je sledeći korak prilagođavanje veličine, stila i boje prostoru u koji se postavlja, naravno u skladu s našim afinitetom prema estetici.

Šteta je propustiti sezonu u traganju za idealnom vazom i buketom, jer i skromni cvet uronjen u teglu može da izgleda efektno

U kuhinjama, na primer, lepo izgleda livadsko cveće koje se fino slaže sa vazama od terakote ili keramike, dok visoka vaza postavljena u praznom prostoru (možda čak i na podu hodnika ili dnevne sobe) izgleda dramatično i čini prostor još većim.

Kontrasti su uvek efektni, pa će crna vaza iza koje je beli zid ili nameštaj izgledati ekstravagantno, a sličan utisak ostaviće i poigravanje sa dve vaze u suprotnoj boji. Sjajnu crnu vazu koja naglašava eleganciju, belo cveće može da podigne na viši nivo, ali u njoj će, takođe, odlično izgledati žuto ili ljubičasto cveće.

U kombinaciji sa biljkama, vaza može da se utapa u dekor ili da bude akcenat. Kada je u boji zidova i nameštaja, cveće može da bude svetlo ili živih boja, no ako je vaza neobičnog oblika i boje, onda biljke treba da budu manje uočljive.

Vaza je ukras i treba tako da funkcioniše, bilo da je puna ili prazna

Vaze u srebrnim tonovima dobro se uklapaju u moderan i orijentalni ambijent, a one koje liče na limenke odlično idu uz pop-art stil. Klasični enterijeri više vole tradicionalne materijale, poput stakla, porcelana, kristala, za minimalistički ambijent su staklo, metal i dramatične forme, a za etno-ugođaj vaze od keramike u zemljanim tonovima.

Eko-stil ili futuristički stil

Dizajn vaze može da bude u vezi sa stilom enterijera, ali materijal od kojeg je napravljena diktira funkciju. One od kamena, običnog ili poludragog, često krase neverovatni uzorci, ali i cene. Vaze od srebra, bronze, mesinga, bakra teške su za održavanje.

Pogodne su za dekoraciju prostora, međutim ne i za cveće, bez obzira na to da li su u futurističkom, industrijskom ili orijentalnom stilu. Drvene izgledaju atraktivno, ali ne podnose vlagu. Ako u unutrašnjosti ne kriju staklenu teglu, sa buketom suvog cveća mogu da izgledaju izvorno. Slično je i sa vazama od bambusa.

Vaze od porcelana koje imaju istinsku ili umišljenu vrednost antikviteta, nisu pogodne za cvetne aranžmane. S druge strane, mnogi muzeji ponose se upravo vazama od tog materijala, a najfiniji primerci među njima skoro su providni pod jakim svetlom.

Što je stabljika duža, vaza bi trebalo da bude viša, odnosno vaza bi trebalo da bude dvostruko kraća od buketa

Poput porcelanskih, nekada veoma popularne kristalne vaze u mnogim porodicama prenose se s kolena na koleno. Ako uđu u modu, izroniće iz zatvorenih kuhinjskih ormarića, kako bismo se ponovo divili komplikovanim šarama koje prelamaju svetlost.

Kada uređujemo dom, uglavnom spajamo lepo i korisno, pa naš enterijer uglavnom krase vaze od stakla, keramike i inovativnih materijala, pogodne i za cvetne kreacije.

Ne robujući tumačenjima da svaki cvet ima vazu koja mu savršeno odgovara ili da je priroda jedini savšeni dizajner, možemo sa uživanjem da popunjavamo nežnim stabljikama ili grančicama sferne, cilindrične, kockaste vaze…

Harmonija oblika i mirisa

U slučaju da nas ovako avangardni aranžman na kraju ne impresionira, uvek možemo da krenemo od početka. Uska vaza pogodna je za jedan cvet, široka za buket, a što je stabljika duža, vaza bi trebalo da bude viša, bolje rečeno, buket bi trebalo da bude dvostruko viši od vaze.

Kockaste vaze najefektnije izgledaju u minimalistički uređenim domovima. Pošto nemaju vrat koji bi pridržavao cveće, pogodne su za gusto pakovanje lala, anemona ili za jedan „nehajno” stavljen suncokret.

U sinergiji sa vazom biljke trenutno oplemenjuju životni prostor

Vaze nepravilnog oblika upadaju u oči jer ruše stereotipe, pa bi slično trebalo da bude i cveće u njima – retko. Odnosno, one se ne pretrpavaju cvećem, jer u njima odlično izgleda jedan cvet ili grana. Vaze emituju poruku o nama suptilno, ali i bukvalno – kada izaberemo posudu koja ima, na primer, šaljivi oblik ili ukras.

Sferne vaze su veoma raznolike, neke imaju uzak vrat što pomaže da cvetovi božura, gerbera, lala i ruža ostanu u položaju koji smo im namenili, ali ima i onih što liče na akvarijume za zlatne ribice ili minijaturne bisere. U svakom slučaju, što je vrat širi, aranžman je opušteniji. U njima mogu lepo da se rasporede grane jorgovana, možda anemone i dalije, dok su one malih dimenzija zgodne za buketić ljubičica ili nežne pupoljke.

Cilindrične vaze često krase moderno i futuristički uređene enterijere. Pogodne su za bukete cveća sa čvrstom i dugom stabljikom, poput ruža, hortenzija, gladiola ili raskošni „snop” od mešanog cveća. U ovakvim vazama, od stakla ili keramike, kale i gladiole izgledaju dramatično.

Vaze od porcelana, koje imaju istinsku ili umišljenu vrednost antikviteta, nisu pogodne za cvetne aranžmane

Vaze sa izuzetno uskim vratom vole samo jedan cvet, a veoma je efektno ako se upare dve iste ili nekoliko sličnih poređa u niz. One su otmene, a ekonomične, jer mogu da produže život poslednjem preživelom cvetu iz buketa koji je izgubio svežinu.

Konusne vaze imaju vintidž efekat i naglašavaju izgled cveća. U ovim, pomalo staromodnim vazama, u zavisnosti od veličine, neodoljivo će izgledati đurđevak, mirisni buket kamilice ili grana jabuke u cvetu. U staklenim vazama koje se šire odlično izgledaju narcisi, lale i irisi, dok su za livadsko cveće bolje keramičke.

Nasuprot njima su viseće vaze, popularne jer uz pomoć njih može da se istakne bilo koje mesto u prostoriji ili prozor.

Vaze sa izuzetno uskim vratom vole samo jedan cvet

Vaze sa cvećem predstavljaju harmoniju boja, oblika i mirisa koji u dom unose svetlost i živost.