Miroslav Lukovic

Od punđice do oreola

Sudbina dugih kosa nije laka. Teško se peru i suše, još duže kolorišu, a ne ginu im ni garnizoni šnalica, gumica i ukosnica, koje ljuto stižu da ugrizu. Svi ponosni nosioci dugih kosa znaju o čemu pričam

Sigurno ste i vi primetili nalet oglasa na društvenim mrežama i portalima o raznoraznim aparatima i laserima za pospešivanje rasta kose ili sprečavanje opadanja kose. Za muškarce je to stara tema, ali je odnedavno i „ženska ćelavost” postala baš učestala tema. „Napali” su me ti razni oglasi, video-testimonijali i ispovesti „uspešno lečenih” pacijenata, pa sam se kao „struka” zapitao – šta li nam se to dešava kada su nam toliko potrebna rešenja protiv ćelavosti? Šta to radimo pogrešno sa kosom i vlasištem? Da li je ova hemija – ipak hemija, ili je neki drugi spoljni faktor uticao na to?

Hormonski problemi su nešto dublja tema koju bih prepustio lekarima, jer se s tim ne treba kockati. Takođe, ni sezonsko „linjanje” i menjanje dlake neće biti predmet ovog teksta, ali je nešto čega se ne treba plašiti. Preterano isušivanje vlasišta farbanjem, kao i jačina spoljašnjih uticaja – sunca, zime, vetra i soli – teme su koje smo već više puta na ovom mestu obrađivali, pa sam poželeo da sa vama podelim uvid o onome što dodatno pospešuje problem koji, pored muškaraca, polako hvata i mnoge dame.

Reći ću vam samo: duga kosa, treći dan, gumica. Tri pojma, domaći film. Ili je možda bolje reći – kratak horor film. Bar u pogledu kose.

Reći ću vam samo: duga kosa, treći dan, gumica. Tri pojma, domaći film. Ili je možda bolje reći – kratak horor film

© Foto Šormaz

Sudbina dugih kosa nije laka. Teško se peru i suše, još duže kolorišu, a ne ginu im ni garnizoni šnalica, gumica i ukosnica, koje ljuto stižu da ugrizu. Svi ponosni nosioci dugih kosa znaju o čemu pričam. Trećeg, kobnog dana od pranja, najčešće to bude sreda, duga „polučista” kosa obično završi zavezana u punđicu navr’ glave. Postoje varijacije na temu, pa je kod nekog to šnala, kod nekog, pak, olovka koja probada punđu, ali neki mučitelj je tu da dodatno povuče i napravi pritisak na teme, koje je svakako najisturenije i izloženo svim kapama, kačketima i UV zracima.

Duga kosa koja završi na vrhu glave jeste savršeno rešenje u trenucima kada vam kosa nije čista, a imate malo vremena za spremanje. Poslednjih godina to je postalo čak i moda, ali definitivno ne pomaže u borbi protiv opadanje kose, naprotiv!

Nemojte da zbog nemara, lenjosti ili „navučenosti” na gumicu, od jednostavne punđice dođete do oreola!

Ja sam prvi, iako frizer dugo godina, vezivao kosu dok radim. Međutim, povezao sam da mi se od toga produbljuju zalisci, kao i da teme nije baš najsrećnije. Konstantnim vezivanjem i vučom kose gumicama na temenu glave, dolazi do lakšeg opadanja, produbljivanja zalizaka i opšteg proređivanja kose. Zato ohrabrujem devojke da menjaju stil svoje frizure kako bi nakratko skinule rep ili punđicu, te dozvolile kosi da se regeneriše i oporavi. Nemojte da zbog nemara, lenjosti ili „navučenosti” na gumicu, od jednostavne punđice dođete do oreola!

Susretao sam se sa mnogo žena koje su svoju kosu konstantno držale vezanu u rep, žaleći se kako nikako da im poraste i kako je slaba. Zatim se ta ista kosa, zbog promene frizure i odsustva napetosti i stezanja gumice, oporavljala. Moj savet za sve dame koje obožavaju svoj rep – zapitajte se koliko vremena provodite sa vezanom kosom, zatim pokušajte da je što češće puštate, dajte kosi vremena da se oporavi kako ne biste primetile produbljene zaliske, pečate bez kose i proređeno teme.

Voli Vas Mister X!