našminkana devojka u haljini sa šljokicama

Sjaj izgleda lepše ako se kombinuje

Razmislite o istoj boji glitera, šimera i štrasa, ili samo o dve veličine glitera na osnovnoj šminki, na površini na koju ste već nanele sedefasti puder ili hajlajter

Nekad jednostavno ne može bez dodatnog sjaja. Jedna od takvih prilika je sigurno doček Nove godine. Pre nego što krenete da se posipate gliterom ili sedefom (sjajnim česticama različitih veličina), korisno je znati nekoliko važnih informacija. Pre svega, pripremite prostor i pribor koji vam je potreban, kako deo tih čestica ne bi završio uz ostalu šminku.

Pre svega, pripremite prostor i pribor koji vam je potreban, kako deo tih čestica ne bi završio uz ostalu šminku

Prostor i pribor

Tek kad sve postavite, otvarajte ambalažu iznad ubrusa! Kad se rastrese, teško ćete ga u potpunosti očistiti sa ostalih proizvoda. Na kraju će vam se lepiti na lice i kad vam ne treba, čak i mesecima kasnije.

Prvo se našminkajte kako želite i onda rasprostrite ispred sebe papirni ubrus ili salvetu, tu poslažite četku koju odvojite samo za nanošenje raznih sjajeva (srednja veličina), ako nemate četku mogu da posluže i čisti prsti. Uvek je dobro imati blizu i vatirane štapiće i, naravno, sedef, šljokice, gliter, štras, šimer… Znajte da će u toku nanošenja deo tih čestica padati s vašeg lica, zato osigurajte i taj deo površine, ako ne stoji papirni ubrus ispred vas.

Sjaj izgleda lepše ako se kombinuje. Razmislite o istoj boji glitera, šimera i štrasa, ili samo o dve veličine glitera na osnovnoj šminki, na površini na koju ste već nanele sedefasti puder ili hajlajter.

Sitnije čestice, kao što su šljokice ili gliteri, možete zalepiti na kožu lica i dekoltea masnijom, voskastom, zaštitnom kremom

Za mekše prelaze

Čestice nanosite tapkajućim pokretima, ne povlačite četku ili prst, jer ćete tako skinuti (pomeriti) i šminku i gliter, a nakon toga možda sledi komplet skidanje i ponovno stavljanje. Prvo nanesite sitnije čestice, a na manji deo gde hoćete jači nanos dodajte veće. Tako dobijate mekši prelaz.

Ako ne volite sitne svetlucave čestice, možete da aplicirate samo poneki komad štrasa (mogu se naći i u pozamanterijama ili radnjama za izradu nakita). U uglu oka, uz obrve, gde god vam se dopada spram veličine, oblika i boje, samo kupite još neki rezervni komad ako vam slučajno neki otpadne u toku večeri. Pazite da vam ni lepak ni čestice ne uđu u oko!

Sedef puderi i šimeri mogu se nanositi na lice bez lepka. Ako hoćete intenzivniji nanos, nanesite ga na lice direktno na ten (podlogu), bez suvog pudera kao fiksira. Osobe sa masnijom kožom i proširenim porama neka izbegavaju fini sedef u puderu ili tečni, brzo se skupi u pore i ne izgleda lepo, koristite sedef samo parcijalno.

Preko nalepljenog sjaja možete naprskati fiksir za šminku. Ne preporučujem lakove za kosu na koži

Fiksiranje

Sitnije čestice, kao što su šljokice ili gliteri, možete zalepiti na kožu lica i dekoltea masnijom, voskastom, zaštitnom kremom ili pčelinjim voskom (na primer Propanthen First Aid ili pčelinjim voskom za usne). Mogli biste zalepiti sitnije čestice i kremom, uljem za negu ili glosom (što se radi na usnama), ali vosak se najduže zadrži na površini kože jer ga koža ne upije tolikom brzinom kao neku masniju kremu na primer.

Preko nalepljenog sjaja možete naprskati fiksir za šminku. Ne preporučujem lakove za kosu na koži, ali šljokice u kosi svakako fiksirajte njima. Za lepljenje većih čestica može vam poslužiti i lepak za trepavice, ali nije idealan lepak za sitne sjajeve.

Bilo koje sredstvo da koristite za fiksiranje, potrebno je naneti ga na kožu tapkajući, samo na mesto gde želite da nalepite sjaj

Postoji nekoliko različitih lepkova kojima se na kožu mogu lepiti veći komadi ili čestice, najpribližniji su kozmetičkim lepkovima koji su namenjeni baš za to, a sigurno će se duže zadržati na koži. Profesionalni se ne mogu naći u parfimerijama. Kozmetički lepkovi su obično tečni ili gelasti.

Bilo koje sredstvo da koristite, potrebno je naneti ga na kožu tapkajući, samo na mesto gde želite da nalepite sjaj. Ako je lepak tečan, i ako ste vešti, možete ga pažljivim, laganim pokretima klizajući naneti i u nekom željenom obliku. Svakako, napravite prvo probu na svojoj ruci.

Nekad su se svetlucave čestice za ulepšavanje raznih predmeta, odeće, kose i kože dobijale usitnjavanjem svetlucajućih ruda, školjki, buba, metala, pa i stakla. Sad se prave od plastike i bezbedne su za aplikaciju na koži. Ipak, obratite pažnju da vam ne upadnu u oči. Prvo nežno odstranite sjaj, pa tek onda skidajte šminku. Ne nanosite sjajne čestice na celo lice!

Uživajte i zasijajte u Novoj godini!