Plaža na Sardiniji

Sardinija: turisti masovno kradu pesak za uspomenu

Drski turisti uhvaćeni u krađi negiraju krivicu i pokušavaju flaše sa peskom da sakriju ispod peškira za plažu. Kazne za krađu peska su od 500 do 3.000 evra

Talas lopovluka zapljusnuo je letos Sardiniju, pošto turisti, za uspomenu, masovno kradu pesak sa ostrva, uprkos kaznama koje dostižu 3.000 evra.

Predstavnike lokalne vlasti na ovom italijanskom ostrvu naročito nervira drskost gostiju koji negiraju krivicu čak i kad su uhvaćeni u krađi – dok pune plastičnu flašu peskom, a zatim pokušavaju da je sakriju ispod peškira za plažu. Upravo to je uradio krajem jula i jedan par s detetom koji je policija na licu mesta kaznila sa 1.000 evra.

Od 2017. godine nezakonito je odvoziti pesak, školjke i šljunak sa Sardinije

Ukras za akvarijum

Od 2017. godine nezakonito je odvoziti pesak, školjke i šljunak sa Sardinije, ali i pored toga svakog leta tone peska nestanu sa plaža ovog živopisnog mediteranskog ostrva. Kazne za to nedelo iznose od 500 do 3.000 evra, međutim, onima koji pokušaju da napuste ostrvo sa značajnim količinama peska preti čak i zatvorska kazna.

Kradljivci su uglavnom stranci koji imaju neodoljivu želju da ponesu kući pesak sa ostrva za uspomenu ili za ukras u akvarijumima, pa i za prodaju preko interneta. U tome, navodno, prednjače turisti sa severa Evrope koji uredno označavaju na bocama sa koje plaže pesak potiče.

Čuvare reda zaprepastio je 2019. potez francuskog para koji je hteo da ponese sa odmora 40 kilograma peska – za ukrašavanje akvarijuma. Zrnca su bila spakovana u 14 velikih plastičnih boca, u prtljažniku automobila.

Ekolozi u Italiji strahuju da bi zbog odnošenja peska plaže mogle da se smanje

Pokajnici vraćaju zrnca u postojbinu

Pokušavajući da spreči krađe, posebna policijska jedinica nadgleda tri ostrvska aerodroma i luke. Tokom leta, svakog dana u prtljagu pronalaze boce peska, a pretražuju i internet u potrazi za ilegalnim prodavcima.

Potražnja za peskom sa Sardinije je velika, a većina kupaca su sakupljači peska. Mnogi ne shvate da su napravili prekršaj, ali brzo plate kaznu da bi izbegli pravne posledice. Ove sezone kazne su dostigle više hiljada evra.

Cilj ove „kampanje” je zaštita okoline. Ekolozi u Italiji strahuju da bi zbog odnošenja peska plaže mogle da se smanje, posebno one poput Sinisa, sa belim i ružičastim kvarcnim peskom koji nastaje erozijom stena.

Najcenjenija zrnca peska nalaze se na Budeliju, nenaseljenom ostrvu na severnoj obali, koje je poznato po Spiaggia Rosa, ružičastoj peskovitoj plaži. Bilo je, takođe, slučajeva da se ljudi pokaju zbog krađe i vrate pesak na Sardiniju.