Kako koristiti svaki trenutak za fizičku aktivnost

Kako koristiti svaki trenutak za fizičku aktivnost

Samo jedna brža svakodnevna šetnja od pola sata odlična je za fizičku formu i smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa za oko 50 odsto, optimalnu težinu, kao i celokupan izgled

Koliko god je zdrava ishrana bitna, toliko je bitna i redovna fizička aktivnost. Poznata je ona stara engleska izreka: Use it or loose it (Koristi ili izgubi). Ako redovno vežbamo, sve će nam biti lakše!

Povećaćemo kapacitet srca i pluća, tako da ćemo imati više kiseonika koji stiže do mišića i ostalih delova našeg tela. Mišići će moći da generišu više energije i olakšaju bilo koju fizičku aktivnost.

Lakše ćemo ići u kupovinu, obavljati kućne poslove, baviti se baštovanstvom itd. Jednostavno, na taj način postajemo „efikasnija mašina”.

Svi često fizičku aktivnost povezujemo sa gubitkom suvišnih kilograma, ali ona je mnogo više od toga

Svi često fizičku aktivnost povezujemo sa gubitkom suvišnih kilograma i mogućnošću da nosimo manji konfekcijski broj, međutim fizička aktivnost je mnogo više od toga i korisna je za funkcionisanje celog organizma.

To, naravno, ne podrazumeva samo odlazak u sportske centre, već i ono što nam je vrlo lako dostupno svuda oko nas u prirodi. Jedna brža svakodnevna šetnja od pola sata odlična je za fizičku formu i smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa za oko 50 odsto, optimalnu težinu, kao i celokupan izgled. A pritom je pola sata samo dva odsto našeg dana. Ako se tu doda još neka fizička aktivnost, pozitivni efekti će se samo uvećati.

Okruženi smo stepenicama, pa što se ne bismo peli i silazili peške

Sada postoje mnoge aplikacije za mobilne telefone koje prate razne aktivnosti, npr. broje korake (optimalan dnevni broj koraka je između sedam i deset hiljada) ili mere broj pređenih kilometara ili spratova na koje smo se popeli.

Aplikacija: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fitbit.FitbitMobile&hl=en&gl=US

Tu su i one za bicikliste: https://www.strava.com/.

Ako redovno vežbamo, sve će nam biti lakše

Neko ove aplikacije koristi i za društvenu interakciju i druženje, postavljajući svoje dnevne rezultate itd.

Okruženi smo stepenicama, pa što se ne bismo peli i silazili peške, ne koristeći liftove i eskalatore, ili češće išli peške do trgovina, ili bar deo puta do posla itd. Na taj način jačamo mišiće nogu, a troše se i dodatne kalorije.

Predlažemo da vam ovo, za početak, bude prioritet, a ne samo neka ideja, kad se setite. Tako, na primer, brza šetnja po parku, pored reke ili nekim lepim ulicama može predstavljati prijatan odmor i osveženje u toku pauze na poslu. I ne samo to, doprineće da se napune baterije za popodne i veče.

Po lepom vremenu tu je i plivanje, kao i vožnja biciklom.