Selma Hajek

Selma Hajek: Ja nemam svu kontrolu, on nema svu kontrolu

Holivud joj je oprostio jak latino akcenat, Frida je bila njena sudbinska uloga, u braku je sa milijarderom Anrijem Pinoom, nosi Guči koji dobija i spasava sove i ostarele konje

Selma Hajek ponovo će zaigrati uz Antonija Banderasa u filmu najavljenom za septembar ove godine. Ta vest je tačna, ali može prilično da razočara obožavaoce. Mada će i u tom novom filmu biti uzbuđenja i akcije, ona je sasvim drugačija od onoga što smo gledali u Desperadu ili u Bilo jednom u Meksiku. Selma i Antonio će pozajmiti svoje glasove likovima animiranog filma Puss in Boots: The last Wish.

U 56. godini, Selma Hajek je daleko od toga da svoj izgled mora da skriva iza crtanog lika

U 56. godini, Selma Hajek je daleko od toga da svoj izgled mora da skriva iza crtanog lika. Naprotiv. O njenom izgledu na svečanoj dodeli BAFTA nagrade u Vogu je pisalo da je „bomba do poslednjeg centimetra”, što potvrđuje fotografija u plišanoj tamnoljubičastoj haljini brenda Guči.

Desetogodišnjica braka na ostrvu Bora Bora

Selma je u intervjuu nedavno rekla da najčešće nosi Guči jer to dobija, a i mrzi je da ide u šoping. Njen muž, francuski milijarder Fransoa Anri Pino je vlasnik Kering grupe, u okviru koje su, osim Gučija, još i Iv Sen Loran, Balensijaga, Bušeron, Brioni i drugi slični brendovi. Vrednost Pinoovog biznisa procenjuje se na 75 milijardi dolara, a za njega radi 44 000 zaposlenih. Osim Kering grupe koja se bavi luksuznom robom, Pino ima najveći vinograd u Bordou i još nekoliko sličnih u Francuskoj. Uz to, Pino je samo četiri godine stariji od Selme.

Pre Selme, bio je oženjen dva puta i ima četvoro dece sa tri različite žene, od kojih je jedna Linda Evanđelista. Sa Lindom je bio u vezi četiri meseca, a kad je ona zatrudnela, on je raskinuo. Ipak, Linda je rodila sina i sa Pinoom vodila sudski spor oko alimentacije. Tražila je da joj plaća 46 000 dolara mesečno, što je on odbio. Na kraju su se ipak nagodili.

Činjenica da je Lindin sin samo 11 meseci stariji od Selmine ćerke Valentine ukazuje na trenutak u kome se milijarder dvoumio između ovih lepotica i na kraju odlučio za Selmu, sa kojom se venčao tek 2009, godinu i po dana nakon rođenja ćerke. Ali njihov brak je i danas prilično stabilan. Za desetogodišnjicu, Pino je Selmu odveo na ostrvo Bora Bora, gde su obnovili bračne zavete, po tamošnjoj tradiciji, na plaži, uz vence od cveća oko vrata.

Kad su roditelji ćerki dali ime Selma, što na arapskom znači mir, smirenost, nisu mogli ni da zamisle u kolikom će raskoraku to ime biti sa njenim temperamentom

Supružnici Fransoa Anri Pino i Selma Hajek, foto: Jaguar PS © / Shutterstock.com

Nestrpljiva od detinjstva

Kad se udala za Pinoa, Selma Hajek je imala 43 godine i zavidnu karijeru za sobom. I njena meksička porodica je imućna, mada naravno, ne koliko Pinoova. Otac, koji je bio direktor naftne kompanije, poreklom je Libanac, zbog čega Selma tečno govori arapski. Majka joj je bila operska pevačica, meksičko-španskog porekla. Kad su roditelji ćerki dali ime Selma, što na arapskom znači mir, smirenost, nisu mogli ni da zamisle u kolikom će raskoraku to ime biti sa njenim temperamentom.

Sa šest godina prvi put su je odveli u bioskop i tada je rekla da hoće da bude glumica. Sa deset godina rekla je roditeljima: „Hoću da odem, da studiram negde u inostranstvu, hoću da vidim druge ljude, da naučim nove stvari. Ne želim da budem kao bilo ko ovde.” Roditelji su rekli da će ići kad poraste. Ali Selma nije htela da čeka. Poznavala je stariju devojku koja je učila srednju školu u Americi, pa je poslala prijavu i potpisala svoju majku. Roditeljima je rekla tek kad je dobila odgovor da je primljena.

Oni, naravno, nisu hteli da je puste, ali je ona zapretila da će ponavljati ako ne ode. Ipak, škola u Nju Orleansu u koju je stigla sa 12 godina nije bila ono što je zamišljala. Bila je to stroga ženska katolička škola, pa se Selma brzo vrtila kući i u rodnom Meksiku završila gimnaziju i prestižan fakultet, a odmah po diplomiraju dobila je glavnu ulogu u meksičkoj telenoveli, koju su gledaoci obožavali. Odmah je postala zvezda. Ali, sa 25 godna, napustila je seriju i Meksiko i stigla u Los Anđeles.

Rekli su joj da u Holivudu nikada neće biti glavne uloge za latino devojku

Foto: Denis Makarenko © / Shutterstock.com 

Rođena sa pogrešne strane granice

„Kao i svi koji jure svoj san, nisam imala pojma kako da ga ostvarim”, kaže ona danas. Tokom tri godine igrala je samo uloge od par rečenica. Glavni razlog je bio njen engleski sa akcentom. Rekli su joj da u Holivudu nikada neće biti glavne uloge za latino devojku. „Ti si zvezda u Meksiku, zašto se ne vratiš”, govorili su joj. U razgovoru sa Oprom Vinfri ispričala je kako joj je jedan producent rekao: „Rođena si sa pogrešne strane granice. Da si rođena sa prave strane, verovatno bi bila najveća svetska zvezda.”

Sve to Selma je otvoreno ispričala i u jednom od prvih intervjua koji je dala u Holvudu. Pričala je sa sebi svojstvenom vatrenošću, pa je reditelj Robert Rodrigez, koji je gledao taj intervju, odlučio da je pozove za ulogu u svom novom filmu Desperado, uz Banderasa koji je već bio velika zvezda.

U prvoj kritici Desperada pisalo je da je ona seks-bomba. Rasplakala se jer je mislila da to nije dobro. Onda je dobila ulogu u filmu u kome je veći deo filma trudna. Mislila je da je sad bezbedna. Ali prva kritika glasila je: Ona izgleda tako seksi. „Pomislila sam: šta je ovo, ovi ljudi nisu normalni. Tek kasnije sam se pomirila s tim, jer mislim da sam pokazala da žena može da ima mnogo više.”

U prvoj kritici Desperada pisalo je da je ona seks-bomba. Rasplakala se jer je mislila da to nije dobro

Penelope Kruz i Selma Hajek, foto: s_bukley © / Shutterstock.com

Frida je imala hrabrosti da bude jedinstvena

Upravo ta želja gurala ju je tokom osam godina borbe da producira i odigra glavnu ulogu u filmu o svojoj zemljakinji, slikarki Fridi Kalo.

O Fridi iz 2002. Selma Hajek kaže: „Ona mi je dala smisao više nego bilo šta drugo. To nije bio samo film. Ona je moj heroj. Bilo mi je važno i da pokažem da je moja zemlja puna prefinjenosti, da su veliki mislioci toga vremena dolazili u Meksiko. To je bio način i da fizički pokažem Meksiko, boje i svetlost Meksika, slikarstvo i muziku Meksika, umetnost i kulturno bogatstvo. A pre svega, Frida je imala hrabrosti da bude jedinstvena, dobijala je inspiraciju i inspirisala je ljude i izvan latinoameričke zajednice. Njen život je inspirativan za svaku ženu i svakog muškarca. Zaista sam osećala da je moja sudbina da napravim taj film. I da to uradim na pravi način.”

Spasava konje osuđene na uspavljivanje i ima jednog koji je još živ u svojoj 40. godini, što je velika retkost

Posle Fride dobila je ulogu Irkinje u filmu snimanom u Londonu, pa je onda sa svojom najboljom prijateljicom Penelopom Kruz snimila film o dve žene-bandita Odmetnice (Bandidas). O svom prijateljstvu sa Penelope, Selma kaže: „Jedna drugoj smo bile deo evolucije kao žene, kao glumice, supruge i majke. Ona je moj stub koji me inspiriše.”

Engleski je kao Švajcarska

Uspesi su se nizali sve do dobijanja zvezde u holivudskom Bulevaru slavnih, u novembru prošle godine. Ali latino naglasak u Selminom engleskom ostao je jak kao prvog dana. I Selmin muž, kome je francuski maternji jezik, ima vrlo jak akcenat kad govori engleski. A oni su odlučili da u kući govore engleski jer je on, kako kaže Selma, kao Švajcarska. „Ja nemam svu kontrolu, on nema svu kontrolu, pa govorimo engleski, oboje sa vrlo lošim akcentom. Ne znam kako je moja ćerka uspela da govori engleski bez akcenta.”

Podstaknuta onim što je doživljavala na početku karijere u Holivudu, Selma je postala aktivan borac za prava žena u filmskoj industriji, a kažu da se pod njenim uticajem i njen muž deklariše kao feminista. Osim toga, veliki je ljubitelj životinja. Spasla je povređenu sovu koja je postala ljubimica i letela kroz njenu skupu i luksuzno nameštenu londonsku kuću. Spasava konje osuđene na uspavljivanje i ima jednog koji je još živ u svojoj 40. godini, što je velika retkost. „Ko ne voli moje pse, nema šta da traži sa mnom”, izjavljuje.