Što si starija – to si bolja, osim ako si banana

Serija „Zlatne devojke”, snimljena 1985. godine, ne prestaje da pleni. I danas je obožavaju pripadnici generacije opsednute „digitalnim” životima, koja žudi za druženjem i običnim zagrljajem

Zašto su milenijalci poludeli za generacijski gledano prastarom serijom o četiri singl žene, pritom u „ozbiljnim” godinama, snimljenom 1985. godine? U to vreme  niko nije mogao ni da pretpostavi da će serija i dogodovštine „zlatnih devojaka” Doroti, Blanš, Rouz i Sofije, cimerkama koje su davno prešle pedesetu, doživeti fantastičan uspeh – 68 nominacija i 11 osvojenih Emi nagrada. A onda još veće priznanje – da će živeti mnogo duže od svog televizijskog i generacijskog života. Serija, koja je svojevremeno emitovana i na našoj televiziji, ne prestaje da pleni.

Uprkos slobodnijim temama, „Zlatne devojke” nastupile su specijalno pred engleskom kraljicom

I danas je obožavaju pripadnici generacije opsednute svojim, uglavnom „digitalnim” životima, koja žudi za dodirom, najobičnijim zagrljajem i onom čuvenom rečenicom „Hvala ti što si mi prijateljica” (inače špicom serije), dok istovremeno ima strah od starosti. „Buntovnice s borama, to je mnogo moćno”, piše na svom blogu devojka kojoj su energične „Zlatne devojke” razlog da izgubi strah od pedesetih, jer se navodno život svodi na dosadu i banalnosti. Tvrdoglava raspuštenica Doroti (Beatris Artur), vesela udovica Blanš (Ru Meklanahan), prostodušna i naivna Rouz (Beti Vajt) i Dorotina majka Sofija (Estel Geti) to su demantovale, evo ima već više od 30 godina! U seriji one rade, volontiraju, društveno su angažovane, duhovite, doduše jezičave, izlaze na dejtove i imaju aktivan seksualni život.

Smeh, živost, sarkazam

Nakon tri i po decenije, junakinje serije postale su toliko popularne među mladima da je počela proizvodnja figurica sa njihovim likovima

Ru Meklanahan, Beti Vajt i Beatris Artur
© s_bukley / Shutterstock.com

„Što si starija – to si bolja, osim ako si banana” – ova mudrost iz Sent Olafa, mesta sa prilično uvrnutim običajima, samo je jedan od urnebesnih citata koje izgovara Rouz gađajući tačno u metu. Šezdesete mogu biti najbolje godine u životu jedne žene. Postoje ograničenja, ali uvek se može živeti sa cimerkama, kao nestašne junakinje poznate po razgovorima uz čizkejk koji po tri protagonistkinje dele za kuhinjskim stolom. Marša Pozner Vilijams, koproducentkinja prve tri sezone „Zlatnih devojaka”, kaže: „Bio je to način da pokažemo da iako si u izvesnim godinama, nisi mrtav. Pun si života, smeha i sarkazma, a to može biti prilično veselo”. Zaista, jedan od najinteresantnijih likova svakako je Sofija. Rođena na Siciliji, Dorotina majka ne libi se da u lice kaže šta misli i u osamdesetim, počinje da izlazi na dejtove nakon što joj je dosadilo da nema ljubavni život.

Ru Meklanahan
© Everett Collection / Shutterstock.com

 „Nisam imala seks petnaest godina i to je počelo da me nervira”. Ovo je i Sofijin odgovor kad je Rouz pita zašto je neraspoložena. Interesantno je da je ovu gospođu, bez dlake na jeziku, igrala Estel Geti koja je imala veliku tremu pred svako snimanje, a bez problema je pričala o veoma „nezgodnim” temama za ono vreme, pogotovo za jednu „bakicu”.  Plašila se smrti, pa joj nije bilo prijatno ni kad je šminkeri transformišu u skoro trideset godina stariju Sofiju.

U seriji su se pojavile mnoge tada poznate zvezde – Bert Rejnolds, Hulio Iglesias, a gostovali su i mladi Džordž Kluni i Kventin Tarantino

Estel Geti
© Bart Sherkow / Shutterstock.com

Hvala za prijateljstvo

Uprkos delikatnim temama, „devojke” su bile pozvane da nastupe specijalno pred engleskom kraljicom koja je bila njihov fan, a uspelo im je da nasmeju čak i kraljicu majku. I još nešto – Golden Girls zaslužne su i za skretanje pažnje na značaj ženskog prijateljstva. „Hvala ti što si mi prijateljica” – rečenica koja se može čuti skoro u svakoj epizodi, kad okolnosti podsete protagonistkinje da su jedna drugoj najveća podrška. Upravo ta snažna povezanost glavnih junakinja privlači „digitalne generacije” koje u sasvim „analognom” prijateljstvu vide ono čega se samo maglovito sećaju iz detinjstva.

Od originalne postave živa je jedino Beti Vajt (Rouz) koja je i sada veoma aktivna u Holivudu iako ima čak 97 godina

Džordž Kluni
© Denis Makarenko / Shutterstock.com

U seriji su se pojavile mnoge tada poznate zvezde – Bert Rejnolds, Hulio Iglesias, a gostovali su i mladi Džordž Kluni i Kventin Tarantino. Od originalne postave živa je jedino Beti Vajt (Rouz) koja je i sada veoma aktivna u Holivudu iako ima čak 97 godina. Beti koja je rođena iste godine kad i Džudi Garland i Ava Gardner, kaže da je u životu najvažnije imati pozitivan stav i u svakoj situaciji pronaći nešto smešno. „Dosadni su mi ljudi koji se stalno žale na ovo ili ono. To je gubljenje vremena.”

Bert Rejnolds
© Vicki L. Miller / Shutterstock.com

Figurice, majice i putovanje

„Devojke” su nakon tri i po decenije postale toliko popularne među mladima da je ponovo počela proizvodnja figurica sa njihovim likovima, PEZ dispenzera i cerealija, našle su se na majicama, duksericama, čak poslužile i kao tema za krstarenje.