Spomenik Lenjinu

Tajanstveni Tiraspolj za ljubitelje konjaka i kavijara

Simpatični grad sa patinom sovjetskih vremena, u nepriznatoj državi Transnistriji, privlači brojne avanturiste

Transnistrija ili Pridnjestrovska Moldavska Republika (skraćeno PMR) u mnogim vodičima opisana je kao poslednji bastion Sovjeta, što na prvi pogled izgleda sasvim tačno. Ova nepriznata država okružena Moldavijom, od koje se otcepila 1990. godine, i Ukrajinom sa kojom Rusija ima problem zbog istočne granice i Krima, praktično nema saveznika.

Sve izgleda još neobičnije ako se zna da njeni građani za putovanja koriste pasoše Moldavije, koje moraju da pokažu i na nepriznatoj granici sa Moldavijom.

Odlazak u Transnistriju započeo sam pitanjem prijateljima – čija je zastava koju sam postavio na društvene mreže? Ne samo da niko nije znao, već ni mala pomoć nije bila od koristi. Jednostavno, raspadom Sovjetskog Saveza nastale su mnoge državice koje su većini potpuno nepoznate.

Transnistrija je opisana u mnogim vodičima kao poslednji bastion Sovjeta, što na prvi pogled izgleda sasvim tačno

Plaćanje gotovinom

Dolazak u Transnistriju bio je komplikovan zbog viza i dužine boravka. Pošto smo prijatelji i ja sve ispunili, dobili smo dozvolu da u njoj boravimo 12 sati, tačnije do 23:59. Ako znamo da do 2016. turizam tamo nije postojao, ispada da je tih 12 sati predstavljalo dobru šansu za upoznavanje sa jednim zatvorenim gradom.

Njegovo ime je Tiraspolj i on upravo privlači mnoge avanturiste, a pre svega ljubitelje konjaka. Kažu da se u Tiraspolju još od 1897. proizvodi najbolji konjak, pod imenom kvint, koji je bio toliko cenjen da je u vreme Leonida Brežnjeva, nekadašnjeg lidera SSSR-a, išla mesečna isporuka za Moskvu.

Naravno, bilo bi nepravedno ograničiti sve na konjak jer je Tiraspolj simpatičan gradić, koji podseća na mnoge ruske gradove. Međutim, za razliku od njih, u njemu ne samo da nisu srušene statue iz sovjetskog vremena, već je nakon raspada Istočne Nemačke kupljena velika statua Lenjina koja je postavljena ispred parlamenta.

U krugu od nekoliko stotina metara su Crkva Hristovog rođenja, spomenik Aleksandru Suvorovu i veliki tenk iz Drugog svetskog rata

Spomenik Aleksandru Suvorovu

Sa njom centar grada izgleda veoma živopisno, jer se u krugu od nekoliko stotina metara nalaze i Crkva Hristovog rođenja, spomenik Aleksandru Suvorovu, jednom od najvećih ruskih generala, kao i veliki tenk iz drugog svetskog rata.

Jedan od problema sa kojima se susreću turisti je posebna valuta, kao i nemogućnost korišćenja kreditnih kartica i drugih oblika plaćanja. To će verovatno morati da se reši, pogotovo sada kada se FK Šerif plasirao u Ligu šampiona.

Verovatno je teško zamisliti dolazak navijača iz inostranstva bez mogućnosti bezgotovinskog plaćanja. Ali to možda i neće biti problem, jer su u Tiraspolju, na primer, otvoreni italijanski i suši restoran, pa je logično da će se sve uskoro poboljšati.

Iznenađenje za ljubitelje fudbala

Otvaranju grada doprinela je, izgleda, kompanija koju su osnovala dva bivša specijalca, a kažu da oni pored fudbalskog kluba poseduju supermarkete, pekare, benzinske pumpe, TV stanicu, izdavačku kuću, mobilnu mrežu i marketinšku kuću. Sve u svemu, mnogo stvari nosi ime te kompanije, a stadion, tačnije kompleks od 13 stadiona, vredan preko 200 miliona dolara, verovatno je najlepši.

U Tiraspolju ne samo da nisu srušene statue iz sovjetskog vremena, već je kupljena velika statua Lenjina i postavljena ispred parlamenta

Stadion u Tiraspolju

FK Šerif je na svom putu do grupne faze Lige šampiona pobedio Crvenu zvezdu, šampiona Srbije i šampiona Hrvatske Dinamo, a sada će u grupi da igra sa Real Madridom, Interom iz Milana i Šahtjorom iz Donjecka. U svakom slučaju, pravo iznenađenje za sve ljubitelje fudbala, a za one najupornije koji budu želeli da ih gledaju uživo predstoji dobra organizacija putovanja i rešenje za duži boravak u Tiraspolju.

A da bi se i nefudbalski turisti osećali ugodno, obnovljen je deo grada koji se zove Balka. Izgrađen je novi šoping centar, sa restoranima i zanatskom pivarom, a za one sa još prefinjenijim ukusom omogućena je degustacija kavijara i poseta fabrici. Ostaje još da se malo poradi na znanju jezika lokalnog stanovništva, jer je ruski jezik apsolutno dominantan.