Francuskinja na balkonu

Francuskinja izgleda kao žena, a ne kao lutka

Besprekorna frizura, diskretna šminka, baletanke, farmerke, bela košulja, ništa pretenciozno, a lepo

Francuskinje su uvek bile pojam ukusa u oblačenju i kompletnom izgledu, od frizure do šminke i aksesoara. Čak i kad su u „običnom” dnevnom izdanju, izgledaju sveže, uredno i elegantno. Baletanke, farmerke, bela košulja i dobar sako, lepa tašna i nakit, besprekorna frizura, odnegovano lice, diskretna šminka… ništa pretenciozno, a sve u kompletu izgleda jednostavno, ali lepo, sveže i negovano. I ono što mi se čini najvažnije, Francuskinje izgledaju kao realne žene, a ne kao lutke.

Za svečane prilike jednostavna, no dobro krojena haljina, možda sa posebnim detaljem, cipele i tašna – i ponovo, divno usklađene frizura i šminka.

Mislim da je pre svega važno što Francuskinje znaju kako da budu prikladno obučene, isfrizirane, odnegovane i našminkane za određenu priliku

Ulepšavanje, a ne transformacija

Mislim da je pre svega važno što znaju kako da budu prikladno obučene, isfrizirane i našminkane za određenu priliku. Čini mi se da više idu na kvalitet nego na kvantitet kada je reč o garderobi. Radije će kupiti manju količinu odeće, ali tako da komadi budu klasični i višenamenski. Raznovrsnost u oblačenju će postići različitim kombinacijama i dodacima. Isto važi i za šminku.

Bez mnogo šminke na licu, u skladu sa svojim stilom, Francuskinje će uvek, spram prilike, naći meru za količinu i jačinu šminke. Suština je da se lice, kosa i telo neguju na pravi način, a šminka i frizura su tu da ulepšaju. Previše teniranja i prejakog senčenja na licu izgleda veštački i teško. Psihologiju i razloge želje za jakom šminkom ne želim da pominjem u ovom tekstu, ali svakako treba biti svestan da postoje.

Suština je da se lice, kosa i telo neguju na pravi način, a šminka i frizura su tu da ulepšaju

Detalj može biti jače istaknut, crveni karmin može izgledati veoma elegantno, ako ostatak šminke nije istaknut istim intenzitetom. Naglašen detalj mogu biti jače našminkane oči, u tom slučaju usne nisu. Forme lica se prate ili se rade minimalne korekcije. Ne teži se totalnoj transformaciji nego ulepšavanju postojećih atributa.

Bez sakrivanja iza šminke

Pre svega, Francuskinje zrače stilom i jednostavnošću. Ograđujem se u ovom tekstu od visoke mode koja je posebna tema. Imaju talenat za uklapanje detalja, kao i za sopstveni stajling. Da li traže pomoć ili im je to u krvi  ne znam, ali pomoć je uvek dobrodošla. Zašto da vas ne posavetuje stručnjak, uvek ćete naučiti nešto novo, makar to bila samo spoznaja šta ne želite i ne volite.

Odri Tatu, Katrin Denev, Brižit Bardo, Anuk Eme, Žilijet Binoš, Izabel Ađani, sve su različite, ali svaka je odlično stilizovana

Bilo da su dečačkog izgleda, kao Odri Tatu, dive kao Katrin Denev, Brižit Bardo, Anuk Eme, mistične poput Žilijet Binoš ili Izabel Ađani… sve su različite, ali svaka je odlično stilizovana i drugačija. Upravo u tome i jeste suština – biti dovoljno hrabar da si drugačiji, a bez pokrivanja i sakrivanja iza debelih slojeva šminke, koja čak i ne prati naše linije lica, nego nas menja do neprepoznatljivosti.

Usput, možete ponovo da pogledate neki novi ili stariji francuski film! Čini mi se da smo ih pomalo zaboravili.