lutke sa perikama

Perike – od faraona do instagrama

Ako eksperimentišemo sa šminkom, ne vidim razlog da ne pokušamo i sa kosom ili perikom. Važno je pridržavati se uputstva za održavanje perike, jer se oštećene teško popravljaju

Perike u današnje vreme nisu više tabu; nosimo ih iz praktičnih, medicinskih, estetskih ili modnih razloga, nose ih i žene i muškarci, a na primer, deo su uniforme u sudovima u Velikoj Britanji. Devedesetih godina prošlog veka perike su ponovo postale moderne, kao i razni oblici umetaka. I dok su šezdesetih godina žene sekle svoje duge kose da bi im vlasuljari pravili umetke za vrh glave, kako bi postigle punoću i oblik koji je nalagala moda tog vremena, sada se koriste ekstenzije kako bi se brzo ispratili modni trendovi, jer kosa ne raste dovoljno brzo.

Bele barokne perike bile su najekstremnije kada je reč o visini, obliku i konstrukciji.

devojka kraj jezera sa belom baroknom perikom

Bele barokne perike bile su najekstremnije kada je reč o visini, obliku i konstrukciji

Ističu karakter

Najstarije perike nađene su u Egiptu, a nosile su se i u Mesopotamiji, na Kritu, u staroj Grčkoj, Persiji… Ali, Egipćani su bili veliki majstori, a njihove perike prava remek-dela. Nosili su ih i muškarci i žene. Bile su napravljene od biljnih vlakana (na primer lana) ili životinjskih dlaka, a za najviši sloj društva pravljene su od kose i ukrašavane zlatom, poludragim kamenjem, staklom, raznobojnim trakama. Učvršćivane su pčelinjim voskom i prirodnim uljima. Prirodnim uljima negovale su se i kosa (ako su nosili poluperike) i koža.

U prošlosti, perike su se nosile ne samo zbog estetike, nego i zbog higijenskih razloga – glava i celo telo brijali su se zbog vaši. Perike su bile skupe i zato pristupačne samo višem sloju. A način izrade nije se mnogo promenio – od vremena faraona, do današnjih dana. Osim što tada još nisu imali til, mrežasti materijal u koji se heklicom, sitnim čvorovima, pričvršćuju vlasi. U prednjem delu perike čak samo po jedna vlas!

Drevni Egipćani bili su veliki majstori, a njihove perike prava remek- dela

Upotrebom veštačkih vlasi i mašinskom izradom postale su pristupačnije, pa se tako mogu naći i veoma jeftine perike. Te ipak neka služe samo za neki maskenbal. Perike koje mogu da se nose na ulici zahtevaju bolji kvalitet materijala, kao i izradu. Ali, sada su barem dostupnije.

Potrebno je pomno pročitati uputstva za održavanje perike i pridržavati ih se, jer se oštećene perike teško popravljaju.

Da bi se postigla sličnost sa stvarnom istorijskom ličnošću, epohom ili vizuelno istakao karakter, glumcima se prave perike ili dodaci kose. Bez takve intervencije, skoro je nemoguće postići prihvatljiv izgled. Perike se većinom prave od prave kose, ručno i po meri. Zato su skupe. Retko kad na filmu mogu da se koriste perike napravljene od sintetičke kose.

U prošlosti, perike su se nosile ne samo zbog estetike, nego i iz higijenskih razloga

izradjivanje perike

Pribor za negu

Sintetička vlas ima drugačiji sjaj i drugačije se ponaša od prirodne kose. Takođe, sintetičke perike teško se održavaju i oblikuju, često se i veoma zamrse, pa više ne mogu da se raščešljaju.

Ako svakodnevno nosite periku, potrebno je da imate i nešto neophodnog pribora i proizvoda za negu. Svakako je potreban poseban češalj, ili četka, za perike (zupci su ređi i češalj ne sme da stvara statički elektricitet).

Za ovo letnje vreme postoje i upijajući ulošci za teme, koji se stavljaju ispod perike, kako bi upijali znoj. Periku treba provetravati svakodnevno, a jednom nedeljno oprati. Kad je ne nosimo, najbolje je da je stavljamo na stalak u obliku glave.

Perike se prave većinom od prave kose, ručno i po meri. Zato su skupe

zena sa faraon perikom

Proba perike pred dramatičnu promenu frizure nije loša ideja, ali se bojim da vam se neće obradovati u prodavnici perika. Naročito u vreme korone kada su higijenske procedure još strože. Ako eksperimentišemo sa šminkom, ne vidim razlog da ne pokušamo i sa kosom ili perikom.