zena na plazi

Rajske plaže: od Grčke do Australije

Svako bira omiljenu plažu po svom ukusu, ali neke su zbog svoje lepote postale čuvene širom sveta

Leto nam se bliži i u mislima smo već, možda, na nekoj plaži, uživamo u ligeštulu ili se šetamo bosi po plićaku. Većina nas prošle godine nije putovala na more, a ove će to biti moguće, mada će izbor možda biti sužen, pa priča o najlepšim plažama može biti uvertira za neko buduće putovanje.

Pošto se stalno licitira o tome koje su plaže najlepše na svetu, pokušali smo da predstavimo čari nekih koje su na dobrom glasu ili u našoj blizini. U svakom slučaju, svako bira najlepšu plažu po svom ukusu, u zavisnosti od toga da li voli beli, žuti ili sivi pesak, egzotično rastinje uz tirkiznu vodu, puste uvale ili one preplavljene kupačima, barovima i glasnom muzikom.

Evropske plaže sa svetskih lista

Navagio plaža nalazi se u Grčkoj. To je mala izolovana uvala na ostrvu Zakintos, kojoj se može prići samo čamcem. Izgleda spektakularno, oivičena strmim liticama i neodoljivom bojom Jonskog mora. Prepoznatljiva je po olupini broda koji se nalazi na njoj i predstavlja njen zaštitni znak. Voutoumi plaža na ostrvu Antipaksos nestvarno je lepa uvala sa belim peskom i providnom tirkiznom vodom, a leti je često posećuju gosti sa okolnih ostrva, Paksosa, Krfa, pa i italijanski turisti. Na jugu ostrva Milos je malo manje posećena uvala Tsigrado.

Navagio plaža je spektakularna uvala na ostrvu Zakintos, kojoj se može prići samo čamcem

Navagio beach

Pažnju privlači i Kolona plaža na Kitnosu, u arhipelagu Kiklada jer je, u stvari, samo prevlaka sa obe strane okružena vodom, dok takozvana Sejšelska plaža na Ikariji, u istočnom Egejskom moru, podseća na tropske plaže sa smaragdnom vodom. Sledi Lindos na Rodosu i to je samo početak liste, jer se nižu mnoge druge na Mikonosu, Itaki… U svakom slučaju, u Grčkoj svako može da nađe svoje omiljeno mesto.

Ses Illetes na balearskom ostrvu Formentera u Španiji spada u najlepše plaže na Mediteranu, a podseća na one tropske koje Evropljani veoma vole. Ona je kao stvorena za uživanje u boemskoj atmosferi.

Ses Illetes Formentera

Od Sejšela do Australije

Anse Source d’ Argent na Sejšelima je zavučena, mirna uvala sa belim peskom po kome su rasute granitne stene vrlo neobičnih oblika. Ne treba ni pominjati da je voda prozračna i čista, raznih preliva plave boje, a sa druge strane je oivičena brojnim palmama. Nalazi se na ostrvu La Digue gde je sve usporeno i podređeno prirodi koja se čuva.

Anse Source d’ Argent

Lover’s beach (Plaža ljubavnika) u Kabo San Lukasu nalazi se u Meksiku, na Kortesovom moru (Kalifornijski zaliv), a lokalci je nazivaju i Playa del Amor. Zvuči romantično, a zbog divne vode bogate koralima i ribicama idealna je za ronjenje i uživanje u podvodnom svetu. Fascinira lepotom, jer je oivičena neuobičajenim stenama.

Whitehaven beach na Vitsandej ostrvu u Australiji, u netaknutoj prirodi, uvek se zaslužno nalazi na listi najlepših plaža na svetu. To je plaža koju prekriva izuzetno beli sitni pesak, i u vodi i na kopnu. Prostire se dužinom od sedam kilometara. Voda je neobičnih nijansi plave i tirkizne boje, naravno kristalno prozirna.

Whitehaven beach na Vitsandej ostrvu poznata je po netaknutoj prirodi, a njenoj lepoti nisu odoleli ni članovi britanske kraljevske porodice

Whitehaven beach

Na severnom delu plaže nalazi se Hill Inlet, deo gde more zalazi u kopno. Najbolji pogled se pruža sa obližnjeg brda, i to u vreme oseke, jer pesak i voda neverovatnih boja prave mozaik koji oduzima dah. U pozadini je tropsko rastinje, prirodno stanište najneobičnijih vrsta leptirova jarkih boja. Nije ni čudo što je članovi britanske kraljevske porodice posećuju kada borave u Australiji.

Phra Nang je plaža na Tajlandu kojoj se može prići samo brodićem iz Ao Nanga. Priroda je apsolutno nestvarna, sa neobičnim visokim stenama koje vire iz Andamanskog mora. Mesto je postalo veoma popularno među avanturistima koji vole da se penju, bolje rečeno da planinare ili skaču sa ovih stena.

Brazilska „najseksi plaža

Waianapanapa plažu na Mauiju, havajskom ostrvu, prekriva potpuno crn vulkanski pesak, koji se nalazi i u vodi. Česti posetioci su velike kornjače koje se mogu videti i na kopnu i u vodi, a potpuno su pitome. Plažu okružuju tamne vulkanske stene kroz koje se probija bujna zelena vegetacija. Na ovoj plaži je i more tamno, te deluje vrlo misteriozno i zauzima posebno mesto u kulturi naroda Havaja.

Na havajskoj Waianapanapa plaži posetioci mogu da provode dane u društvu velikih kornjača koje su potpuno pitome

Waianapanapa
Elena_Suvorova © / Shutterstock.com

Na Havajima ima i gradskih plaža, kao što je Vaikiki u Honoluluu. Peščana uvala, oivičena hotelima i restoranima, ima tirkiznu vodu po kojoj plivaju velike kornjače, a idealna je za one koji vole zabavu na plaži uz lokalni melos. Najstariji hotel na ovoj plaži je čuveni Moana hotel. Podignut je početkom 19. veka, po ugledu na evropska zdanja tog doba, a ima prelepu baštu sa visokim palmama i starim indijskim banjan drvetom koje je posađeno još 1904. godine.

U restauraciju ovog hotela je 1989. uloženo 50 miliona dolara, a danas pripada grupi Westin hotela. Oduvek je privlačio poznate, na primer, 1920. gost hotela bio je budući kralj Edvard VIII, 1922. ugostio je Agatu Kristi sa mužem, u njemu su odsedali Frenk Sinatra, Širli Templ, Elvis Presli, Šarliz Teron… Ispred hotelske bašte, na plaži, uvek je vrlo boemska atmosfera, tako da je osećaj kao da ste na nekoj velikoj žurki na otvorenom.

Na Maldivima su sve plaže idealne, ali često se izdvajaju plaže na Kokosovom ostrvu, koje su savršen spoj netaknute prirode, belog peska, vode koja se preliva u nijansama safirne i tirkizne i plavog neba – kao neka slika. Priča o plažama ne bi bila kompletna bez čuvene Ipaneme u Rio de Žaneiru, koju neki nazivaju „najseksi” plažom na svetu, a drugi smatraju da je oličenje života, šika, prirodne lepote.

U Moana hotelu, najstarijem na Vaikiki plaži, odsedaju evropsko plemstvo, pisci i holivudske zvezde

Na njoj je uvek mnoštvo ljudi koji obožavaju sunce, a uveče uživaju uz ritam sambe. U istom gradu, na jugu, nalazi se Kopakabana, sa zlatnim peskom i dugom promenadom. Idealna je za okupljanja i razne aktivnosti, kao što su odbojka na pesku ili samo lepa šetnja.